Tizenhét helyettes államtitkár az Emmiben

Publikálás dátuma
2014.07.15. 07:13
Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára gratulál Borókainé Vajdovits Évának, a minisz
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hat új helyettes államtitkára tett ünnepélyes esküt tegnap.

Orbán Viktor kormányfő július 1-től a tárca család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárnak Fűrész Tündét, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának Deák Imrét, egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának Hegyi Lászlót, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárának Langerné Victor Katalint, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkárának Nyitrai Imrét, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárának Pölöskei Gábornét nevezte ki.

Július 1-től tölti be az Emminél új feladatkörét Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár és Borókainé Vajdovits Éva koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár. A tárca helyettes államtitkára marad, de módosul a feladatköre Köpeczi-Bócz Tamásnak, aki az EU fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felel, Garai Péternek, aki az EU fejlesztések végrehajtásáért és Kiss Norbertnek, aki a sportért felelős.

A tárca helyettes államtitkára maradt változatlan feladatkörrel Sándor Csaba jogi és személyügyi helyettes államtitkár, Bathó Ferenc gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Páva Hanna egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán , felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Szerző

Már az FBI körözi a kurucos Vargát

Elfogatóparancsot adott ki a kuruc.infót bejegyző Varga Béla ellen az FBI. A PressDemocrat című portál beszámolója szerint a legvalószínűbb, hogy Kanadába szökött a zaklatással és halálos fenyegetésekkel gyanúsított 51 éves borász. Nem csak Varga tűnt el: miután június 16-án tűz keletkezett kaliforniai házukban, feleségének, valamint két fiának is nyoma veszett. A szövetségi nyomozóiroda most 300 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel Vargáért.

A rasszista portál tulajdonosát nem véletlenül keresik: június végén a kuruc.info ellen korábban jogi eljárást kezdeményező Tett és Védelem Alapítvány (TEV) számolt be arról, hogy két amerikai ügyvédjüket Varga egy héten keresztül követte, egyiküket pedig életveszélyesen megfenyegette. Emiatt májusban néhány napra őrizetbe is vették San Franciscoban Vargát, terrorfenyegetés gyanújával, de egy 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A TEV még tavasszal talált rést a szélsőséges kuruc.infóval szemben évek óta hatástalan magyar, illetve amerikai törvényeken. A portálnak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internetszolgáltató szerződéses feltételeiben ugyanis szerepel egy kitétel, amely nem engedélyezi, hogy olyan webes tartalmak szórásában közreműködjenek, amelyek bármely országban bűncselekménynek minősül. Bodnár Dániel, a TEV elnöke szerint Magyarországon a kuruc.info legalább hét-nyolc bűncselekmény fajtát kimerít, így a szolgáltató kötelezhető a portál lekapcsolására. Az ezt célzó bírósági eljárás áprilisban meg is indult a San Fransisco-i kerületi bíróságon, és júniusra tanúként idézték be - ezen a tárgyaláson azonban nem jelent meg, majd azon a napon, június 18-án sem, amelyre pedig ő kérte meghallgatása elhalasztását. Most - az ügyvédek fenyegetése után - pedig a jelek szerint szökésben van. Ennek ellenére ez nem akadálya annak, hogy a per során szeptemberre kiderüljön, kik szerkesztik a kuruc.infót és kik a szerzői.

A PressDemocrat szerint eddig egyébként Varga szomszédai "rejtélyes, visszahúzódó", de kedves embernek látták, a környékükön nyitott egy fűszerboltot, amely azonban becsődölt. Varga állítólag sosem hangoztatott szélsőséges nézeteket, de ami zenekara tudomást szerzett magyarországi tevékenységéről, azonnal megváltak tőle. A portál mindenesetre megjegyezte, hogy az amerikai-kanadai dupla állampolgársággal rendelkező Varga azért bujkálhat Kanadában, mert a kanadai magyar szélsőjobboldaliak között könnyen eltűnhet. Vargát egyébként egy Nafiz Ahmed nevű ügyvéd képviseli, aki nem akart nyilatkozni az ügyben.

Szerző

Reklámadó: mi lesz a katalógusokkal?

Teljesen tanácstalan a reklámadó miatt az Avon Hungary, ugyanis a kozmetikai cég számára nem egyértelmű, hogy ingyenes katalógusaik után is kellene-e fizetniük a különadót. A Világgazdaság szerint, ha elkészül a törvény végső szövege, állásfoglalást kérnek.

Radeczky Zoltán, az Avon Cosmetisc Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a különadó két területen is érintheti a regionális központ szerepét is beöltő, tavaly 11 milliárd forintos belföldi forgalmat bonyolító társaságukat. Egyrészt vonatkozna rájuk az internetes hirdetésre vonatkozó jogszabály, hiszen az utoljára elfogadott változat szerint a világhálón reklámra havi 2,5 millió forintnál többet költők biztosan fizetnek, másrészt saját előállítású reklámjaik is vannak, amelynek - ha szigorúan a törvény betűjéhez ragaszkodnak - egyik formája a katalógus, ahol saját termékeiket hirdetik. Bár a reklámadó a hirdetők és szolgáltatók számára 500 milliós reklámbevétel felett ír elő adókötelezettséget, az ügyvezető szerint "ezt mi valószínűleg meghaladjuk".

A termékjegyzékből havi 100-150 ezer darabot hűséges vásárlóik kapnak, 300-400 ezret pedig értékesítőknek adnak el. Így, ha a törvény végső szövegét megismerik, a társaság amiatt fog állásfoglalást kérni, hogy ezek közül csak az ingyen adott katalógus minősül-e saját reklámnak, vagy az is, amit értékesítenek. Nem sok idejük van a szövegelemzésre, hiszen a törvény már az idei évre adókötelezettséget ír elő, amit augusztus 20-ig meg is kell tenni az első az év első napjától kezdődő időszakra. Lapunk egyébként a Tesco, a Rossmann és az Auchan válaszát is várja arról, érinti-e őket a reklámadó, és ha igen, milyen mértékben.

A fideszes L. Simon László korábbi ötlete nyomán megszavazott módosítás szerint nő az adóalap abban az esetben, ha az adóalany kiszervezi a reklámfelület értékesítését egy reklámügynökségnek, azaz sales house-nak. Ettől az államkassza nem kis hasznot remélhet: tavaly ugyanis 2012-höz képest nőtt a 30 legnagyobb magyarországi ügynökség árbevétele, alig akadt veszteséges cég. A Marketing & Média összesítése szerint a legmagasabb árbevételt az OMG, Vivaki, MEC hármas érte el, 15,7 milliárd, 14,8 milliárd, valamint 9,8 milliárd forinttal. Az adózott eredmény tekintetében viszont egészen máshogy néz ki a képzeletbeli dobogó: A Café Reklám teljesített a legjobban a maga 633 milliós nyereségével, majd 361 millióval a Fidesz-közeli I.M.G. Inter Media Group és a 293 milliós Bell & Partners következik. Egy évvel korábban is a Café volt a legnyereségesebb, akkor 543 millió forintot hozott a cég, és 317 milliós eredménnyel a MEC volt a második, 310 millióval az OMD a harmadik. Mint a szaklap megjegyzi, hiába jók a cégek pénzügyi mutatói, még mindig semmit sem tudni az ügynökségi bónuszok állami szabályozásáról, így lehet, hogy "hamarosan nem lesznek olyan irigyeltek".