Bioritmus;Egészség;gyümölcs;zöldség;
2014-04-02 06:18:00
A kutatást, amelyről Journal of Epidemiology & Community Health számolt be, a londoni University College végezte Oyinlola Oyebode vezetésével 65 ezer, legalább 35 éves felnőttel, átlagosan héten át. A vizsgálat megállapította, hogy a heti hétszeri gyümölcs és zöldségfogyasztás 42%-kal csökkenti a korai halált, ezen belül 25%-kal a rákos megbetegedést, 31%-kal pedig az infarktus és az agyvérzés veszélyét.
A kutatók szerint a zöldségorgiák hatékonyabbak a gyümölcstömegeknél: már napi 2-3 adag zöldség, saláta, paradicsom, spenót, saláta 19%-kal csökkenti az életveszélyt, ugyanez a gyümölcsmennyiség csak 10%-kal javít életminőségünkön, ami azért szintén nem kevés. Ugyanakkor a gyümölcsből készült szörpök ellenkező hatást váltanak ki: 17%-kal nő a kockázatunk!
Ez az étrend nemcsak a súlyos bajok megelőzését segíti elő, hanem javítja a szív, az agy és szinte valamennyi szervünk működését.
Futball-rajongók figyelmébe: alig több mint két hónap múlva kezdődik a várva várt világbajnokság. A szokásos sör, szotyi, mogyoró és egyéb járulékos eszközök helyett érdemes magunk elé venni egy jó adag vegyes salátát, vagy egy tál piros gyümölcsöt. Azokban a hetekben van a csúcspontja a cseresznyének, meggynek és epernek. Így kapcsolhatjuk össze a kellemest a hasznossal, és ezek szemezgetése legalább annyira levezeti izgalmunkat, mint a rágcsák és a folyékony kenyér. Most már csak azt kell kivárni, amíg konyhakertek szponzorálják a legnagyobb sporteseményeket.