Előfizetés

Új helyszínek a Művészetek Völgyében

Új helyszínekkel és mobiltelefonos applikációval várja vendégeit az idei Művészetek Völgye fesztivál július 25. és augusztus 3. között. Az olyan hagyományos helyszínek mellett, mint a Palya-udvar, a kapolcsi Hobo Klub vagy a Kaláka Versudvar az idén saját dzsesszudvart indít Harcsa Veronika, a Fonó FolkUdvarral jelentkezik, a Design Terminal a kreatívipar világába kalauzolja új udvarának vendégeit, a Színház Színpad pedig ifjúsági darabokat és amatőr társulatokat mutat be - sorolta a 24. Művészetek Völgye újításait Jakab Natália, a fesztivál marketing- és programigazgatója.

A programismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az érdeklődők egy új mobilalkalmazással összeállíthatják saját völgy-programjukat, egész évben hallgathatják a fesztiválon fellépő előadókat, megvásárolhatják napi- vagy hetijegyüket, sőt bizonyos helyszíneken még fizethetnek is a készülékükkel.

Márta István fesztiváligazgató úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedek hullámhegyei és -völgyei után kisebb csoda, hogy már a 24. Művészetek Völgyét rendezhetik meg, jövőre pedig, ha minden jól megy, még gazdagabb kínálattal ünneplik a negyedszázados fesztivált. Mint mondta, a völgy a tradíciót és az innovációt próbálja ötvözni, ez fennmaradásának záloga.

A Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden megrendezett tíznapos összművészeti fesztivál idei - visszatérő és új - fellépői közé tartozik Snétberger Ferenc, a Sebő együttes, a Kaláka, Lovasi András, Sebestyén Márta, Varró Dániel, Lackfi János, a Momentán Társulat és a Rájátszás. A helyi kulturális és gasztronómiai hagyományokat többek között a Szőke András és Illés Sándor által szervezett taliándörögdi Ősök háza, az Éltető völgy udvar és a kapolcsi Kék Abrosz programjai mutatják be.

Lesznek stand-up comedy és slam poetry előadások, könyvbemutatók és irodalmi estek, tánc- és játszóházak, filmvetítések és művészeti kiállítások, fazekas- és keramikustalálkozó, kézműves vásár, környezetvédelmi programok, bor- és pálinkakóstolók. Ötvenhárom helyszínen mintegy ezer program és másfélezer fellépő várja a vendégeket.

A saját udvart indító Harcsa Veronika a sajtótájékoztatón elmondta: nagy örömmel fogadta a felkérést, és reméli, hogy a fesztiválozók befogadják új helyszínét. Udvarában elsősorban dzsessz szól majd: a fellépők között van Szőke Szabolcs, Juhász Gábor, Lantos Zoltán, Sárik Péter, Sütő Márton, Szőke Nikoletta, Váczi Eszter, Fassang László Hammond-orgonán.    

Harcsa Veronika is több formációban énekel, Bin-Jip nevű együttese például a világhírű trombitással, Erik Truffaz-val lép színpadra. Mindazonáltal nem csak dzsessz lesz műsoron, hiszen mint az énekesnő mondta, "olyan zenekarokat is elhívtam, akiket egyszerűen csak szeretek". A zene mellett irodalmi programoknak is otthont ad az udvar, vendég lesz például Jókai Anna.

A másik új zenei helyszín a Fonó Budai Zeneház által elindított FolkUdvar, ahol mások mellett Dresch Mihály, Koncz Gergő, Szvorák Katalin, Unger Balázs, Kunos Tamás és Ferenczi György lép a közönség elé, a Söndörgő lemezbemutató koncertet tart. Az udvar minden este hajnali 3-ig tartó "folkkocsmával" és táncházzal járul hozzá a völgy hangulatához.

Miklós Bernadett, a Design Terminal stratégiai igazgatója felidézte: már egy ideje bemutatkozásra alkalmas nyári helyszínt kerestek, amikor a Művészetek Völgye szervezői megkeresték őket. Az együttműködés nyomán születik meg a Design Terminal új udvara, ahol beszélgetéseken, kiállításokon és dizájnvásáron mutatják be a kreatívipar hazai szereplőit és a kezükből kikerülő termékeket.

