Elengedhetetlen a tolerancia erősítése

Lengyelország, Magyarország és Szlovákia olyan kétirányú szállítási kapacitást épít ki, amely lehetővé teszi Nyugat-Európában vásárolt, kisebb mennyiségű gáz szállítását Ukrajnába. Egyebek mellett erről is szó volt a washingtoni külügyminisztérium energiapolitikai különmegbízottja, Carlos Pascual budapesti tárgyalásain.

Mint az amerikai illetékes elmondta, 1,1 milliárd köbméter Lengyelországon át, 6,1 milliárd köbméter Magyarországon, 3 milliárd Szlovákián át érkezhetne Ukrajnába, forrásainak diverzifikálására. Ezek a szállítások az említett országok saját ellátását nem befolyásolnák, húzta alá John Kerry energiapolitikai tanácsadója, részletezve az EU, a térségbeli államok és Washington közös erőfeszítéseit az ukrán válság rendezésére. Az amerikai delegáció a közép-európai energiabiztonsági egyeztetés mellett kétoldalú tárgyalást is folytatott.

Hoyt Yee külügyi államtitkárhelyettes a Szíjjártó Péter külügyminiszter-helyettessel és Szemerkényi Rékával, a magyar kormányfő biztonságpolitikai tanácsadójával folytatott megbeszélésekről elmondta, az euroatlanti szövetségesi együttműködést érintve kiemelték, hogy a térségbeli stabilitás erősítésében nagy jelentősége van az erős demokratikus intézmények meglétének, a szabad sajtó, a független igazságszolgáltatás fenntartásának, a tolerancia erősítésének.

Szerző
Frissítve: 2014.06.18. 22:02

Engedményekre kész Petro Porosenko

Új vezetőket jelölt a Külügyminisztérium, az Ukrán Nemzeti Bank, illetve a főügyészség élére Petro Porosenko államfő — jelent meg tegnap az ukrán parlament, a Verhovna Rada honlapján. Az elnök Pavlo Klimkint, Ukrajna jelenlegi németországi nagykövetét javasolja a külügyi tárca élére Andrij Descsica helyett.

Nem tudni van-e összefüggés aközött, hogy Porosenko Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi tárgyalásainak másnapján máris új tárcavezetőt javasolt a Moszkva által kifogásolt Andrej Descsica helyett. Az ukrán diplomácia még hivatalban lévő vezetőjének leváltását azért kérte az orosz külügyminisztérium, mert szombaton, a kijevi orosz nagykövetség elleni tüntetésen, az összegyűltekhez szólva, trágár szavakkal illette Vlagyimir Putyin elnököt.

Az államfői szintű ukrán-orosz egyeztetés után Kijevben tegnap ülésezett a nemzetbiztonsági tanács. Petro Porosenko utasította a kormányerőket, hogy még a héten zárják le az Oroszország és Ukrajna közötti teljes határszakaszt. Amint a határ biztonságos lesz, életbe léphet az ideiglenes tűzszüneti egyezmény, ugyanis az ukrán elnök rövid ideig tartó egyoldalú fegyvernyugvást hirdetne, lehetőséget adva a fegyverletételre az oroszbarát szeparatistáknak.

Az ukrán államfő hétfőn azt ígérte, hogy a héten részletes béketervet mutat be, amelynek első lépése a kelet-ukrajnai lázadókkal kötött tűzszüneti egyezmény is. A fegyverszünettel felcsillanó reménysugarat némiképp beárnyékolja az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács információs központjának bejelentése miszerint az ukrán hadsereg mintegy ezer páncélozott járművet kíván vásárolni.

Volodimir Csepovij szóvivő úgy fogalmazott: „A fegyveres erők teszteli a BTR-3E1 és BTR-4E típusú tankokat azért, hogy a legjobbat válassza a terrorellenes műveletekhez” .

Szerző
Frissítve: 2014.06.18. 22:00

Ma iktatják be az új spanyol királyt

Publikálás dátuma
2014.06.19. 07:33
A királyi család tagjai (balról jobbra): Letizia hercegnő, Fülöp herceg, Zsófi a királyné, Zsófi a hercegnő, Leonor hercegnő, Já
Új királya van csütörtöktől Spanyolországnak. A 39 év után leköszönt I. János Károlyt fia, VI. Fülöp követi. A trónutódlás első alkalommal zajlik a spanyol demokrácia helyreállítása óta. Nem kevesen voltak, akik azt javasolták, itt az alkalom, hogy vitát nyissanak a monarchia létjogosultságáról. Mások szerint ugyanakkor a korona Spanyolország egységét szimbolizálja, s a számtalan kihívás közepette mindennél fontosabb, hogy különféle politikai erők egységben álljanak az új uralkodó mögé.

I. János Károly szerdán este - utolsó királyi teendőjeként - aláírta a saját lemondásáról szóló törvényt, amely éjféltől lépett életbe. Ma átadja fiának a királyi hatalom egyik jelképét, a főparancsnoki vörös övet. A jövőben a leköszönt uralkodó a spanyol fegyveres erők nyugalmazott főparancsnoka lesz. Don Juan Carlos lelkiismerete tiszta, fiát születése óta arra készítette fel, hogy egyszer majd király lesz, s Fülöp herceg mindvégig eminensként teljesített.

