Tudomány;Intelligens Kés;REIMS technológia;

2014-07-22 20:34:00

Elkelt az "onkokés" technológiája

Az onkokést fejlesztő MediMass Kft. ma bejelentette, hogy a massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs technológiáját. Az üzletág értékesítése gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés (“iKnife”) néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni.

Ez egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét teszi lehetővé. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó KKV, mely Dr. Takáts Zoltán kutató találmányára épül. Tallós Ákos és további négy magyar magánszemély a kezdetektől fogva Takáts professzor közeli munkatársa és partnere a projektben.

Elsőként Polgár Ildikó és vállalata kötelezte el magát a projekt támogatására. Ildikó, aki egyben üzleti angyal befektető is, felismerte a fiatal csapat kivételes tehetségét és a találmányban rejlő különleges lehetőséget.