Vignjevic csak EL-szereplés esetén maradna az Újpestnél

Nebojsa Vignjevic, a friss Magyar Kupa-győztes Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzője csak abban az esetben marad a klubnál, ha a gárda elindulhat az Európa Ligában.

Erről Gyarmati Eszter, a klub ügyvezető igazgatója beszélt a Sport TV Mai Helyzet című műsorában szerdán, hozzátéve, hogy a keret jövőbeli összetétele is nagyban függ attól, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) illetékesei miként döntenek méltányossági kérelmükkel kapcsolatban.

Az Újpestnél a szezon közben átvitték az indulási jogot egy másik gazdasági társaságba, ez pedig a szabályok értelmében hároméves kizárást von maga után a nemzetközi kupákból.   

"Az elnök úr bízik benne, sikerül elérni, hogy indulhassunk az EL-ben, de azt nem rejti véka alá, hogy ettől függ, milyen mértékű beruházással erősíti meg a keretet" - érintette a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet terveit az ügyvezető igazgató.

Nebojsa Vignjevic vezetőedző szerződése a szezon végén lejár.

A lila-fehérek vasárnap este a Diósgyőr legyőzésével történetük során kilencedik alkalommal hódították el a Magyar Kupát.

Lázár inkább fizet, mint beszél

Publikálás dátuma
2014.05.28. 21:06
Vajon miért fizeti vissza a pénzt Lázár János, ha hivatalos út volt és a költségtérítés járt neki? Fotó: Vajda József/Népszava
Inkább kifizet kétmillió forintot a sajátjából Lázár János, minthogy arról beszéljen, milyen külföldi utakon vett részt egy "közszolgálati alkalmazottal". Az államtitkár sértődött hangú nyilatkozatban közölte, hogy bár az Origo által firtatott három, meglehetősen drága utazás két személyre szóló, kétmilliós összköltsége törvényesen jár, inkább visszafizeti. Pedig a közérdekű adat megismerése iránti perben a bíróság erre nem kötelezte. A Miniszterelnökséget viszont arra igen, mondjon további részleteket - akármennyire is zavarja ez Lázárt.

Nem kis meglepetést keltett Lázár János azzal, hogy szerda reggel az Origo előző esti cikkére reagálva közölte, visszafizeti drágállott hivatali útjainak költségét. "Szeretnék Pethő Andrásnak, az origo.hu újságírójának legalább a mai napon egy kis élvezetet szerezni, ezért az utak során felhasznált kétmillió forintot rögvest a költségvetés rendelkezésére bocsátom" - írta sértődött hangú közleményében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Az Origo előzőleg arról írt: a tárcák utazási kiadásait böngészve Lázár esetében három rövid külföldi útra, és drágának tűnő szállodai számlákra bukkantak, de ezekről szinte semmit nem volt hajlandó elárulni a Miniszterelnökség.

Az Origo ezért a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet segítségével a Fővárosi Törvényszéken indított közérdekű adat megismerése iránti pert, amelyben kedden hirdettek nem jogerős ítéletet. Aszerint a három út (lásd táblázatunkat - a szerk.) közül kettő esetében a Miniszterelnökség köteles a perben átadott információkon túl további részleteket nyilvánosságra hozni.

A harmadik út kérdése bonyolultabb, mert abban minősített adatokról van szó, melyek nyilvánosságáról szeptemberben folytatódik a tárgyalás. Közleményében Lázár mindezt úgy kommentálta: "Örülök, hogy a független magyar bíróságok fontosnak tartják, hogy megismerjék utazási szokásaimat". Továbbá - mintha az Origo részéről némi rosszindulatot feltételezne - kifejtette: megtisztelő a figyelem, "amelyben a média egyes szereplői - esetleg megbízásból - részesítenek".

Az államtitkár ez alapján félreérthette a helyzetet: az adatigénylés nem arra irányult, és a bíróság sem arra volt kíváncsi, hogy milyenek az "utazási szokásai", hanem arra, hogy közszereplőként - államtitkárként, sőt leendő miniszterként - az Orbán-kormány által gyakran hangoztatott takarékos közpénzfelhasználás elvét betartva költötte-e az adófizetők pénzét, és pontosan mire.

