Nagyot nőtt az államháztartási hiány

Az éves előirányzat 82,6 százaléka volt államháztartás központi alrendszerének első félévi hiánya, számszerűen 813,7 milliárd forint  - ezt közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Ezen belül a központi költségvetés 965,9 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 114,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

Tavaly az első félévében az államháztartás központi alrendszerének deficitje 721,7 milliárd forintot tett ki, mely az előzetes teljesítés 77,7 százaléka volt, vagyis kedvezőbb a mostaninál.

A tárca közleménye is felhívja a figyelmet arra, hogy jelentős mértékben meghaladták a tavalyi azonos időszaki kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai, ideértve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatásokat is. (Ez azonban egyidejűleg az önkormányzati alrendszer egyenlegét javítja.)

Az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. A minisztérium számításai szerint az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka, amelyről Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője lapunk érdeklődésére megjegyezte, hogy kíváncsi arra: tartani tudjuk-e? Emlékeztetett arra, hogy tavaly a 2,0 százalékot alig haladta meg a GDP arányos hiány mértéke. Idén erre nem lehet számítani. 

Bár a gazdasági növekedés terén idén kétségtelenül az élénkülés jelei mutatkoznak a tavalyi évhez képest, a korábbi adatok kedvező áfa-bevételekről adtak számot, ám az alacsony infláció miatt ez korántsem bizonyos, hogy az év folyamán továbbra is tartható lesz. Mindez azért lényeges, mert megfigyelhető: az Európai Bizottság az utóbbi időben sokkal szigorúbban veszi a GDP arányos államadósság mértékét, amiben rosszul állunk - mondta a szakértő. Ezért feltétlenül 3,0 százalék felett gazdasági növekedésre lenne szükség, hogy a GDP arányos államadósság csökkenjen.

Ami nagy kérdés még: milyen formában száll be az állam a devizahitelesek megmentésébe, és egyáltalán idén részt vállal-e ebben? Németh Dávid szerint ezt éppen a GDP arányos államháztartási függvényében fogják megtenni, ez jelöli ki a mozgásterüket.

Ha idén nem sikerülne a hiánycél teljesítése, akkor inkább 2015-re fogják halasztani az állam szerepvállalását a devizahitelesek megmentésében - vélekedett a K&H Bank vezető elemzője.

Szerző

A minőség magyar szimbólumai

Ha egy átlagos magyarországi lakos korlátlanul költekezhetne, és kizárólag minőségi szempontokat kellene csak figyelembe vennie, leginkább Samsung mobiltelefont vásárolna, a Real Madrid meccsein figyelné Cristiano Ronaldo cseleit, a könnyűzenei kínálatból pedig elsősorban Madonna, Rúzsa Magdi és az Omega koncertjeire látogatna el legszívesebben az ICERTIAS legfrissebb QUDAL kutatása szerint.

Az első alkalommal elvégzett QUDAL - Quality meDAL - DEEPMA felmérés a könnyűzenei előadóktól kezdve a sporton át, az elektronikai eszközök és az élelmiszerek kategóriájában is azt kutatta, mely márkák jelentik a magyar fogyasztók számára legkiemelkedőbb minőséget. A felmérés összességében száznál is több kereskedelmi és egyéb kategóriát ölelt fel.

A kutatás könnyűzenei részéből egyértelműen kiderült, hogy a minőségről alkotott véleményünknek semmi köze a nemhez vagy a korhoz. A nyolc évvel ezelőtti Megasztárban aratott győzelmével ismertté vált, és azóta is töretlenül sikeres Rúzsa Magdi mellett a már évtizedek óta színpadon lévő Omega együttes lett a legnépszerűbb. Nemzetközi szintéren pedig a magyarországi kutatás alapján - talán nem túl nagy meglepetésre - Madonna lett a legjobb popzenei előadó.

A sport kategóriában is érdekes eredmények születtek. A sportágtól függetlenül legmagasabb minőséget képviselő sportklub a megkérdezettek szerint az FC Real Madrid lett.

Az egyéni kategóriákban a világcsúcstartó rövidtávfutó, a hatszoros olimpiai bajnok jamaikai Usain Bolt szerezte meg a hazai válaszolók szerint az első helyet, míg a magyar sportolók közül a szintén olimpiai bajnok mellúszó, Gyurta Dániel képviseli a legmagasabb szintet a megkérdezettek szerint. Ha már a sportolóknál tartunk, a sportszerek minőségi versenyében a kutatás szerint a Nike termékei diadalmaskodtak.

