Révész: a családpolitika nem kakaóautomata

A Fidesz-kormány a leghatékonyabb fogamzásgátló - mondta Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista képviselő a KSH legfrissebb adataira hivatkozott, amely szerint 0,9 százalékkal több gyermek született az év első három hónapjában, az előző év azonos időszakához képest. 

Bangóné felhívta a figyelmet, ezeket az adatokat is "kozmetikázza" a Fidesz-kormány, mivel azt senki nem tudja megmondani, hogy hány külföldön született gyermek tartozik bele az adatokba. Feidézett egy nemrég bemutatott felmérést: a 32. életévüket betöltött magyar nők 40 százaléka gyermektelen, pedig 97 százalékuk szeretne szülni, de úgy gondolják, nem adottak a gyermekvállalás feltételei.

Az MSZP-s képviselő azt a kérdést tette fel a miniszterelnöknek, hogy ha Magyarország jobban teljesít, miért vállalnak ilyen kevesen gyereket. Úgy vélte, a kabinet a családok kormányának nevezi magát, miközben utoljára az MSZP-kormány emelt családi pótlékot.

Hogy miért nem látszik még a hatása a kormány demográfiai intézkedéseinek, azt az eddigi családpolitikai miniszterelnöki megbízott a Heti Válasznak magyarázta el. Révész Máriusz szerint a kormány fontos dolgokat tett már eddig is, de ez még messze nem elég, a döntéseket a családoknak kell meghozniuk.

Az állam nem állhat ott a hálószobában, de lebonthatja a gyermekvállalás előtt álló akadályokat. Idehaza a születésszámon azért nem látjuk még a kedvező hatást, mert a családpolitika "nem olyan, mint a kakaóautomata: bedobunk 200 forintot, és már adja is a kakaót.

Az államnak az a dolga, hogy széles kínálatot adjon a pároknak, és ők válasszák ki belőle, ami nekik a legkedvezőbb". Révész elismerte, meggyűlne a baja egy gyed-igénylőlap kitöltésével, és azt is, hogy a bürokrácia miatt sok támogatásról nem is tudnak az emberek. Szerinte a kavarodás egyik oka, hogy sokféle hivatal és vagy négyféle államtitkárság felelős a családi támogatásokért.

Szerző

Mindenki mondta a magáét

Publikálás dátuma
2014.05.24. 07:01

Hiába igyekezett mézes-mázasra venni a figurát Morvai Krisztina, Bajnai Gordon alaposan kiosztotta a Jobbik EP-listavezetőjét az uniós választást megelőző vitán. Az Együtt-PM-et képviselő volt kormányfőnél erősebben csak Szanyi Tibor fogalmazott; a szocialista listavezető nemcsak a szélsőjobboldali pártot, de a Fideszt is helyre tette, Orbán Viktor kormányfőt pedig egyenesen baleknak nevezte, amiért a kormánypárt nem mert kiállni vitázni. Holnap a magyar választók is döntenek az EP-képviselőkről.

Higgadt, néhány kemény beszólással színesített vitát folytattak az EP-választáson induló pártok listavezetői tegnap este az ATV-ben. Az összecsapáson a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció politikusain kívül minden, az EP-választásra listát állító párt képviseltette magát.

A vitázók előzetesen megegyeztek a szabályokról: minden témában két percet kaptak a politikusok, majd háromszor egy percben reagálhattak a partnereik által elmondottakra, az időkeretet ugyanakkor rugalmasan lehetett felhasználni. A három kérdéskör: Magyarország tízéves uniós tagságának mérlege; az uniós tagság szükségessége, illetve egy-egy szabadon választott szakpolitikai téma volt.

Igazi vita épp a szabályok miatt nem alakult ki, amit a Haza Nem Eladó Mozgalom listavezetője, Kásler Árpád kifogásolt is élő adásban. Az SMS-t képviselő Tóth Tamás a halálbüntetés ügyével kezdte, már bemutatkozásában összekacsintva az őt követő Morvai Krisztinával.