A Miniszterelnökségnek az Origo számára előzetesen megküldött adatokból, valamint ügyvédjük részéről a perben elhangzott nyilatkozatokból csak az derült ki, hogy egy meg nem nevezett, "közszolgálati alkalmazott" munkatársával a három, összesen hét napnyi külföldi kiküldetés alatt ketten csaknem kétmilliós szállodai számlát csináltak. A 2012. novemberi angliai utazáson a két éjszaka 920 ezer forint volt, ami fejenként és éjszakánként 230 ezer, miközben ennek a feléért is találni ötcsillagos szállodai szobát Londonban.

Ráadásul a Miniszerelnökség titkolózott az utazások céljáról is. Míg a svájci és az olaszországi útnál legalább általánosságban közölték, miről tárgyalt Lázár, az angliai útról még a bíróság előtt sem közöltek részleteket, mondván: az útról van egy "korlátozott terjesztésű irat", de ezt csak az ehhez szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon átesett bíró nézheti meg.

Az ilyen irat a korábbi nevén államtitok, az új terminológia szerint nemzeti minősített adat kategóriába tartozó legenyhébb minősítésű, vagyis 10 évig "korlátozott terjesztésű". Ugyanakkor a törvény szerint "Magyarország - magánszemély jogos érdekével szorosan összefüggő - honvédelmi, nemzetbiztonsági, bűnüldözési vagy igazságszolgáltatási érdekére tekintette" két alkalommal, legfeljebb további 20-20 évig a minősítés meghosszabbítható, tehát akár 2063-ig is titokban maradhat, mit csinált Nagy-Britanniában 2012-ben Lázár.

Kiküldetések adatai

Úti cél
Dátum
Időtartam
Költség
Téma

Nagy-Britannia (London)

2012. november

3 nap

920 e Ft

n.a.

Svájc (?)

2013. március

2 nap

469 e Ft

magyar-német és magyar-orosz kapcsolatok

Olaszország (?)

2013. július

2 nap

582 e Ft

a Svájcba illegálisan kivitt magyar pénzeszközök

                                                                                                   Forrás: Népszava-gyűjtés

Az Origo egyébként már korábban felvetette, hogy Lázárnak erre a kiküldetésére van egy lehetséges - bár megerősítés hiányában spekulatív - magyarázat. A Seuso-kincset ugyanis Angliából hozta haza a magyar állam, és az erről szóló, végig titokban tartott tárgyalásokat épp Lázár János vezette.

A műkincs visszaszerzésében szintén szerepet játszó Baán László a portálnak korábban azt mondta, Lázár is volt kinn tárgyalni. Baán akkor közölte azt is, hogy az egész tárgyalási folyamat másfél évig tartott, tehát 2012 végén kezdődhetett, Lázár pedig 2012. november 27-29-én járt Angliában.

Noha maradtak még nyitott kérdések, győzelemként értékelte a Transparency International (TI) jogi igazgatója, hogy Lázár János utazásainak részleteit nem titkolhatja tovább a Miniszterelnökség. Emlékeztetett, hogy a keddi részítélet alapján az érintett három út közül kettőnél - az olaszországinál és a svájcinál - a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár és útitársa pontosan mely szállodákban szállt meg és fejenként, illetve utanként mennyiért.

Továbbá az ítélet szerint az is a nyilvánosságra tartozik, hogy ezeken az utakon mely szervezetek milyen beosztásban dolgozó munkatársaival tárgyalt az államtitkár. Ami a londoni utat illeti, arról szeptemberben folytatódik a bírósági tárgyalás, addig el kell dönteni, hogy az érintett minősített adatokból mennyi és milyen mélységben tartozik a nyilvánosságra.

"Furcsállanám, ha az ítélet ellen nem élne fellebbezéssel a Miniszterelnökség, mindenesetre Lázár János váratlan nyilatkozata és döntése, miszerint visszafizeti a törvény szerint járó költségtérítést mindhárom út után a költségvetésbe, meglepett" - folytatta a jogi igazgató. Magyarázata szerint ugyanis eddig ők és a Miniszterelnökség is abból indult ki, - ezért is indulhatott a per közérdekű adatigénylésre hivatkozva -, hogy mindhárom út Lázár János államtitkári megbízatásával összefüggő, hivatalos kiküldetés volt, amihez hozzá tartozik, hogy az állam állja a költségeket, hiszen Lázár közfeladatot látott el. Az, hogy Lázár ezt egy erre őt kötelező bármilyen hatósági vagy bírósági döntés nélkül "önszántából" visszafizeti, váratlan fordulat.

