Lázár kirúgatta az Origo főszerkesztőjét? - További elbocsátások a levegőben?

Kirúgták az Origo főszerkesztőjét, Sáling Gergőt - értesült a 444.hu. A lap szerint már jó ideje komoly nyomás volt Sálingon, a biztosítékot Lázár János 2 milliós utazási számlájáról szóló cikkek verték ki. Az Origo Zrt. azt írja, hogy nem politikai okok állnak az főszerkesztőcsere mögött. "Az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa".

Váratlanul felmondtak Sáling Gergőnek, az Origo főszerkesztőjének - írta tegnap este a 444.hu. Sáling ma délelőtt tervezi bejelenteni a hírt az általa vezetett szerkesztőségben, de a Facebookon már órák óta jár körbe az információ. A főszerkesztő egyelőre nem kommentálta a hírt. A 444 információi szerint azonban nem Sáling teljesítményével volt gond, hanem a kormányzatot érintő cikkek miatt távolítják el. 

Nem tetszett például, hogy a választások idején az Origo (más lapokkal, így a Népszavával együtt) szolidaritást vállalt a 444, a Cink, a Hír 24 és a Magyar Narancs mellett, miután ezeket a lapokat nem engedték be a Fidesz választási rendezvényére. a biztosítékot azonban Lázár János kétmilliós hotelszámlájáról szóló cikkek ütötték ki. 

Egyébként a kirúgás híre komoly felháborodást keltett a szakmai közvéleményben, s csendesen tiltakozott az Origo stábja is. Hajnalban ugyanis több cikk címébe becsempészték a kirúgott főszerkesztő, Sáling Gergő nevét - írta a 444, amely képernyőképekkel is illusztrálta az állítást. "Tiszteletet az Origo.hu főszerkesztőjének!" - írták például egy címlapos blokk címében, az egyik vezető anyag címe pedig ez volt: "Valaha Sáling Gergő tanította focizni a világot". 

Eközben a Kettős Mérce blog a Facebookon tüntetést szervez Sáling elmozdítása ellen.

Már meg is van az új Origo-főszerkesztő
Pálmai L. Ákos veszi át az Origo szerkesztőségének irányítását Sáling Gergőtől. A hírt a portál jelentette be a nyitóoldalon elhelyezett közleményben. Pálmai L. Ákos négy éve irányítja az Origo Zrt. televíziós és webvideo üzletágát. "Ez idő alatt stabilizálta, majd bővítette a médiavállalat kábeltelevíziós piaci részesedését, kreatív tartalmi és üzletfejlesztési modelljei hozzájárultak a vállalat eredményességéhez" - írják.

Kirúghatják az origósokat, ha kimennek tüntetni
Aki az Origo stábjából ma délután részt vesz a kirúgott főszerkesztő, Sáling Gergő melletti szimpátiatüntetésen, annak másnap már be se kell mennie dolgozni – a Népszava információi szerint ez a ”jótanács” hangzott el szóban a szerkesztőségben. Ismert, a Kettős Mérce blog a Facebookon szervez tüntetést ma délután 5 órára a Dob utcához az Origo székháza elé Sáling elmozdítása ellen. Onnan fél 6-kor pedig átvonulnak a Kossuth térre a Parlament elé.

Nem politikai okok állnak a főszerkesztőcsere mögött?
Az Origo Zrt. közleményben reagált a "találgatásokra" e szerint: az Origo Zrt. a leghatározottabban cáfolja, hogy a ma reggel bejelentett főszerkesztőváltás mögött bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás húzódna meg. A döntés mögött az Origo Zrt. integrált tartalom-előállítási stratégiájának megvalósítása áll, melyben a vállalathoz tartozó eddig elkülönülten működő különböző tartalmi egységek tartalomirányítási szervezeteit, szerkesztőségeit egységes irányítás alá helyezi. Az átszervezés célja a hatékonyabb és szinergiákat jobban érvényesítő szervezet kialakítása.

