Sztrájkolnak a német pilóták - utazás előtt tájékozódjon!

Sztrájkba lépett szerda nulla órakor 5400, a Lufthansánál és a Germanwingsnél szolgálatot teljesítő pilóta, a légitársaságok több ezer járatot töröltek emiatt.

A Lufthansa mintegy 3800 szerdai, csütörtöki és pénteki járatát nem indítja el, ez 425 ezer utast érint. A sztrájk a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings légitársaság járatait érinti, a csoport többi cégét (Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, Lufthansa CityLine, Air Dolomit) nem. A Germanwings diszkont légitársaság MTI-nek megküldött tájékoztatása szerint 1132 járatukból mintegy 600 száll majd fel.

Budapesti járatai közül a Lufthansa 52-t törölt a szerdától péntekig tartó időszakban: az összes szerdai, csütörtöki, pénteki frankfurti és düsseldorfi járatot, a müncheniek közül a szerda estit, a csütörtök reggelit és kora délutánit, a péntek reggelit és a késő délutánit, valamint a szombat reggelit. A Germanwings szerdai gépei közül a délelőtti stuttgarti és a hamburgi megérkezik majd Budapestre, a kölni és az esti stuttgarti viszont nem indul el.

A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet azért hirdetett sztrájkot, mert konfliktusba került a munkaadóval a fizetések és a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeivel kapcsolatban. A Lufthansa SCORE nevű reorganizációs programja közepén tart, ennek lényege, hogy az üzemi eredményt a 2011-eshez képest 1,5 százalékkal emeljék, főként a hatékonyság növelésével. Ennek része a fizetésekről való megállapodás is; a földi kiszolgáló személyzettel, a légiutas-kísérőkkel már megállapodtak, de a pilótákkal még nem.

Az Európai Bíróság döntése értelmében a nyugdíjkorhatár 65 év, a légitársaság pedig felmondta a korábbi, korkedvezményes nyugdíjba vonulásra vonatkozó megállapodást. A szakszervezet azonban úgy látja, hogy pilóták munkája nagyon stresszes, ezért továbbra is biztosítani kellene a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét.

Legutóbb 2010-ben volt a Lufthansánál pilótasztrájk, akkor az 5400 pilótát képviselő szakszervezet (VC) négynapos munkabeszüntetést hirdetett meg, de az első nap után leállította az akciót.

A Lufthansa hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az eddiginél jobb ajánlatot tett a pilóták javadalmazására és korkedvezményes nyugdíjára, ezért érthetetlennek tartja, hogy a VC a tárgyalások folytatása helyett a sztrájk mellett döntött, és három napra megbénítja a társaságot. Ez nemcsak az utasoknak okoz gondot, hanem ellehetetleníti a Lufthansa csoport több mint százezer dolgozójának munkáját is - mutattak rá.

A légitársaság becslései szerint az 5400 pilóta részvételével zajló háromnapos sztrájk több tízmillió eurójába kerülhet a cégnek.

Szerző

2015: nő az infláció

Idén már nem lehet azzal számolni, hogy a tavalyihoz hasonló, kiugróan magas teljesítményt produkál a mezőgazdaság - emelte ki tegnap publikált előrejelzésében a Kopint-Tárki.

A cég kutatócsoportja ezzel együtt 2,0 százalékról 2,2 százalékra módosította az idei GDP-re vonatkozó prognózisát. A cég kutatói azt várják, hogy az éves infláció 2014-ben 0,9 százalék lesz, míg 2015-ben valamelyest gyorsul, de még 3 százalék alatt marad, 2,8 százalékra várható. A prognózis bemutatásakor Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója kiemelte: az építőipari termelésben 2013-ban markáns fellendülést lehetett megfigyelni, de ennek fő hajtóerejét még mindig az állami beruházások adják. Az iparban 5 százalékos bővülésre számítanak a Kopint-Tárki kutatói, az exportban 6,5 százalékos, az importban 6,7 százalékos növekedéssel kalkulálnak a kutatók. Ádám Zoltán, a cég vezető kutatója elmondta: az államháztartás uniós módszertan szerint számított hiányát 2014-ben és 2015-ben is 3 százalék alá, a GDP-hez mérten 2,9-2,9 százalékra valószínűsítik.

Szerző

Hernádi távollétében is dönthet a bíróság

Publikálás dátuma
2014.04.02. 07:20
Orbán időnként mutatkozik kedveltjével, Hernádival FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Vádat emelt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) a zágrábi megyei bíróságon - közölte az ügyészség.

Az USKOK azzal vádolja Hernádi Zsoltot, hogy 2008-2009-ben lehetővé tette, és megszervezte 10 millió euró kenőpénzt átadását Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről, és azt a horvát állam vegye át. A zágráb megyei bíróság tegnap közölte: egy bírói testület fogja megvizsgálni az USKOK vádiratát és ők döntenek arról az ügyészi kérelemről is, hogy Hernádi Zsolt távollétében is legyen tárgyalás. Kresimir Devcic, a bíróság szóvivője szerint ez utóbbi azért szükséges, mert a horvát igazságügyi hatóságok nem érik el Hernádi Zsoltot. A Mol-vezér kijelölt ügyvédje, Laura Valkovic a Hina horvát hírügynökségnek úgy nyilatkozott: még nem látta a vádiratot.

Sanander védője szerint nem véletlen, hogy ugyanazon a napon emel vádat Hernádi ellen az ügyészség, amelyen védence fellebviteli tárgyalása a Hypo Bank- és a MOL-INA-ügyek egyesített perében elkezdődött a legfelsőbb bíróságon - nyilatkozta Jadrana Slokovic a Nova TV-nek. Sanadert első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért 10 év börtönre ítélték.

A magyar olajipari vállalat a sajtóból értesült a vádemelésről, hivatalos megkeresést eddig nem érkezett hozzájuk a horvát hatóságoktól. A Mol szerint "Hernádi Zsolt már teljességgel igazolta a vállalat igazgatóságának, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek és hogy az ügyben nincs semmi érdemi". A Molnál úgy vélik, "Hernádi Zsolt a jövőben is sikeresen megvédi magát a vádaktól, ahogy azt korábban is tette". A vádakat a Mol több soron visszautasította és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt, hogy megszerezze az INA irányítási jogát.

Szerző