"Miért fizeti vissza a pénzt, ha hivatalos út volt és a költségtérítés járt neki?" - tette fel a kérdést Ligeti. A Transparency által indított eljárás "próbaper" volt abból a szempontból is - fűzte hozzá -, hogy kiderüljön: meddig "mehet el" az állam a közérdekű adatok eltitkolásában a nemzetbiztonsági érdekekre és a minősített adatokra hivatkozva. "Mint kiderült, erre sem lehet korlátlanul hivatkozni" - állapította meg a jogi igazgató.

DK: mellényzsebből kétmilliót?

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Lázár Jánossal szemben a Demokratikus Koalíció (DK) annak tisztázására, hogy a fideszes politikus miből akarja visszafizetni kétmilliónyi költségtérítését. A DK szerint amúgy Lázár "nem mentesülhet ezzel a gesztussal a hűtlen kezelés gyanúja alól, ha netán magáncélú utazását tüntette fel hivatalos útnak". Gréczy Zsolt szóvivő szerint Lázárnak nincs is ennyi pénze. Ám ez nem olyan biztos.

Persze kétséges, hogy a legfrissebb vagyonnyilatkozata - amely a tavaly december 31-i állapotokat tükrözi - még ma is aktuális-e, de abból kell kiindulni. Aszerint készpénzben 12,6 milliója van Lázárnak, ebből pedig még akkor is ki tudja fizetni a kétmilliót, miután rendezi a nemrég botrányt kavart újabb vadászatának előzetes költségeit.

A novemberi, csehországi vadászaton 2500-3000 fácán előzetes kilövésével számoló vadászcsapat nevében Lázár fizeti ugyanis az előleget. A 23 milliós összköltség 40 százalékát, mintegy 9 millió forintot kell átutalnia május végéig. Az utazások kétmilliójának és a vadászati előlegnek a kifizetése után is marad Lázárnak még mintegy 1,6 milliója. Ez azonban még a vagyonnyilatkozatban feltüntetett további kétmilliós bankbetéttel együtt sem elég arra, hogy egymaga rendezhesse a vadászat október elején esedékes újabb 9 milliós részletét. Ehhez már a költségeken vele utólag úgyis osztozó vadásztársai segítségét kell kérnie - feltéve, ha nem "töri fel" 42 milliónyi kötvényét vagy 6,8 milliós életbiztosítását, esetleg nem adja el 6 milliónyi részvényét.

Nem sajnálják a pénzt

Hiába ismerjük Lázár János utazásainak szállásdíjait, a kiküldetések teljes, utazással és napidíjjal növelt költségét továbbra sem tudjuk. Vélhetően ezzel együtt sem érik el napi kiadásai a kormányfő hasonló költségeit. Orbán Viktor külföldi útjairól friss adat ugyan nincs, de összehasonlításnak jó az is, hogy tavaly csak az év első hat hónapjában külföldi útjai során annyiba került Orbán egy napja az adófizetőknek, amennyiért egy pedagógus másfél évig dolgozik.

Tavaly a miniszterelnök június végéig 38 napot volt úton 16 helyszínen, és erre 128,6 millió forintot költöttek, ami napi 3,3 milliót jelentett. Megdobta a költségeket, hogy három esetben is repülőt béreltek neki 12-13 millió forintért. Így volt ez 2012-ben is, amikor szintén 13 millióért utazott Orbán különgéppel, hogy az Európai Néppárt kongresszusáról időben eljusson a brüsszeli uniós csúcsra.

Az akkor Orbánnal a magángépen utazó Szijjártó Péter amúgy 2006 őszén még élesen bírálta Gyurcsány Ferencet, amiért a volt kormányfő hivatalos luxemburgi útjára - melyen a konvergenciaprogramot mutatta be - 5 millióért béreltek gépet. Az Orbán-kormány egyébként az 1998-2002-es ciklusban ötvenszer bérelt magángépet, összesen 464 millió forintért.