Előfizetés

Felhőkarcoló hulladékokból

Publikálás dátuma
2014.07.29. 08:11
Fotó: Facebook
A New-Yorki ”biológiailag lebomló” háromtornyú Hy-Fi felépítése után, amelyet kukorica héjból és gomba keverékből készült téglákkal építettek fel, semmi sem látszik lehetetlennek, beleértve a hulladékokból épülő felhőkarcoló megvalósítását – írja a Rinnovabili.it

Az Organic London Skyscraper elnevezésű épület kevesebb, mint egy éven belül emelkedhet az angol fővárosban. Az ötlet a Chartier-Corbasson tervezőitől származik, válaszul a városi lakosság folyamatos növekedésére, következésképpen a szilárd hulladékok növekedésére.

Egy bambusz szerkezet felállításával kezdik, amely tipikus az ázsiai építkezéseknél. Az „ökológiai” felhőkarcolót, merev panelekkel öltöztetik fel, amelyeket reciklált papírból és műanyag hulladékból nyernek.

A bérlők növekedésével a felhőkarcoló megemeli a magasságát is, felhasználva, a lakók által előállított hulladékot, így rendkívüli módon lecsökkenthetik az építkezés költségét, valamint egyidejűleg a hulladék mennyiségét.

A tervezők szerint az épület liftjeinek és a szerkezet szilárd központi magjának - amelyek a felhőkarcoló alapját alkotják- megvalósításától kezdve nem egészen egy év elegendő lesz arra, hogy az épület lakóinak hulladékából befejezzék a felhőkarcoló homlokzatát.

A hulladékok reciklálásának, valamint építő panelekké történő átalakításának egész folyamata természetesen a felhőkarcoló keretein belül történik: egyetlen lakó 80 darab műanyag flakonjából elő lehet állítani egy szigetelő elemet, amelyhez hozzáadva 75 kg reciklált papírt, megfelel két hőszigetelő panelnek.

A bambusz szerkezet ezen kívül lehetővé teszi a szél súrlódásának csökkentését, beviszi a levegőt a bambusz rudak közé, amelyek mikro szélturbinákkal vannak ellátva, így biztosítva az épület számára szükséges elektromos energiát.

 

 

 

 

Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben

Publikálás dátuma
2014.07.25. 12:20
Fotó: Thinkstock.com
Hetedik alkalommal rendezik meg a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokat a hétvégén. A program során a látogatók mindent megtudhatnak a különleges indiai növényről. A korábbi évekhez hasonlóan a kétnapos távol-keleti fesztivál ihletője, a botanikus kert egyik ritka ékessége, az Ázsia mérsékelt égövi területéről származó indiai lótusz virágba borulása.

A program igen változatos. A színpadon például harcművészeti előadások, klasszikus indiai táncok egzotikuma és különböző jógaműfajok töltik be a zöld környezetet. Az előző évekhez képest még több érdekességgel készülnek, szombat délután lesz például a hagyományos kínai Oroszlántánc bemutató, vasárnap pedig a Taiko Hungary Dobcsoport tradicionális japán dobkoncertje. Megismerhető az idén átadott japánkert is, amely az ázsiai növényvilágot mutatja be a lótusztúra végállomásaként.     Az előadások a szabadtéri színpadon és a főbejáratnál lévő pénztár épületében zajlanak, ez utóbbiban egy bonsai-kiállítás is várja a látogatókat. Mindkét napon számtalan lehetőséget kínálnak a családi kézműveskedésre, a jógagyakorlatok kipróbálására, finom fűszeres, keleti ízek kóstolójára.     

A buddhisták szent növénye a hónap elején kezdett virágozni a dél-alföldi parkban. A Délkelet-Ázsiában őshonos indiai lótusz (Nelumbo nucifera) - az időjárástól függően - augusztus közepéig, szeptember elejéig látható a Szegedi Egyetemi Füvészkertben.     Az indiai lótusz a létesítmény egyik büszkesége, a virágból a legnagyobb közép-európai szabadföldi állomány itt található.     

A Szegedi Füvészkertbe az első növények még 1932-ben kerültek. Győrffy István igazgató akkor egy növénygyűjtő úton, Óföldeákon talált rá a lótuszra a Návay-kastély parkjának egyik tavában. A család tagjai közt ugyanis volt olyan növénygyűjtő, aki több különlegességet is nevelt otthon. Ebből a gyűjteményből kapott a füvészkert néhány tövet. A növények néhány év alatt benőtték az egész tavat, a nyolcvanas évekre azonban, nem tudni miért, kipusztult az állomány. 1982-ben egy alapos tótisztítás után, saját magról újra telepítették a virágot, ami mostanra minden nyáron virágtengerré változtatja a kis tavat.

Erdei Termékek Utcája

Publikálás dátuma
2014.07.23. 13:47

Az izgalmas – ízes, illatos és rejtvényes – „Erdő Ajándéka” programot a Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolája mutatja be az érdeklődőknek. A kíváncsi természetjárókat alaposan próbára teszik a feladványok, mindenki hozza magával a tapintását, ízlelését, szaglását, ritmusérzékét és kreativitását.

Az érdekes feladatok a tapasztaltabb kis természetjárók számára ugyanolyan játékos kihívást jelentenek majd, mint az erdővel még csak ismerkedő, „tősgyökeres” városi gyerekeknek.

A szaglószerveket az illatpárnás felismerés, erdei ismereteiket és logikai készségüket pedig a „növény-puzzle”, vagyis az egymáshoz tartozó növényi részek játékos összepárosítása teszi próbára. A zene szerelmesei a kóstolók között megszólaltathatják a faxilofont. Természetesen az ügyességi játékok sem maradhatnak ki a kalandok sorából, a felfedezőket célbadobós, készségfejlesztő játék, valamint reflexeket próbára tevő dió-gurító várja.

Július hónap két kiemelt növénye a lándzsás útifű és a hársfa, ezért ezt a két csodálatos gyógynövényt közelebbről is megismerhetik az érdeklődők. Többek között azt is megtudhatjuk, hogyan készítenek köhögéscsillapító szirupot ebből az első látásra jelentéktelen „csodaszerből”, valamint illatos hársmézet is kóstolhatunk.

A művészi vénával rendelkezők sem maradnak tétlen: egész nap termés mandalákat, fa medálokat készíthetnek.
A Kisállatsuli négylábú kis nebulói a szokásos mókás formájukkal színesítik a programot, valamint a látványetetésekről sem ajánlott lemaradni.