Közmunka: emelés kell

Publikálás dátuma
2014.06.19. 07:00
A jogszabályok „kavalkádja” helyett egységes rendelkezést sürget a szakszervezet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A pálykezdők is vállalhassanak közmunkát, és a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet. Tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékes minisztériumokkal azért, hogy a Munka törvénykönyve, a belügyi szabályok és az önkormányzati határozatok "kavalkádja" helyett egységes rendelkezések vonatkozzanak a közmunkásokra.

Munkát, kenyeret egész évben; ha nincs más munkalehetőség, egy családban legalább egy ember egész évben dolgozhasson 8 óra közmunkában, 60 ezer 200 forintért. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet a kormánytól, és ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek. Komjáthi Imre, a szervezet társelnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy a napokban összegezték az eddig elért eredményeket, és a még rájuk váró feladatokat. Mint mondta, 2010-ben 60 ezer 200 forint volt a 8 óra közmunkáért járó bér, most 50 ezer.

Több, mint 10 ezer forintot vett ki "minden melós zsebéből" a kormány. Szerették volna elérni, hogy a teljes munkaidőért újra 60 ezer forintot kapjanak a közmunkások, ebben egyelőre nem jártak sikerrel - magyarázta. Az is céljuk, hogy "a gyerekeink is dolgozhassanak". A munkanélküli pályakezdő fiatalok ugyanis ma egy teljes évig még közmunkára sem jelentkezhetnek. A szakszervezet most azt kéri, hogy ha nincs más munka, az iskola befejezése utáni negyedik hónaptól ők is dolgozhassanak közmunkán. A szakszervezet által elért eredményekről Komjáthi Imre úgy fogalmazott, nem tudja ugyan, milyen mértékben van szerepük abban, hogy a kormány eltörölte a heti bérkifizetést, és míg korábban a 4 órás közfoglalkoztatás volt a gyakori, ma inkább 6-8 órában dolgozhatnak az emberek, de ezeket sikerként könyvelik el.

A szervezet társelnöke kitért arra is, több, magát "kiskirálynak" gondoló polgármesternek sikerült a tyúkszemére lépni, és ebben "úgy tűnik, hogy a médianyilvánosság az egyik fegyverünk". Emlékeztetett arra is, hogy aktív szerepet vállaltak a Népszava karácsonyi gyűjtésében, ahol az ország egyik legszegényebb falujának, Rakacának a teljes lakossága ajándékcsomagot kapott.

Követeléseik többsége ugyanakkor egyelőre nem teljesült - jelentette ki. Az új Munka törvénykönyve, és belügyminisztériumi rendeletek, valamint önkormányzati határozatok "kavalkádjából" áll a közmunkások foglalkoztatását szabályozó rendszer. A szervezet azt szeretné, ha helyi kollektív szerződések lennének érvényben. Lapunkban is megírtuk, hogy a közmunkások bérüket a Munka Törvénykönyvében meghatározott időpontban kapják, de a fizetésük összegére és a szabadságra az MT-nél sokkal rosszabb belügyi szabályozások vonatkoznak. A Magyar Államkincstár korábbi tájékoztatása szerint "a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni, a közfoglalkoztatottak esetében is a Munka Törvénykönyve a mérvadó".

Ám az MT arról is rendelkezik, hogy "alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabért kell meghatározni", valamint "a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll." Csakhogy a közmunkások alapbére messze elmarad a nettó 66 ezer forintos minimálbértől, emellett pedig a 20 nap alapszabadságon kívül többet nem vehetnek ki. Komjáthi kifogásolta azt is, hogy a tapasztalatokat, illetve a szakmai tudást, képességeket figyelmen kívül hagyva rendelik ki közmunkára a tanult és akár több szakmában is otthonosan mozgó segélyezetteket. Az számít a legkevésbé, hogy ki - milyen eredményes munkák elvégzésére képes. Maga a közmunka program "teljes mértékben degradálja a kvalifikált és értékes emberi erőforrásokat".

Szerző

„Csak hozzáállás és adottság kérdése”

Publikálás dátuma
2014.06.18. 21:38
Fotó: Facebook.
Kasai Jnofinn tizennégy éve él Magyarországon, lemezkiadással foglalkozó üzletember és zenész is egyben. Egyszerre dominikai és amerikai állampolgár, aki Houstonban és Chicagóban járt egyetemre, zongorázni és énekelni tanult, de dobokon és a vibrafonon is játszik. Ha majd egyszer az ideje engedi, beiratkozik a Zeneakadémiára, addig viszont az üzleti kapcsolatai bővítésére és erősítésére koncentrál. Ha marad egy kis szabad ideje, akkor szívesen kirándul és sportol. Mint mondja, családi okok miatt jött Magyarországra, még 2000 novemberében.

- Hogy megy a sora ma Magyarországon egy bevándorlónak?
- Soha eszembe sem jutott, hogy egy magyart megkérdezzek arról, mit gondol rólam, mint bevándorlóról. Azt viszont határozottan állítom, hogy aki új hazát választ, annak be kell illeszkednie az új társadalomba. Sokkal kifizetődőbb, ha az ember önállóságra törekszik, mint az, ha azon agyal, hogy mit gondolnak róla a “bennszülöttek”.