A Jobbik listavezetője barátságosra vette a figurát, s igyekezett a Vona Gábor által vizslakölykökkel behozott "cuki" arcát mutatni szélsőjobboldali pártnak. Többször sajnálatosnak nevezte, hogy a pártok egymással foglalkoznak, nem Magyarország felemelkedésével, illetve a választópolgárokkal.

A résztvevők
- Szanyi Tibor (MSZP)
- Bajnai Gordon (Együtt-PM)
- Meszerics Tamás (LMP)
- Morvai Krisztina (Jobbik)
- Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt)
- Tóth Tamás (Seres Mária Szövetségesei)

Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetője szerint hazugság, ostobaság, uszítás uralja az országot, a hazugságokat pedig - mint mondta - csak vitával lehet leleplezni. A volt kormányfő kiemelte: ezért hívta vitázni a Jobbikot is, amelynek a politikáját nemzetellenesnek tartja, mert a párt kilépne az Európai Unióból és orosz érdekszférába utalná Magyarországot. Ráadásul - mint felidézte - a Jobbik listájának harmadik helyezettje ellen éppen hazaárulás gyanúja merült fel.

Bajnai emlékeztetett, a Jobbik egy gyékényen árul a Fidesszel, ezért az EP-választás tétje nemcsak az, hogy a radikálisoknak megálljt lehessen parancsolni, hanem hogy ki fogja leváltani az Orbán-rendszert. Bajnai úgy vélte, az EP-választás tétje, hogy Magyarország a vasfüggöny melyik oldalára kerül: az európai értékeket kereső Nyugatra vagy Keletre, ahova "Orbán tolja és Vona húzza".

"Nyolc pártot tiszteltek meg a választópolgárok, és ebből hat tisztelte meg a választópolgárokat" - ezt már Szanyi Tibor mondta, utalva arra, hogy a Fidesz és a DK nem ment el a vitára. Az MSZP listavezetője felidézte: "Orbán elvárja a tiszteletet magával szemben, s plakátokon követeli azt Brüsszeltől, de az országgal szemben nem adja meg, ő nem tiszteli a választókat annyira, hogy vitázzon előttük".

Emlékeztetett, a kormányfő rádióinterjújában azt mondta a Brüsszellel folytatott vitáiról: "aki nem áll ki magáért, az balek, az lúzer, az nem alkalmas arra, hogy képviselje a saját nemzetét". Szanyi úgy reagált: "Viktor, balek vagy, és listavezetőd is az".

Az LMP listavezetője, Meszerics Tamás uniós programjukat ismertette; szerinte az EU-ról folytatott vita félrecsúszott, amikor a visszatérő kérdés az lett, hogy több vagy kevesebb Európát akarunk. Szerintük a kérdés az, hogyan teremthetünk egy jobb Európát.

Morvai katasztrofálisnak nevezte az elmúlt évtized mérlegét, ám azt is állította, a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. Az MSZP EP-listavezetője szerint nem is kérdés, hogy Magyarország uniós csatlakozása ezeréves történelmének legnagyobb eredménye, amellyel mindenki jól járt. Szanyi ugyanakkor kiemelte a hazai kormányok mindenkori felelősségét abban, miként tudtak és tudnak élni az unió adta lehetőségekkel.

A jövőről szólva hangsúlyozta, az MSZP öt elvárással indul az EP-be: európai minimálbért és minimálnyugdíjat határoznának meg, egyenlővé tennék a nők és férfiak munkavállalási jogait és feltételeit, a 25 év alattiaknak teljes foglalkoztatottságot biztosítanának, továbbá méltányos árú élelmiszerekkel számolnák fel az éhezést. "Európa, de okosan" - fogalmazta meg mottójukat.

Bajnai Gordon szerint is magunknak, s nem pedig az EU-nak köszönhetjük a problémákat, a közösség hozadékait pedig tételesen is felsorolta. Az Együtt-PM listavezetője emlékeztetett, nem a multinacionális vállalatok, hanem Orbán Viktor a legrosszabbul fizető munkaadó Magyarországon és egész Európában is. Az LMP eközben vegyesen értékelte az elmúlt tíz évet, Meszerics felidézett elszalasztott lehetőségeket, s úgy fogalmazott: "a ló két oldalán már jártunk, most már meg kellene próbálni ráülni".