Tiltakozik az Origo szerkesztősége
Az Origo szerkesztősége nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő leváltásával, mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. 
A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa - olvasható közleményükben.

Szerző
Frissítve: 2014.06.03 17:44

Tarlós betiltaná az éjszakai repüléseket Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.21 22:04
A kép illusztráció
Fotó: Facebook/Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A főpolgármester éjszaka öt órára teljes repülésstopot kér, de napközben is csökkentené a környék zajterhelését.
A főpolgármester el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – erről maga Tarlós István beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós elmondta, a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése.
A főváros a tanács ülésén azt indítványozta, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság. Hozzátette: azt reméli, hogy legalább a repülési tilalom megvalósulhat legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg jóval hamarabb. A fővárosi kezdeményezés összefügg Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester lobbijával, aki régóta azon dolgozik, hogy a Ferihegyről felszálló gépek ne lakott területek felett, hanem más útvonalon haladjanak, és ne a kerületi lakók legmélyebb álmát zavarják meg.

Tudósok vitáztak a Palkovics-tervről

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:05

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Biztosítékok és garanciák nélkül marad a hazai tudományosság, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – alapítványi kézbe kerül – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki rendezvényén, ahol az MTA-t érintő minisztériumi terveket vitatták meg. Múlt héten merült fel, hogy a Corvinus fenntartóváltásához hasonlóan egy új alapítványi forma, egy vagyonkezelő alapítvány működtethetné az Akadémia kutatóközpontjait és intézeteit. A kormány így költségvetési forrásból finanszírozná a működést, cserébe az MTA-nak önként át kellene adnia ingatlanjait, így vagyonának egy jelentős részét az alapítványnak. – Lássuk be, ez nem tűnik egy jó ajánlatnak – mondta Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója. Hozzátette: az, hogy az Akadémia csak úgy átadja a vagyonát, minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmond. Holott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője, Palkovics László azt tervezi, hogy ennek már akár február végéig meg kellene történnie. – Még ha ez lenne a világ legjobb ajánlata, akkor sem lehetne ilyen gyorsan elintézni – fogalmazott Zsoldos. Körtvélyesi Zsolt, a Politikatudományi Intézet munkatársa arról beszélt, az MTA átalakításáról szóló minisztériumi háttéranyagban hatalmas ellentmondások szerepelnek. Például miközben jó nemzetközi példákat sorol az akadémiai működésre, az MTA alapfinanszírozását elvették – erre a világon sehol nincs példa, ahogy arra sem, hogy egy Tudományos Akadémiának pályázati pénzekből kelljen finanszíroznia például a rezsiköltségeket. A fórumon részt vett Körösényi András is, aki ugyancsak a Politikatudományi Intézetben dolgozik. A kutatónak a Magyar Nemzetté átkeresztelt kormánylapban is megjelent egy véleménycikke, amelyben egyebek mellett arról írt: ha megvalósul a „Palkovics-terv”, azzal kiüresedik az MTA. - Mégis azoknak lesz igazuk, akik szerint az Orbán-kormány összeszerelő üzemmé változtatja az országot? – tette fel a kérdést. A fórumon hangsúlyozta: az ITM által tervezett „hierarchikus kontroll” biztos, hogy nem fogja növelni az ország tudományos teljesítményét. Deák Dániel, a Corvinus oktatója a BCE fenntartóváltásának eddigi tapasztalatairól számolt be. Mint mondta, az egyetemet nyártól fenntartó alapítvány – melynek MOL és Richter részvények biztosítják majd az alaptőkéjét – kuratóriumának összetételéről szinte semmit nem lehet tudni, de az biztos, hogy működése teljesen átláthatatlan lesz a nyilvánosság számára. Hangsúlyozta: a részvény a legkockázatosabb befektetési eszköz, egy közfeladatot ellátó intézménynek biztos tervezése, nem „spekulációkra” lenne szüksége.
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.21 21:48