"Év madara program" 2015

Publikálás dátuma
2014.06.20. 17:22

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát. 2015-re három faj: a búbosbanka, a fekete rigó vagy a vörösbegy társadalmi összefogású védelme merült fel. Arról, hogy melyik legyen a következő év madara, melyikről szeretnének többet hallani, többet megtudni, melyikért szeretnének többet tenni az emberek, az ország lakossága dönthet.

június 28. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2015. év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. A szavazófelület a cikk végén található, valamint a kezdő oldal oldalsó boxában. Egy IP címről egy szavazat adható. Ha már leadta a szavazatát, a szavazófelületen az aktuális eredmények jelennek meg.

 Az MME "Év madara program" 2015-re választható fajai: búbosbanka, fekete rigó és vörösbegy (Fotók: Orbán Zoltán).

Szerző

Extrém szúnyoginvázióra készülhetünk

Publikálás dátuma
2014.06.19. 18:09
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Megfelelő időjárási körülmények esetén hétfőn megkezdődik a szúnyogirtás a fővárosban és az ország további hétszáz településén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mukics Dániel elmondta, hogy az OKF által megbízott társaságok 820 ezer hektáron végeznek majd szúnyogirtást. A kezelések során kiemelt figyelmet fordítanak a lakosság és a környezet védelmére. A szakértők figyelmeztetése szerint az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek jöttek létre a szúnyogoknak. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra kell számítani a nyáron.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken - mondta Mukics Dániel.

Szerző

Kő, papír, ollót játszanak a mosómedvék

Publikálás dátuma
2014.06.19. 17:16

Élesben megy a játék, a tét nem kicsi: egy fél ínycsiklandó keksz a győztes jutalma. A fa emelvényen a mosómacik színeiben, fekete maszkban, és csíkos farkincával Dagi, mellette pedig a Budakeszi Vadaspark uniformisában az állattréner. Feszült csend, és pattanásig feszülő idegek, csak néha Stikli csámcsogása kelt egy kis zavart. 

A tréner beszámol, keze ökölben, egy verejtékcsepp lassan legördül a homlokán. Kő. Dagi koncentrál. Papír.A tréner érzi, hogy vesztésre áll. már csak néhány pillanat és nyertest hirdetünk. Igen, mint mindig, most is nyert az ügyesebb, az okosabb és a szebb: Dagi a győztes! A tréner vereségtől megszégyenülve adja át a fél kekszet Daginknak, aki diadalittasan elropogtatja.

Mármint a kekszet, nem a trénert. A gyakorlatok nap, mint nap folytatódnak, a mosómacik pedig egyre rafináltabbak és ügyesebbek. Aki kíváncsi a többi produkcióra, melyekhez a tréner érthető módon csak asszisztál: verseny-rácsmászás, szamba-, és csa-csa-csa órák,  az látogasson el hétköznaponként a Budakeszi Vadaspark mosómedve kifutójához, délelőtt 10:00 órakor.

Szerző