Az LMP listavezetője a foglalkoztatáspolitikáról, Bajnai a fejlesztéspolitikáról, az SMS képviselője a közbiztonságról - valójában azonban személyes családi tragédiájáról -, Kásler az energiapolitikáról, Morvai az emberi jogokról fejthette ki ezt követően álláspontját a szakpolitikai témák között, Szanyi pedig arról beszélt, hogy miért is fontos az EP. Zárszavukban a listavezetők a vasárnapi voksolás tétjéről beszéltek és arra bíztatták a választókat, hogy menjenek el leadni szavazatukat vasárnap. Szanyi például úgy fogalmazott: "aki revánsot akar az áprilisi, lejtett pályás, elcsalt választásokért, az szavazzon, mert az európai választások tiszták".

Fontos volt a vita
"Majdnem teljes volt a politikai kínálat ezért jó esély van arra, hogy a választók a vita után eltudják dönteni, kire szavazzanak holnap" - mondta Szanyi Tibor lapunknak, amikor kijött az ATV stúdiójából. "Igazi politikai piac volt, ahol egy légtérben szinte minden megjelent és az a műsor vélhetően mozgósítani tudja majd a szavazókat" - tette hozzá.
Szanyi szerint a vita kötött szabályai mindenkinek csak hasznára válhattak, annál is inkább mert az EP-ben nem lehet hosszan, parttalanul felszólalni, a képviselőtől ugyanis két perc után megvonják a szót. Szanyi azért is elégedett volt tegnap este, mert Morvai Krisztina előtt mondhatta el véleményét a Jobbikról. Csak azt sajnálta, hogy a Fidesz távol maradt.
"Volt végre vita és ez nagyon fontos" - ezt már Bajnai Gordon jelentette ki lapunknak. Szerinte újfajta politizálás kezdődött azzal, hogy a szövetség meghívására a stúdióban ott volt a Jobbik is. "Egyetlen alkalom kevés ahhoz, hogy a szélsőjobboldali párt szavazóit meggyőzzék arról, hogy Magyarország számára zsákutca az, amit Morvai Krisztináék képviselnek de elindult egy folyamat". Bajnai sajnálta, hogy a Fidesz nem jelent meg a vitán.
Ez a vita agyonszabályozott volt, ennek ellenére Meszerics Tamás több ilyen vitát szeretett volna. Az LMP EP-listavezetője szerint ha csak öt szavazót tudnak saját maguk és az EU mellé állítani, már megérte. Másrészt az ilyen összecsapásokban el tudják mondani mit kíván pártjuk tenni Brüsszelben. Meszerics úgy vélte, bár a vitáéban nem értett egyet ellenfeleivel, Brüsszelben a nemzeti érdekek ügyében biztosan együtt tud működni a magyar képviselőkkel.

Szerző

Mindenki mondta a magáét

Publikálás dátuma
2014.05.24. 07:01

Hiába igyekezett mézes-mázasra venni a figurát Morvai Krisztina, Bajnai Gordon alaposan kiosztotta a Jobbik EP-listavezetőjét az uniós választást megelőző vitán. Az Együtt-PM-et képviselő volt kormányfőnél erősebben csak Szanyi Tibor fogalmazott; a szocialista listavezető nemcsak a szélsőjobboldali pártot, de a Fideszt is helyre tette, Orbán Viktor kormányfőt pedig egyenesen baleknak nevezte, amiért a kormánypárt nem mert kiállni vitázni. Holnap a magyar választók is döntenek az EP-képviselőkről.

Higgadt, néhány kemény beszólással színesített vitát folytattak az EP-választáson induló pártok listavezetői tegnap este az ATV-ben. Az összecsapáson a Fidesz-KDNP és a Demokratikus Koalíció politikusain kívül minden, az EP-választásra listát állító párt képviseltette magát.

