Révész: a családpolitika nem kakaóautomata

A Fidesz-kormány a leghatékonyabb fogamzásgátló - mondta Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista képviselő a KSH legfrissebb adataira hivatkozott, amely szerint 0,9 százalékkal több gyermek született az év első három hónapjában, az előző év azonos időszakához képest. 

Bangóné felhívta a figyelmet, ezeket az adatokat is "kozmetikázza" a Fidesz-kormány, mivel azt senki nem tudja megmondani, hogy hány külföldön született gyermek tartozik bele az adatokba. Feidézett egy nemrég bemutatott felmérést: a 32. életévüket betöltött magyar nők 40 százaléka gyermektelen, pedig 97 százalékuk szeretne szülni, de úgy gondolják, nem adottak a gyermekvállalás feltételei.

Az MSZP-s képviselő azt a kérdést tette fel a miniszterelnöknek, hogy ha Magyarország jobban teljesít, miért vállalnak ilyen kevesen gyereket. Úgy vélte, a kabinet a családok kormányának nevezi magát, miközben utoljára az MSZP-kormány emelt családi pótlékot.

Hogy miért nem látszik még a hatása a kormány demográfiai intézkedéseinek, azt az eddigi családpolitikai miniszterelnöki megbízott a Heti Válasznak magyarázta el. Révész Máriusz szerint a kormány fontos dolgokat tett már eddig is, de ez még messze nem elég, a döntéseket a családoknak kell meghozniuk.

Az állam nem állhat ott a hálószobában, de lebonthatja a gyermekvállalás előtt álló akadályokat. Idehaza a születésszámon azért nem látjuk még a kedvező hatást, mert a családpolitika "nem olyan, mint a kakaóautomata: bedobunk 200 forintot, és már adja is a kakaót.

Az államnak az a dolga, hogy széles kínálatot adjon a pároknak, és ők válasszák ki belőle, ami nekik a legkedvezőbb". Révész elismerte, meggyűlne a baja egy gyed-igénylőlap kitöltésével, és azt is, hogy a bürokrácia miatt sok támogatásról nem is tudnak az emberek. Szerinte a kavarodás egyik oka, hogy sokféle hivatal és vagy négyféle államtitkárság felelős a családi támogatásokért.

Több mint tizenhét tonna élő nyulat rendelt az Állatkert

Publikálás dátuma
2019.03.25 20:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Ebből 4,5 tonna egynapos kölyök lesz, „a takarmánynyulakat” az állatkert ragadozó lakóinak szánják.
Kissé morbid felhívás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben: a Fővárosi Állat- és Növénykert két éves időtartamra rendelne „takarmánynyulat” vagyis a helyi ragadozók ellátására szánt élő állatokat, legfeljebb 34,7 millió forint értékben.
A felhívás meghatározza, hogy 17,5 tonna, állatorvosilag ellenőrzött állományból származó, selejt élő nyulat vennének ebből az összegből, a tételből 4,5 tonna pedig újszülött selejt nyúlfióka lesz. Ajánlatot április 23-áig tehetnek a reménybeli nyúlbeszállítók.

Megint központosítanak: új kéz alá kerülnek az állami földek

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: NAP
Nemzeti Földügyi Központot hoz létre a kormány, ami a földalaphoz tartozó területek tulajdonosa lesz. Egy lendülettel a Lechner központ kapta meg a fővárosi kormányhivatal legfontosabb földmérési feladatait is.
Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik- írja az MTI.
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az NFK végzi majd az agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és kapcsolódó állami feladatokat, kezeli az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszereket. Az új szervezet működteti a Nemzeti Földalapba tartozó vagyonnyilvántartási rendszert, egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapba tartozó földek felett. Feladata lesz országos hatáskörű szervezetként az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása is.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet átalakítás útján szűnik meg, általános jogutódja az NFK lesz.  Megszűnik a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. is, feladatait ugyancsak az NFK veszi át.  Az NFK-ba beolvad a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztálya és a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztálya is. 
Az érintett minisztereknek június végéig gondoskodniuk kell az NFK működésére és gazdálkodására vonatkozó államháztartási intézkedések megtételéről és a szükséges költségvetési jogszabályok módosításáról, továbbá az NFK jogállásával, feladat- és hatáskörével valamint a jogutódlással kapcsolatos jogszabályok megalkotásáról.

Átveszik a földügyeket a fővárostól

A bejelentéstől nem független, hogy ugyanebből a közlönyszámból derül ki: a kormány központosítja az az ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatokat ellátó szervezeteket is. A Lechner Nonprofit Kft. veszi át április elsejétől fővárosi kormányhivatal több földmérési és térinformatikai feladatkörét és osztályát – a Lechner alá kerül többek között az Államhatárügyi Osztály, a  Földügyi Fejlesztési és Üzemeltetési Osztály, a  Kozmikus Geodéziai Osztály, a  Szolgáltató Osztály, a  Távérzékelési Osztály, a  Térinformatikai Osztály. Minderre összesen egy hetet biztosít a kormányrendelet, ami a Mepar működtetésével is feladatokat ad az érintett minisztereknek - a kancelláriaminiszternek, a pénzügyminiszternek, és az agrártárca vezetőjének.