Előfizetés

Ön-, és közmunkások alkonya

Felére csökkent sok településen a közmunkaprogram kerete - derült ki a Népszabadság körkérdéséből. Érthető. Április 6. után nincs már szükség szavazókra, el-, és lekötelezettekre, lényegében senkire sincs szükség. Megvan a kétharmad az Újraválasztottnak, és Micimackó-körének - barátoknak, és üzletfeleinek - itt dübörög újabb négy év fincsi.

Hogy családok tömegei maradnak bevétel nélkül? Ugyan, ki a lőtéri kutyát érdekli? Segély nincs, rokkantnyugdíj nincs, semmi sincs, hiszen a nyelvészkedési trükk aljasul jogászkodásba fordult. Ami régen járt, az most is jár, legfeljebb nem jut… Járadék, járulék, adó, hozzájárulás, juttatás, satöbbi. Az átlagpolgárnak latinul van, nem is érdekli, egészen addig, amíg nem szembesül.  Csakhogy mostanában a szembesülés idejét éljük.

Lapunk beltestében más helyütt megemlékezünk Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján furfangos polgármestere trükkjéről is. A derék asszony megpróbálta csőbe húzni a "nyugati" filmeseket, közmunka dolgában. De minthogy a butaság Dunát rekeszt, kedves folyamunk Nógrádig elért. Minden jel szerint "statisztákat" terelt a kamera elé, miközben hátul kifecsegte, hogy az igazi közmunkások talán nem lihegnének ekkora vehemenciával. Mindegy, belefér - úgy értem, nekik.

Látnunk kell: ma a közmunkás önmunkás is, amennyiben létfenntartásáért a legganyébb szerepet is elvállalja. Talán legszívesebben szemenköpné magát, de ma már a Székynék diktálják az "emberséget". Vagyis ma még.

Mit találtak a tudósok a grönlandi jégtakaró alatt?

Publikálás dátuma
2014.04.18. 18:52
A gleccserekről eddig úgy vélték a tudósok, olyanok, mint a csiszológép: amint végigcsúsznak a tájon, legyalulnak minden növényt
Ősi, csaknem 3 millió éve megfagyott tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt - derült ki egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányából.

A felfedezés arra utal, hogy grönlandi jég sokkal tovább fennmaradhat, mint korábban vélték. A Glasgow-i Egyetem és számos amerikai egyetem tudósainak a Science tudományos folyóirat friss számában megjelent munkája kulcsfontosságú információkkal szolgálhat a klímaváltozásról. A jégpáncél alatti, 2,7 millió éve fagyott szerves talaj léte azt bizonyítja, hogy sok múltbéli felmelegedést túlélt már.

A gleccserekről úgy vélték, olyanok, mint a csiszológép: amint végigcsúsznak a tájon, legyalulnak minden növényt, talajt, sőt a talaj alatti kőzet felső rétegét is. A tudósokat ezért meglepte, hogy három kilométer jég alatt ősi tundravidéket fedeztek fel.

Dylan Rood, a tanulmány társszerzője, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: a Grönland jégtakarója alatt rejtőző ősi talaj a klímaváltozás egyik fontos rejtélyét oldja meg: hogyan olvadtak és fagytak újra a nagy jégtakarók a hőmérséklet változásaira reagálva?

A kutatók szerint a felfedezés azt jelzi, hogy a jégtakaró kialakulása óta bekövetkezett legmelegebb időszakok alatt is volt Grönlandnak egy központi része, amely stabil maradt. Ez tette lehetővé, hogy a tundravidék a jégpáncél alatt változatlanul élhetett tovább évmilliók globális melegedései és lehűlései közepette.

Nem sikerült a német tévéstáb "megvezetése"

V. J.
Publikálás dátuma
2014.04.18. 18:19
Képünk illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Teljes mértékben elégedett közmunkásokat mutatott be a napokban egy német nyelvű televíziónak Salgótarján fideszes polgármestere. Csupán az volt a baj, hogy kiderült: Székyné Sztrémi Melinda szervezte meg a "jelenetet". Lapunkhoz Ausztriából érkezett egy olvasói jelzés, mely szerint a polgármester megpróbálta átverni a német nyelvű "arte" csatorna stábját.

A salgótarjáni közmunkásokat is megszólaltató műsorban a stáb a fideszes polgármester kalauzolásával "rátalált" az utcán egy éppen dolgozó "közmunkás csoportra" és megkérdezte az ott munkálkodókat, hogyan tetszik nekik a közmunka. Ők erre elmondták, hogy nagyon, sőt, az egyik azt is elmesélte, hogy ezt a fajta - útépítési - munkát ő maga választotta, mert kőműves, és így a szakmájában dolgozik tovább. A többiek is azt válaszolták a riporternek, hogy nekik is tetszik a közmunka. A polgármester eközben kicsit hátrébb állva egy másik hölggyel folytatott egy rövid beszélgetést, ám mikrofonjuk bekapcsolva maradt. A nő azt mondta, hogy a stábnak biztos nagyon tetszik az, amit látnak - elégedett közmunkásokat - hiszen olyan hosszan filmeznek. A polgármester pedig lényegében azt válaszolta, azt reméli, nem veszik észre, hogy ezek a helyzetükkel tökéletesen elégedett közmunkások "hamisak". Azaz megrendezett helyzetbe vezették a stábot.

Mivel a tolmács mindezt nyilván megsúgta a filmeseknek, így továbbmentek és megkeresték a salgótarjáni "igazi" közmunkásokat. Ők aztán rendre elmesélték, hogy milyen alja munkát végeztetnek velük, ami szerintük az ő életükben már így is marad, ha Orbán Viktor leválthatatlan lesz. Székyné Sztrémi Melindát pénteken kerestük az ügyben, de szabadságra ment, úgyhogy a jövő hét keddje előtt nem nyilatkozhat - tudtuk meg az önkormányzatnál.

                                     Részlet a film háttér-hanganyagából
"Nem tudom, nem filmeznének ennyit, ha nem tetszene nekik (…) majd vágnak össze valamit. (…) Csak ők nem erre kíváncsiak, hanem az igazi közfoglalkoztatottakra és akkor a végén kiderül, hogy nincs köztük (…) Azért én még cigányt nem is láttam…"
                                                    A felvétel elérhető itt!