Ahogy az ICERTIAS szakértői hangsúlyozzák, a QUDAL - QUality meDAL piackutatás célja felhívni a figyelmet a minőségre és annak fontosságára. A kiemelkedő minőségről szóló kutatás módszertana jól illusztrálható a mobiltelefonok kategóriájában feltett kérdéssel. A válaszadók túlnyomó többsége a Samsungot nevezte meg a legjobb telefonnak.

Több további érdekes kereskedelmi kategóriára kérdeztek rá a kutatás során, így például kiderült, hogy a magyarok szerint a legmagasabb minőséget a laptopok piacán a Lenovo képviseli, a banki szolgáltatások közül az OTP-t jelölték meg első helyen, a hitelkártyák körében a VISA nyert, míg a legelismertebb arckrémmárkának a Niveát gondolják. Az élelmiszerek versenyében az az Uncle Bens rizs, a Mizo tej, míg az ásványvíz kategóriában a Szentkirályi végzett az élen.

Szerző
Frissítve: 2014.07.07. 22:31

Orvos, fodrász is kapna online kasszát

Publikálás dátuma
2014.07.08. 07:20
Az online pénztárgépek használatának a kiterjesztése a kormányzat állításával szemben csak kismértékben segíti a gazdaság kifehé
Korai lenne kiterjeszteni azoknak a vállalkozóknak a körét, akiknek kötelező az online kasszák használta. Mostanra ugyanis még az első körben kijelölt kereskedők, vendéglátók, benzinkutak és gyógyszertárak egy része sem tudta beszerezni az új pénztárgépeket - nyilatkozta lapunknak Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke. 

A Népszabadság a kormányzat terveit megszellőztetve tegnap írta: a Fidesz-kabinet már arra készül, hogy kötelezővé teszi az új gépek használatát a szolgáltatói szektorban is. Így hamarosan ilyen eszközöket kell majd venniük többek között a fodrászoknak, az orvosoknak és a taxisoknak is.

Németh László szerint nem tudni, a kormányzat miért éppen ezekre a tevékenységekre terjeszti ki az online gépek használatát. Az ilyen vállalkozások hozzávetőleg újabb 30-40 ezres vevőkört jelentenek majd a pénztárgépek forgalmazóinak, akik még mindig "tartoznak" mintegy 50-60 ezer géppel a kereskedőknek, a 200 ezerből. Ugyanakkor az ilyen kasszák értékesítése a gyártóknak és a forgalmazóknak milliárdos piacot, a beszerzésre kötelezetteknek pedig ugyanakkora plusz terhet jelent.

Az elnök tapasztalatai szerint az online gépek ára folyamatosan kúszik felfelé. Míg korábban 50-60 ezer forintos kasszákról is lehetett beszélni, addig mostanra a legtöbb modell ára meghaladja a 130 ezer forintot, sőt közelít a 200 ezer forinthoz.

Az online pénztárgépek használatának a kiterjesztése a kormányzat állításával szemben csak kismértékben segíti a gazdaság kifehérítését. Azok a vállalkozók ugyanis, akik eddig is rendelkeztek pénztárgépekkel, zömében tisztességesen működnek és adóznak. Azok az engedélyek nélkül működő kontárok azonban, akik eddig sem adóztak, ezután sem viselik majd a közterheket.

A gazdaság kifehérítést jobban szolgálná, ha a kormány a feketén működő vállalkozókat szűrné ki és kényszerítené a közterhek viselésére, ahelyett, hogy az eddig is tisztességesen tevékenykedő vállalkozói kör terheit növeli - tette hozzá Németh László.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) tagsága egyetért azzal, hogy a kormányzat terjessze ki a személyi szolgáltatás nyújtó vállalkozásokra is az online kassza használatát.

A kereskedők és a vendéglátók ugyanis nehezményezik, hogy a kormány eddig csak ezt a két vállalkozói kört kötelezte az ilyen gépek használatára, holott a gazdaság egészét át kellene állítani az online kasszák alkalmazására - mondat lapunknak Antallfy Gábor, a KISOSZ alelnöke.

Szerző