A vitázók előzetesen megegyeztek a szabályokról: minden témában két percet kaptak a politikusok, majd háromszor egy percben reagálhattak a partnereik által elmondottakra, az időkeretet ugyanakkor rugalmasan lehetett felhasználni. A három kérdéskör: Magyarország tízéves uniós tagságának mérlege; az uniós tagság szükségessége, illetve egy-egy szabadon választott szakpolitikai téma volt.

Igazi vita épp a szabályok miatt nem alakult ki, amit a Haza Nem Eladó Mozgalom listavezetője, Kásler Árpád kifogásolt is élő adásban. Az SMS-t képviselő Tóth Tamás a halálbüntetés ügyével kezdte, már bemutatkozásában összekacsintva az őt követő Morvai Krisztinával.

A Jobbik listavezetője barátságosra vette a figurát, s igyekezett a Vona Gábor által vizslakölykökkel behozott "cuki" arcát mutatni szélsőjobboldali pártnak. Többször sajnálatosnak nevezte, hogy a pártok egymással foglalkoznak, nem Magyarország felemelkedésével, illetve a választópolgárokkal.

A résztvevők
- Szanyi Tibor (MSZP)
- Bajnai Gordon (Együtt-PM)
- Meszerics Tamás (LMP)
- Morvai Krisztina (Jobbik)
- Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt)
- Tóth Tamás (Seres Mária Szövetségesei)

Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetője szerint hazugság, ostobaság, uszítás uralja az országot, a hazugságokat pedig - mint mondta - csak vitával lehet leleplezni. A volt kormányfő kiemelte: ezért hívta vitázni a Jobbikot is, amelynek a politikáját nemzetellenesnek tartja, mert a párt kilépne az Európai Unióból és orosz érdekszférába utalná Magyarországot. Ráadásul - mint felidézte - a Jobbik listájának harmadik helyezettje ellen éppen hazaárulás gyanúja merült fel.

Bajnai emlékeztetett, a Jobbik egy gyékényen árul a Fidesszel, ezért az EP-választás tétje nemcsak az, hogy a radikálisoknak megálljt lehessen parancsolni, hanem hogy ki fogja leváltani az Orbán-rendszert. Bajnai úgy vélte, az EP-választás tétje, hogy Magyarország a vasfüggöny melyik oldalára kerül: az európai értékeket kereső Nyugatra vagy Keletre, ahova "Orbán tolja és Vona húzza".

"Nyolc pártot tiszteltek meg a választópolgárok, és ebből hat tisztelte meg a választópolgárokat" - ezt már Szanyi Tibor mondta, utalva arra, hogy a Fidesz és a DK nem ment el a vitára. Az MSZP listavezetője felidézte: "Orbán elvárja a tiszteletet magával szemben, s plakátokon követeli azt Brüsszeltől, de az országgal szemben nem adja meg, ő nem tiszteli a választókat annyira, hogy vitázzon előttük".

Emlékeztetett, a kormányfő rádióinterjújában azt mondta a Brüsszellel folytatott vitáiról: "aki nem áll ki magáért, az balek, az lúzer, az nem alkalmas arra, hogy képviselje a saját nemzetét". Szanyi úgy reagált: "Viktor, balek vagy, és listavezetőd is az".

Az LMP listavezetője, Meszerics Tamás uniós programjukat ismertette; szerinte az EU-ról folytatott vita félrecsúszott, amikor a visszatérő kérdés az lett, hogy több vagy kevesebb Európát akarunk. Szerintük a kérdés az, hogyan teremthetünk egy jobb Európát.

Morvai katasztrofálisnak nevezte az elmúlt évtized mérlegét, ám azt is állította, a Jobbik nem akar kilépni az EU-ból. Az MSZP EP-listavezetője szerint nem is kérdés, hogy Magyarország uniós csatlakozása ezeréves történelmének legnagyobb eredménye, amellyel mindenki jól járt. Szanyi ugyanakkor kiemelte a hazai kormányok mindenkori felelősségét abban, miként tudtak és tudnak élni az unió adta lehetőségekkel.