Márpedig trónörökösnek lenni messze nem olyan hálás szerep, mint amilyennek látszik. A 46 éves Fülöp szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem kell további évtizedeket parkolópályán töltenie. Az asturiasi herceg a mai nappal kiléphet apja árnyékából, s mostantól rajta múlik, hogy milyen arculatot ad a XXI. században egy régi intézménynek. Akik közelről ismerik, felvilágosult szociáldemokrataként jellemzik az uralkodót, aki hasznára szeretne lenni országának.

Világlátott herceg
Fülöp herceg és felesége házasságuk tíz éve alatt 73 külföldi utat tett 38 országba. Az asturiasi herceget 1983-ban, 15 éves korában küldték először külföldre a korona képviseletében, bejárta a világot, különösen népszerű Latin-Amerikában. Trónra lépését követően első útja a szomszédos államokba, Franciaországba, Portugáliába, illetve Marokkóba vezet, s már folynak a tárgyalások arról, hogy mikor fogadja audiencián az új királyi párt Ferenc pápa. Királyként első bemutatkozása a nemzetközi színpadon szeptemberben lesz, amikor beszédet mond az ENSZ-közgyűlésén.

Mario Vargas Llosa, a Nobel-díjas perui író idézte fel a madridi El Paísban a trónutódlás kapcsán, hogy a spanyolok korántsem voltak monarchista érzelműek, amikor I. János Károly 1975-ben, Franco halála után trónra lépett. De azok lettek, amikor a király - a legnehezebb pillanatokban, Tejero csendőrezredes puccskísérlete idején - bizonyította, hogy helyen van az esze és a szíve. Vargas Llosa szerint a történelem az utolsó néhány év ellenére is pozitívan ítéli majd meg a 76 éves korában leköszönt király elnökségét, a demokratikus átalakulás megszilárdításában játszott szerepét.

János Károly és a fia - két külön világ. Fülöp inkább az édesanyjára, a görög-holland királylányra hasonlít, s két nővére közül mindig közelebb állt a fiatalabbikhoz, Cristinához, az idősebbik, Elena inkább Bourbon, az apja lánya. Míg Juan Carlos lobbanékony, karizmatikus személyiség, aki mindenkit elbűvöl, Fülöp rendkívül nyugodt, megfontolt, visszahúzódó. Igaz, a trónörököstől mindig elvárták, hogy tartsa kordában érzelmeit. Engedelmeskedett, akkor is, amikor - a korona követelésére - el kellett válnia nagy szerelmétől, a norvég fehérneműmodell, Eva Sannum "nem illett a képbe".

Az asturiasi herceg Kanadában járt középiskolába, jogot és közgazdaságtant tanult Madridban, életének legszabadabb éveit Washingtonban töltötte, a Georgetown Egyetemen nemzetközi politikai tanulmányokat folytatott. Ha csak teheti, visszajár Washingtonba. A felkészítéshez hozzátartozott három év szolgálat, a három fegyvernem katonai akadémiáján. A koronázáson Fülöp a szárazföldi erők díszegyenruháját viseli -immár a főparancsnoki övvel.

A trónörökös második választottjára a királyi család már rábólintott, annak ellenére, hogy a népszerű újságíró, tévériporter, Letizia Ortiz polgárlánynak született, s egy fiatalkori, félresikerült házasság után, elvált asszonyként jött a házasságba. Letizia vibráló, határozott, szókimondó egyéniség, időnként a férjét is letorkolja. A királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában is igyekszik megőrizni függetlenségét. Anyósának, Zsófia királynénak nyilvánosan is megköszönte, hogy segített neki a beilleszkedésben. A trónörökös párra nem vetült árnyék Cristina hercegnő és férje korrupciós botránya kapcsán.

Fülöp elsőszülött kislánya, Leonor lesz mostantól az első a trónöröklési sorban. A kis asturiasi hercegnőnek, ahogy egykor apjának, 18 évesen esküt kell majd tennie az alkotmányra. Leonor harmadik osztályos, ugyanabba a magániskolába jár, ahová Fülöp járt, s szülei mellett már megjelent néhány hivatalos ünnepségen. János Károly kívánságára nemrégiben hármójukról fotó készült a Zarzuela-palota kertjében, a folytonosságot jelképezendő. Leonor kishuga, Zsófia infánsnő nem értette, ő miért nem lehet a képen. Leonor szorgalmas tanuló, már jól beszél angolul, odahaza Zsófia nagymama jelenlétében mindig angolul folyik a társalgás.

Madrid ma díszbe öltözve várja az új király beiktatását. 120 ezer papírzászlót osztanak ki az ünneplőknek. Hétezer rendőr és csendőr áll készültségben, a házak tetejéről 120 mesterlövész vigyáz a biztonságra. VI. Fülöp a parlamentben teszi le az esküt, majd a királyi palota erkélyéről köszönti a madridiakat. Több mint kétezer vendég hivatalos az új király fogadására.

Szerző