Jönnek az újabb megszorítások

Nem lennénk meglepve, ha a nyár végéig kiigazító megszorító csomaggal rukkolna elő a kormány, és csak így sikerülne 2,9 százalékra szorítani a hiánymutató értékét. Ugyanis a rekord alacsony infláció az adóbevételeknél okozhat elmaradást, míg a dohány- és alkoholtermékek piacának zsugorodása az áfa-bevételeket csökkentheti, a tartalék eleve alacsony szintjéről már nem is beszélve - így foglaltak állást az Equilor Befektetési Zrt. elemzői csütörtök délelőtt, megsejtve, hogy 16 órakor már a nemzetgazdasági tárca is hasonlóképpen nyilatkozik.

A minisztérium közölte az idei év első négy hónapjának központi költségvetési egyenlegének végleges számait, amely szerint ebben az időszakban a hiány mértéke 951,1 milliárd forintra, az éves szint több mint 96 százalékán teljesült.

A gigahiány mértéke már az előzetes adatok közlésekor elborzasztotta a szakembereket, ennek nyomán megszólalt Varga Mihály gazdasági miniszter is, aki a napokban az nyilatkozta: az alacsony inflációval "valamit kezdeni kell", de "emiatt fájjon a miniszter feje". Ugyanakkor tegnap Banai Péter Benő, a tárca helyettes államtitkára online sajtótájékoztatóján a Világgazdaság kérdésére kijelentette: tartják az idei 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Az államosítások miatt módosítani kell az idei költségvetést, a várhatóan 1100 milliárd fölé emelkedő hiány a GDP 3,6 százalékát is elérheti - jelentette be Banai, aki szerint ennek ellenére az uniós hiány nincs veszélyben.

Az évközi makrogazdasági, államháztartási adatokat ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan elemzi, így ha a konvergencia-programban feltételezettektől érdemi eltérést látunk, akkor szükség esetén intézkedési javaslatot teszünk - tette hozzá. A legfrissebb adatok alapján az idei gazdasági növekedés 2,3 százaléknál magasabb, az infláció 0,8 százaléknál alacsonyabb is lehet. Ezek költségvetési egyenleget befolyásoló hatása egymással ellentétes - írta Banai Péter Benő. Ez már előrevetítette, amit az Equilor elemzői is megfogalmaztak: jönnek a megszorítások. A befektetési cég emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság az idei évre 2,9 százalékos, míg jövőre 2,8 százalékos költségvetési hiányt jósol Magyarországon. Az Equilor elemzői viszont fenntartanák az év eleji 3,2 százalékos hiánycél becslésüket.

Szerző

Cannes - A legfiatalabb rendező váltotta ki eddig a legnagyobb érzelmeket

Hasonló érzelmeket váltott ki az újságírókból a sajtóvetítésen csütörtökön a versenyprogram legfiatalabb rendezőjének, a kanadai Xavier Dolannak a Mommy című filmje a 67. cannes-i filmfesztiválon, mint tavaly az Arany Pálmát elnyert Adele élete.

Az első kritikák az eddig kizárólag konvencionális filmeket felvonultató hivatalos versenyprogram első olyan alkotásának tartják a családi drámát feldolgozó alkotást, amely rendezői eredetiségével, ugyanakkor egyetemes mondanivalójával nagy reményekkel számíthat az Arany Pálmára.

A filmművészet fenegyerekének számító 25 éves autodidakta kanadai rendezőt öt évvel ezelőtt fedezte fel Cannes a világnak. A magát megalománnak és mizantrópnak tartó rendező 4 éves kora óta játszik filmekben és 12 éves kora óta ír forgatókönyveket, 20 éves kora óta kap rendszeresen meghívást filmjeivel a cannes-i fesztiválra, ahol az eddigi öt filmjéből négynek itt tartották a világpremierjét, de most először indulhat az Arany Pálmáért.