A jövőről szólva hangsúlyozta, az MSZP öt elvárással indul az EP-be: európai minimálbért és minimálnyugdíjat határoznának meg, egyenlővé tennék a nők és férfiak munkavállalási jogait és feltételeit, a 25 év alattiaknak teljes foglalkoztatottságot biztosítanának, továbbá méltányos árú élelmiszerekkel számolnák fel az éhezést. "Európa, de okosan" - fogalmazta meg mottójukat.

Bajnai Gordon szerint is magunknak, s nem pedig az EU-nak köszönhetjük a problémákat, a közösség hozadékait pedig tételesen is felsorolta. Az Együtt-PM listavezetője emlékeztetett, nem a multinacionális vállalatok, hanem Orbán Viktor a legrosszabbul fizető munkaadó Magyarországon és egész Európában is. Az LMP eközben vegyesen értékelte az elmúlt tíz évet, Meszerics felidézett elszalasztott lehetőségeket, s úgy fogalmazott: "a ló két oldalán már jártunk, most már meg kellene próbálni ráülni".

Az LMP listavezetője a foglalkoztatáspolitikáról, Bajnai a fejlesztéspolitikáról, az SMS képviselője a közbiztonságról - valójában azonban személyes családi tragédiájáról -, Kásler az energiapolitikáról, Morvai az emberi jogokról fejthette ki ezt követően álláspontját a szakpolitikai témák között, Szanyi pedig arról beszélt, hogy miért is fontos az EP. Zárszavukban a listavezetők a vasárnapi voksolás tétjéről beszéltek és arra bíztatták a választókat, hogy menjenek el leadni szavazatukat vasárnap. Szanyi például úgy fogalmazott: "aki revánsot akar az áprilisi, lejtett pályás, elcsalt választásokért, az szavazzon, mert az európai választások tiszták".

Fontos volt a vita
"Majdnem teljes volt a politikai kínálat ezért jó esély van arra, hogy a választók a vita után eltudják dönteni, kire szavazzanak holnap" - mondta Szanyi Tibor lapunknak, amikor kijött az ATV stúdiójából. "Igazi politikai piac volt, ahol egy légtérben szinte minden megjelent és az a műsor vélhetően mozgósítani tudja majd a szavazókat" - tette hozzá.
Szanyi szerint a vita kötött szabályai mindenkinek csak hasznára válhattak, annál is inkább mert az EP-ben nem lehet hosszan, parttalanul felszólalni, a képviselőtől ugyanis két perc után megvonják a szót. Szanyi azért is elégedett volt tegnap este, mert Morvai Krisztina előtt mondhatta el véleményét a Jobbikról. Csak azt sajnálta, hogy a Fidesz távol maradt.
"Volt végre vita és ez nagyon fontos" - ezt már Bajnai Gordon jelentette ki lapunknak. Szerinte újfajta politizálás kezdődött azzal, hogy a szövetség meghívására a stúdióban ott volt a Jobbik is. "Egyetlen alkalom kevés ahhoz, hogy a szélsőjobboldali párt szavazóit meggyőzzék arról, hogy Magyarország számára zsákutca az, amit Morvai Krisztináék képviselnek de elindult egy folyamat". Bajnai sajnálta, hogy a Fidesz nem jelent meg a vitán.
Ez a vita agyonszabályozott volt, ennek ellenére Meszerics Tamás több ilyen vitát szeretett volna. Az LMP EP-listavezetője szerint ha csak öt szavazót tudnak saját maguk és az EU mellé állítani, már megérte. Másrészt az ilyen összecsapásokban el tudják mondani mit kíván pártjuk tenni Brüsszelben. Meszerics úgy vélte, bár a vitáéban nem értett egyet ellenfeleivel, Brüsszelben a nemzeti érdekek ügyében biztosan együtt tud működni a magyar képviselőkkel.

Szerző