Platini titkos vacsorája

Publikálás dátuma
2014.06.03. 13:10
Fotó: Gettyimages.
Nem áll le a londoni sajtó a 2022-es futball vb odaítélése körüli korrupciós ügy részleteivel. Sőt, a kép egyre tisztulni látszik. A Telegraph keddi számában egyenesen az UEFA főtitkárát, a FIFA-elnökségre is pályázó Michel Platinit állítja pellengérre.

A lap szerint az egykori háromszoros Aranylabdás játékos 2010. december 2-án találkozott Mohamed bin Hammammal, a katariak fő lobbistájával egy zürichi titkos vacsorán. Néhány nappal később Platini Párizsba, az Élysée Palotába volt hivatalos, ahol Nicolas Sarkozy francia elnök a katari emír és az öbölmenti ország miniszterelnöke tiszteletére adott fogadást. Ezt követően a francia sportvezető egy spanyol lapnak adott interjúban cáfolta, hogy "bármilyen nyomás nehezedett volna rá" a vb-rendezés ügyét illetően katari részről.

Egy hónappal később azonban az emírség mellett döntött a FIFA.

A Sunday Times két nappal ezelőtt szellőztette ki, hogy Hammam állítólag 5 millió dollárt fizetett a FIFA magas rangú vezetőinek azért, hogy országa kapja meg a 2022-es vb rendezési jogát. A nemzetközi szövetség bejelentette, hogy június 9-ig döntést hoznak ez ügyben, sőt, kivizsgálják a 2018-as vb odaítélésének körülményeit, amelyek során Oroszországot hozták ki győztesnek.

Az UEFA azonnal cáfolta a Telegraph értesülését. Platini egyik, magát megnevezni nem kívánó munkatársa szerint az egész csak "Blatter paranoiája", így akarja lehetetlenné tenni Platinit a jövő évi FIFA-elnökválasztás előtt. A munkatárs szerint az említett zürichi találkozó egyáltalán nem volt titkos, egy FIFA-tanácskozás idején találkoztak, mint már korábban oly sokszor, hiszen Hammam az ázsiai labdarúgó szövetség elnöke volt akkoriban.

Az UEFA-illetékes egyúttal leszögezte: Platini soha nem találkozott olyan országok állam- vagy kormányfőivel, amelyek vb-t akartak rendezni. Például a 2018-as vb-ről való szavazás előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívta őt, de az európai szövetség első embere azt nem fogadta el. Ami pedig azt a bizonyos Élysée-beli vacsorát illeti, ott "Platinit meglepetésként érte a katari uralkodó jelenléte" - közölték az UEFÁ-nál.

Szerző
Frissítve: 2014.06.03. 13:32

Magyar győzelem a hongkongi sárkányhajó-fesztiválon

 Győztesként ért célba kategóriájában az idén debütált magyar sárkányhajócsapat Hongkongban, a hétfői nemzetközi versenyen - számolt be az MTI-nek Erdődi Ákos, Kína különleges övezet magyar főkonzulja.

"A mintegy kétszáz induló egységet három kategóriában díjazták, a magyarok a Mixed Gold Plate vegyescsapat kategóriában hozták el az aranyérmet" - mondta el Erdődi. 

A győzelem azért is számít szép eredménynek, mert a magyar alakulat amatőr, mindössze az idei versenyre állt össze, valós tapasztalat és hasonlóan nagy nemzetközi megmérettetésen való korábbi részvétel nélkül. 

"A magyar csapat hagyományteremtő céllal alakult, és egész biztosan részt vesz majd a jövő évi futamon is. Hosszú távú cél, hogy ez a világhíres magyar vízisporthagyomány részévé váljon" - fogalmazott a főkonzul.

A hongkongi sárkányhajóverseny nagyszabású fesztivál a különleges igazgatású területen, hatalmas tömegeket vonz a kikötőkbe. Több futamot a helyi televízió élőben közvetít.

Szerző
Témák
Hongkong

Anglia lép Katar helyére?

Publikálás dátuma
2014.06.03. 08:10
Fotó: Gettyimages.
Könnyen lehet, hogy Anglia lép Katar helyére a 2022-es futball vb rendezését illetően. David Cameron brit miniszterelnök ugyanis máris jelezte, hogy amennyiben a FIFA vizsgáló bizottsága bizonyítottnak találja, hogy az öbölmenti ország sportvezetői kenőpénzekkel vásárolták meg a vb-rendezés jogát, a szigetország készen áll, hogy átvegye a fociünnepet.

Michael Garcia, a FIFA etikai bizottságának elnöke bejelentette: egy héten belül – tehát három nappal a brazíliai vb kezdete előtt - a nemzetközi szövetség döntést hoz a 2022-es világbajnokság ügyében.

A Sunday Times által kiszellőztetett korrupciós botrány nem csupán a helyszínt változtathatja meg – Anglia mellett Ausztrália is jelöltette magát annak idején a rendezésre – hanem földrengést okozhat a FIFA-n belül is, ha kiderül, hogy kiket kentek meg a katariak.  A készülő skandalumra már május 16-án utalt Sepp Blatter FIFA-elnök, amikor azt nyilatkozta, hogy „tévedés volt” Katarnak adni a vb-rendezés jogát, egyúttal „párizsi és berlini politikai nyomásról” beszélt, amit az érintett kormányok azonnal visszautasítottak.

Angliának nagy elégtétel lenne a rendezés, mivel az ország a 2018-as rendezésről is lemaradt, ott Oroszország előzte meg.

Szerző