Ön-, és közmunkások alkonya

Felére csökkent sok településen a közmunkaprogram kerete - derült ki a Népszabadság körkérdéséből. Érthető. Április 6. után nincs már szükség szavazókra, el-, és lekötelezettekre, lényegében senkire sincs szükség. Megvan a kétharmad az Újraválasztottnak, és Micimackó-körének - barátoknak, és üzletfeleinek - itt dübörög újabb négy év fincsi.

Hogy családok tömegei maradnak bevétel nélkül? Ugyan, ki a lőtéri kutyát érdekli? Segély nincs, rokkantnyugdíj nincs, semmi sincs, hiszen a nyelvészkedési trükk aljasul jogászkodásba fordult. Ami régen járt, az most is jár, legfeljebb nem jut… Járadék, járulék, adó, hozzájárulás, juttatás, satöbbi. Az átlagpolgárnak latinul van, nem is érdekli, egészen addig, amíg nem szembesül.  Csakhogy mostanában a szembesülés idejét éljük.

Lapunk beltestében más helyütt megemlékezünk Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján furfangos polgármestere trükkjéről is. A derék asszony megpróbálta csőbe húzni a "nyugati" filmeseket, közmunka dolgában. De minthogy a butaság Dunát rekeszt, kedves folyamunk Nógrádig elért. Minden jel szerint "statisztákat" terelt a kamera elé, miközben hátul kifecsegte, hogy az igazi közmunkások talán nem lihegnének ekkora vehemenciával. Mindegy, belefér - úgy értem, nekik.

Látnunk kell: ma a közmunkás önmunkás is, amennyiben létfenntartásáért a legganyébb szerepet is elvállalja. Talán legszívesebben szemenköpné magát, de ma már a Székynék diktálják az "emberséget". Vagyis ma még.

Szerző
Veress Jenő

Bizalmi kérdés

Matolcsy György túl közelről nézi a kirakót és épp a lényeget nem látja. A jegybank feljelentette Pápa Leventét és az Indexet, amiért "közbizalmat súlyosan sértő hamis tényállásokat" közöltek. A hírportál néhány dokumentumra és jegybanki információkra hivatkozva írta meg, mi mindenre költ az állami intézmény. Ingatlan, ösztöndíjak, műkincs - mindenre jut az MNB költségvetéséből. Nem csoda, hiszen az adófizetők állják a cechet, az elköltést pedig csak utólag ellenőrzi a felügyelő bizottság és az ÁSZ. És amikor ezt valaki megírja - vagy mint az Együtt-PM, feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával -, akkor az MNB felháborodott közleményt ad ki és maga is feljelent.

Érdemes felidézni: a korábbi jegybankelnököt 2010 után számtalan témában próbálták befeketíteni, több feljelentést is tettek Simor András és a jegybank ellen. És mit reagált Simor? Elmondta, hogy állnak a vizsgálat elé. Kár, hogy azt nem verte olyan nagy dobra a Fidesz híres kommunikációs osztálya, hogy például az IMF-nek történt szivárogtatás ügyén a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. Miért nem sietett erről sajtótájékoztatót tartani Selmeczi Gabriella? Csak.

A közvéleményt és a jegybankba vetett bizalmat nem az rombolja igazán, ha egy hírportál megírja, hogy az MNB 6 milliárdot költ kommunikációra, 10 milliárdot a közgondolkodás fejlesztésére, 30 milliárd forintot műkincsekre és 90 milliárdot ingatlanokra. Hanem az, hogy a jegybank elnöke Matolcsy György. Aki megíratja a kabinetfőnökével, hogyan szivárogtatott bennfentes információkat külföldi bankároknak. Aki még nemzetgazdasági miniszterként az agysebész- és fenékpontügyi hagyományainkat ecsetelte. Aki már jegybankelnökként a forint mélyrepülése közepette kiállt a közönség elé és szemrebbenés nélkül közölte, hogy nem érdekli az árfolyam, folytatják a kamatcsökkentést. Aki Orbán Viktor jobbkeze.

Ilyenformán várom a jegybanki közleményt: "Az MNB feljelentést tesz Matolcsy György és Orbán Viktor ellen, mert olyan döntéseket hoztak, amelyek alkalmasak arra, hogy megingassák a jegybank törvényes működésébe vetett közbizalmat."

Szerző
Benedek Noémi

Nem esik messze a ,,Szöllő”…

Kíváncsian várom, mikor jön el az a pillanat, amikor Szöllősi Györgyöt kommunikációs államtitkárnak nevezik ki. Vagy kormányszóvivőnek. Esetleg egyenesen Orbán Viktor személyesen szócsövének.

Mindenesetre valami komolyabb beosztásban lenne a helye, kinőtte a felcsúti Puskás Akadémia kommunikációs igazgatói posztját, ahogy az ugyanott készülő, nagy tekintélyű nemzetközi labdarúgó magazin, a FourFourTwo magyar kiadásának főszerkesztői székénél is testhezállóbb feladatokat illene már kapnia. Minden olyan jellemvonással rendelkezik tudniillik, ami manapság ahhoz szükséges, hogy a pályája megállíthatatlanul íveljen fölfelé.

Például szemrebbenés nélkül hazudik. Ezt azóta tudjuk, amióta úgy állította be, mintha a miniszterelnök a FIFA meghívásának eleget téve adta volna át a januári Aranylabda-gálán Zlatan Ibrahimovicnak a Puskás-díjat (pedig az aktus ügyében a nemzetközi szövetség Felcsútról kapott megkeresést). Aztán éber szemű cenzor, aki rögvest lecsap, amikor szükséges, egy pillanat alatt távolíttatta el a Honvéd-tábor elől a Puskás, Honvéd, Hungary molinósor első szavát. Ugyan a bátorság és egyenesség szobrához modellt nem állhatna, ellenben tökéletesen méri fel, mikor kell névvel s mikor név nélkül szerkesztőségi jegyzetet írnia.

Hovatovább fontos tulajdonság, hogy a karrieristának szép hosszú nyelve legyen, ennek szellemében Orbán felcsúti szomszédságába költözött, ahol elsajátította, hogyan kell nyergelni, akarom mondani: magas lóról kommunikálni. Olyannyira tehetséges tanulónak találtatott, hogy arrogancia és cinizmus tárgykörben Szijjártó Péter állítólag hozzá jár majd továbbképzésre.

Kollégánk a héten azzal telefonozta fel, hogy közérdekű információkat kérjen tőle a felcsúti Pancho Aréna hétfői megnyitójáról. Kapunyitásról, parkolásról, megközelítésről, efféléről. Szöllősi azt felelte: nagyon elfoglalt, a megnyitó után tud majd válaszolni… Ebben maradtak, így a tegnapi stadionbejárás részleteit sem volt mód megvitatni.  Felcsúton amúgy korrekt sajtómunkások is dolgoznak, akik szívesen és nyomban segítettek. Más kérdés, hogy esélyük sincs olyan fényes jövőre, amilyen Szöllősié.