- Milyenek itt a kilátásai egy színes bőrű művésznek?
- Afrikából származó emberként az a véleményem, csupán a szemléletmódon, a hozzáálláson múlik, hogy valaki sikeres lesz-e, vagy sem. Ha a “bőrszín” szempontjából közelítjük meg a problémát, akkor szinte végtelenül sok választ kaphatunk. De hogy feleljek a kérdésedre: Magyarországon élő színes bőrűként pozitívak a tapasztalataim. Természetesen vannak nehézségek, de ezek inkább a félelmen alapulnak. Olyan elszigetelt társadalmi csoportok tagjairól van szó, akik képtelenek elfogadni a változásokat.

- Megbántad, hogy zenészként Magyarországot választottad? Ha tehetnéd, máshova mennél inkább?
- Sokszor hallottam már ezt a kérdést, és mindig azt feleltem, hogy nem bántam meg. Persze, a legelején, amikor az Egyesült Államokból áttelepültem ide, még azt gondoltam, hogy óriási hibát követtem el. De miután túltettem magam a számomra új és szokatlan körülmények okozta sokkon, rájöttem, hogy nem elsősorban a zenével kell foglalkoznom, hanem más, nagyon fontos dolgokkal. És miközben más feladatokra koncentráltam, rájöttem, hogy a zenében való munkálkodás logisztikai és gazdasági előnyei nem Magyarországon vannak.

- Mesélj, kérlek, a zenekarodról, az eredményeitekről és a terveidről!
- Három éve jelent meg a lemezünk, tavaly pedig a videónk, amelynek Szivárvány a címe. Meg kell említenem azt a lemezt is, amelyet az ünnepekre készítettünk, “A karácsony igazi értelme” címmel, és amely egy szálig elfogyott. A mostani fázisban nem a pénzre hajtunk, hanem az ismertségre: minél többször lépünk fel, annál többen ismernek engem és a társaimat. A saját kiadóm, a 2010-ben Magyarországon alapított Eilomedia adta ki a cd-t. Mostanában leginkább egy, még ebben az évben tartandó gospel koncert foglalkoztat minket a legjobban. Szintén a terveim között szerepel egy nyári hazai koncert körút. Ami a külföldi fellépéseket illeti, kétszer is meghívtak Finnországba, hogy gospel rendezvényeken vegyek részt - izgalmas és különleges élmény volt mindkettő. Lassan befejezem a produceri munkálatokat Voga Viki “Játssza a rádió” című cd-jén, valamint a kislemezén. Mindemellett közös munkába kezdünk Zoohackerrel, vagyis Palásti Kovács Zoltánnal, ennek gyümölcse valamikor a közeljövőben jelenik majd meg. És mielőtt elfelejtem, meg kell említenem, hogy már két kutyám van: Marley és Billie Jean.

- Milyen kihívásokkal kell szembe nézned?
- Zenei szempontból a következővel: bár az itteni kollégák tudják, hogy milyen a jó muzsika, mégsem azt játsszák. Ismerik az Amerikában élő színes bőrűek zenéjét, mégsem nagyon foglalkoznak vele. Az a legnagyobb kihívás a számomra, hogy változtassak ezen. Tudod, ez egészen más hozzáállást igényel, mint amikor rockot, vagy magyar népzenét ad elő valaki. Eljátszom majd nekik, és el is magyarázom, hogyan lehet az eredeti stílust megtartani.

- Szerinted hogyan illeszkedhetnek be sikeresen a külföldről ideérkezők a magyar társadalomba?
- Először a leglényegesebb dolgokkal kell kezdeni. Például meg kell tanulni magyarul, még akkor is, ha ez egy nagyon nehéz nyelv. Ezzel ugyanis azt bizonyítjuk a magyaroknak, hogy mi, idegenek, bevándorlók tiszteljük annyira a nyelvüket és a kultúrájukat, hogy magyarul akarunk velük kommunikálni.

- Mivel tudsz hozzájárulni a magyar gazdasághoz?
- Mivel üzletember is vagyok, a cégem által befizetett adókkal járulok hozzá a magyar gazdasághoz, illetve azzal, hogy magyar termékeket és szolgáltatásokat rendelünk.

- Mit tanácsolsz a többi bevándorlónak?
- Azt, hogy legyenek mindig pozitívak. Ne arra összpontosíts, hogy mit nem tudsz itt megcsinálni, hanem arra, hogy mit tudsz, és erre építkezz. Használd ki azt, hogy te más vagy, hogy kitűnsz a tömegből, és ezek segítségével mutasd be a különleges képességeidet. Tanuld meg a befogadó ország nyelvét, mert ha nem teszed, akkor mindig csak az oldalvonal környékéről tudsz majd beintegetni a pályára. És végül, szerezz magadnak annyi jó barátot, amennyit csak tudsz.

Szerző

Bűntény történt? - Holtan került elő a horgász a Tiszából

Publikálás dátuma
2014.06.18. 21:34
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Egy férfi holttestet találtak a Tiszában Tiszabábolna térségében szerda délután - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A távirati iroda információi szerint annak férfinek a holttestét emelték ki a vízből, aki hajnalban egy csónakból esett a Tiszába, majd elmerült.

A haláleset kapcsán a vízi közlekedés veszélyeztetése vétség miatt a rendőrség eljárást indított, amelynek során bűnügyi szemlét is végeznek a helyszínen, és vizsgálják az esetleges bűncselekmény, illetve a haláleset bekövetkeztének körülményeit.

Az MTI információi szerint a csónakban ketten tartózkodtak.

Szerző