A Megöltem anyámat című 2009-ben forgatott első filmjének - amelynek főszerepét is a rendező alakította - a Mommyhoz hasonlóan a problémákkal teli anya-gyermek kapcsolat volt a témája.
"A Megöltem anyámat személyes film volt, az én életemről szólt. A Mommy viszont nem" - hangsúlyozta Cannes-ban a fiatal rendező. Hozzátette: "A Megöltem anyámat a kamaszkori válságról szól. Itt viszont olyan emberekről van szó, akik mélyen szeretik egymást, de a szeretetüket próbára teszi maga az élet, a betegség, és a rendszer, amely szétválasztja őket".

A film főhőse, az apja halála miatt figyelem- és viselkedészavarban szenvedő hiperaktív kamasz, Steve (Antoine Olivier Pilon), aki szüntelenül provokálja környezetét, s anyjával is sokszor erőszakosan viselkedik. A film elején viszi őt haza az anyja egy elmegyógyintézetből, ahol tüzet okozott, amelyben súlyosan megsérült egy másik fiú. Az intézmény vezetője arra figyelmezteti az extrovertált Diane-t, a fiú anyját, hogy szomorú jövő vár rájuk, mert "attól mert szeretünk valakit, még nem tudjuk megmenteni". Diana, aki imádja gyermekét, mégis hazaviszi őt. A fiával való napi küzdelmekben pedig egy teljesen visszafogott, feltehetően idegösszeomlás miatt munkanélküli, dadogós tanárnő lesz a segítségére. A két, egymástól teljesen különböző nő és Steve boldog triót alkot együtt, és egy rövid ideig a család visszanyeri a reményt a normális életre.

A Mommyban minden megtalálható Dolan korábbi filmjeiből: egy érzelemmel és humorral teli, nagyon közvetlen stílusú, színes, erősen megvilágított, gyakran lassított képekkel dolgozó alkotás, amelyben a zenéknek óriási szerep jut. Dido, Oasis, Céline Dion, a Counting Crows számaira szinte videoklipeket készített a rendező. A digitális technikával készült film egyik különlegessége, hogy a kép négyzet alakú, s a trió legboldogabb pillanatában teszi azt Steve szélesvásznúvá.

A zavaros viselkedésű szereplők sokszor erőszakkal teli viszonyából kibontakozó mondanivaló egyetemes: az anya elvesztésétől való félelem őszinte, érzelmekkel és energiával teli, képileg teljesen újszerű, nagyszabású bemutatása. A tulajdonképpen teljesen banális történetet feldolgozó film eredeti voltát éppen az adja, hogy nem "normális" emberek világán keresztül mutatja be azt, ami minden emberben közös.

A kölyökarcú rendező egyébként a cannes-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy elfogyott az energiája. "Nem az elmúlt éjszaka miatt vagyok fáradt, hanem az elmúlt öv évtől, amit filmkészítéssel töltöttem" - mondta. Hozzátette: "Visszamegyek az egyetemre művészettörténetet és németet tanulni".

Szerző

Művirágkarnevál Debrecenben

A kommunális hulladék újrahasznosítására, a szelektív hulladékgyűjtésre és a környezettudatos szemléletre kívánták felhívni a figyelmet Debrecenben, a harmadik alkalommal megrendezett művirágkarnevál szervezői - közölte Váradi Ferenc főszervező.

 Emlékeztetett rá, hogy mintegy húsz debreceni civil szervezet és több tucat magánszemély kezdeményezésére 2001-ben rendezték meg az első, majd 2006-ban a második művirágkarnevált a cívis városban.
A rendezvény egyedisége, hogy a résztvevők kizárólag szelektív hulladékból készítik kompozícióikat, amelyet az idén a Simonffy utcai ifjúsági ház udvarán mutattak be - tette hozzá Váradi Ferenc.


Az MTI tudósítója gyógyszeres dobozokból készült szobrot, raklapra rögzített sörösdoboz-alkotást, fűtőszálakból eszkábált tévéantennát, kerékpárral vontatott vagy éppen triciklire szerelt kompozíciókat látott a helyszínen.
A karneváli felvonulást kulturális programok: divatbemutató, koncert, a Kuckó Művésztanya előadása követték.
Váradi Ferenc elmondta: terveik szerint 2015-től évente megrendezik a debreceni művirágkarnevált, de a nevét valószínűleg megváltoztatják, mert meglehetősen sok félreértésre adott okot.

Szerző