Olaszország a soros uniós elnök

Mától Olaszország vette át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Matteo Renzi miniszterelnök a következő hat hónapban elsősorban a fiatalkori munkanélküliség és a menekültek témakörét kívánja középpontba helyezni. 

Síkra száll továbbá amellett, hogy az EU lazább költségvetési politikát folytasson. Renzi offenzívát is indított ezért, azt hangoztatván, a növekedésre és munkahelyteremtésre kell helyezni a hangsúlyt.

Olaszország Görögországtól veszi át a soros elnökséget. Itália számára különösen nagy gondot jelent a menekültáradat. Az év első felében legalább 60 ezer menekült érkezett az ország területére.

Bár Róma uniós segítséget szeretne az ügyben, Brüsszel hétfőn jelezte, nem kíván további alapokat megnyitni a menekültkérdés megoldása számára. Humánusabb bevándorlási politikát követelt az uniótól Joachim Gauck német államfő is.

Szerző

Forr a levegő Izraelben

Publikálás dátuma
2014.07.01. 11:00
Milliókat kényszeríthet újra az óvóhelyekre, ha nyílt háború robban ki Izrael és a gázai szélsőséges milíciák között. Fotó: Urie
Elszabadultak az indulatok Izraelben, miután előző este megtalálták a három hete elrabolt tinédzserek holttestét Ciszjordániában. A vallásos zsidó diákok a figyelmeztetések ellenére autóstoppal akartak hazajutni, így csalták őket tőrbe a terrorista merénylők, akik mögött az izraeli kormányzat a radikális Hamaszt sejti.

Az emberrablás óta 450 palesztin szélsőségest vett őrizetbe az izraeli hadsereg. Sokuk korábban is börtönben volt és Gilád Salit izraeli tizedes gázai kiszabadulásáért cserébe nyerte vissza szabadságát. 

A Hamasz - bár korábban többször is üdvözölte az izraeli tinédzserek elrablását - tagadja, hogy köze lenne a történtekhez és az őrizetbevételek óta ismét rakétatámadások érik Gázából a dél-izraeli településeket.

A holttestek megtalálásának híre sokkolta az izraeli közvéleményt. A vezető politikusok - miközben együttérzésükről biztosították az áldozatok családját - erélyes fellépést szorgalmaztak a Hamasz ellen. Volt aki egyenesen nyílt háborút indítana a radikális szervezet ellen, amely válaszában azzal fenyegetőzött, hogy "rázúdítja a poklot" Izraelre, ha annak katonai átlépik az övezet határát.

A három elrabolt és meggyilkolt fiú: Naftali Frenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrach. Forrás: Facebook

A három elrabolt és meggyilkolt fiú: Naftali Frenkel, Gilad Shaar és Eyal Yifrach. Forrás: Facebook

Éjszaka összecsapások voltak Ciszjordániában is, Hebron térségét hermetikusan lezárta az izraeli hadsereg. Halálos sebet kapott egy palesztin férfi, aki előzőleg kézigránátot dobott az izraeli katonákra.

Az izraeli kormány hajnalig tartó válságtanácskozásán nem tudták eldönteni, mekkora legyen a válaszcsapás mértéke. Benjamin Netanjahu kormányfő az erélyesebb fellépés híve, de konkrét javaslatokat egyelőre nem közölt. Az mindenesetre bizonyos, hogy az éjszakai gázai légicsapásokról ezen a fórumon született döntés.

Az izraeli légierő hajnalig 34 célpontot bombázott Gázában, palesztin források szerint a támadásokban egy ember eltűnt, négyen megsebesültek. 

Hullanak a rakéták is: több palesztin robbanótöltet csapódott be izraeli területen, Szderót városában tűz ütött ki az egyik támadás nyomán, de senki sem sérült meg. 

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy több lehetőséget is mérlegelnek a gázai rakétatámadások megszüntetésére és igyekeznek majd elkerülni a szélesebb eszkalációt.

Közben világszerte elítélték az izraeli tinédzserek meggyilkolását. A német kancellár "utálatos cselekménynek" nevezte a mészárlást, amelyre szerinte nincs semmilyen mentség. Angela Merkelt sokkolták a hírek és együttérzéséről biztosította az áldozatok családját. 

Elítélte a gyilkosságot az amerikai és a francia elnök, valamint a brit kormányfő is.

Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el - közölte este a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Közleményük szerint "az áldozatok ahhoz a fiatal nemzedékhez tartoznak, amelynek feladata és joga lenne a béke felelősségének felvállalása és eredményeinek megélése. A gyilkossággal megtagadták alapvető emberi jogaikat és a béke vízióját is" - fogalmaznak a magyar diplomaták, hozzátéve, hogy "ebben a szomorú pillanatban Magyarország a fiatal áldozatok családjai és Izrael egész népe mellett áll."

Szerző
Frissítve: 2014.07.01. 14:42

Megosztja a kalifátus az iszlám szélsőségeseket

Nem tekinti magára nézve is érvényes döntésnek a szíriai fegyveres ellenzék a Szíria és Irak területének egy részén kikiáltott iszlám kalifátus létrehozását.

A korábban Szíriában Bassar el-Aszad rezsimje ellen, az ellenzék oldalán harcoló Iraki és Levantei Iszlám Állam, az ISIS szélsőséges szunnita szervezet, amely most a bagdadi kormányzat megdöntésére robbantott ki harcokat, vasárnap ugyanis kinyilatkoztatta az iszlám kalifátus létrehozását. Ez azonban a térség összes muszlim kormányának legitimitását megkérdőjelezi.

A legfőbb szír ellenzéki szervezetek, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front és az Iszlám Front is, közös nyilatkozatban jelentették be, hogy az ISIS döntését nem támogatják, azt "logikailag és jogilag semmisnek" tekintik. A szír ellenzéki közlemény azt is leszögezi, hogy ez a lépés semmilyen változást nem jelent az ISIS és köztük lévő viszonyban.

Szerző