Húsz évet is kaphat a játékpisztolyos rabló

Vádat emeltek azzal a 45 éves férfival szemben, aki nyolc fegyveres rablást követett el főleg pénzintézetekkel szemben 2013 szeptembere és októbere között  - közölte a HavariaPress.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a 45 éves férfival szemben, aki tavaly ősszel, alig másfél hónap leforgása alatt - több esetben egy társa segítségével - összesen nyolc fegyveres rablást követett el, elsősorban pénzintézetek ellen.

A vádirat szerint a vádlott 2013 szeptembere és októbere között sorozatjelleggel, összesen nyolc esetben követett el fegyveres rablásokat; ezen belül hat különböző pénzintézetet, továbbá egy cipő-, és egy ruhaboltot rabolt ki - vagy kísérelt meg kirabolni. A bűncselekményeket a vádlott lőfegyvernek nem minősülő, de annak látszó játékpisztollyal, több alkalommal egy fiatalabb társa közreműködésével követte el. A vád szerint, a 22 éves férfi jellemzően az elkövetést megelőző egy-két nappal bement a ,,kiszemelt" pénzintézetbe, alaposan megfigyelte a helyszínt és környékét, majd az így megszerzett információkat (pl. biztonsági őrök, illetve alkalmazottak száma, forgalom stb.) megosztotta a vádlottal, a cselekmények elkövetésének idején pedig a gépkocsiban várakozott.

A két férfit a rendőrök 2013. október 29-én fogták el, amikor a II. kerületi Hidegkúti úton található egyik pénzintézetet próbálták meg kirabolni. A nyomozók a megtámadott pénzintézetben tartózkodtak, éppen a bankrablókról adtak személyleírást az alkalmazottaknak, amikor a vádlott napszemüvegben, a fején egy sapkával, az arcát pedig egy sállal eltakarva megjelent.
A Fővárosi Főügyészség a két férfit több rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolja. A 45 éves vádlott esetében a bűncselekmény büntetési tételének felső határa - mivel a férfi erőszakos többszörös visszaesőnek minősül - húsz évig terjedő szabadságvesztés.

Szerző

Keresztre feszítések Irakban

Publikálás dátuma
2014.08.12. 11:10
Fotó: Gettyimages.
Minden előző állítással szemben az Egyesült Államok eddig nem tudta megállítani légicsapásaival az Iszlám Állam (IS) fegyvereseinek előrenyomulását. Ezt a washingtoni Pentagon is megerősítette. William Mayville altábornagy azt közölte, „lelassították” a dzsihadistákat, de továbbra is félő, hogy nagy területeket sikerül elfoglalnia. A védelmi minisztérium szóvivője szerint eddig nem tudták „megtörni a dzsihadisták dinamikáját”.

Barack Obama televíziós beszédében támogatásáról biztosította a hétfőn az államfő által miniszterelnöknek kinevezett Haidar Al-Abadit. Az amerikai elnök kinevezését „sokat ígérő” döntésnek nevezte. Mint mondta, a következő feladat az lesz, hogy a többi népcsoportot is magában foglaló kabinet alakuljon. Tudja azonban, hogy nehéz napok előtt áll az ország.

Nuri Al-Maliki azonban alkotmányellenesnek nevezte az elnök lépését, s ismételten kijelentette, nem hajlandó lemondani. Mind Al.Abadi, mind Al-Maliki síita, s egy blokkhoz pártszövetséghez tartoznak. A blokk tagjainak többsége az új kormányfő kinevezése mellett foglalt állást, de a magát kormányfőnek tekintő Al-Maliki továbbra is jelentos hatalommal rendelkezik.

Az Egyesült Államok szakértői csoportot küld Irakba azzal a feladattal, hogy segítsenek a bajba jutottaknak, ellássák őket vízzel, élelmiszerrel. A helyi hatóságokkal együttműködve végzik munkájukat. Bár az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az elmúlt napokban humanitárius segélyt nyújtott, élelmiszert és vizesflakonokat dobott le a Szindzsár.hegység felett, ahová körülbelül 200 ezer ember menekült, túlnyomórészt ezidek, továbbra is válságos a helyzet a térségben. Az ENSZ munkatársa, Samuel Oakford a Twitteren azt közölte, hogy a menekültek fele 15 év alatti. Közülük legalább ötvenen vesztették életüket.

Barack Obama elnök csütörtökön jelentette be, hogy amerikai gépek az észak-iraki térségben előrenyomuló Iszlám Állam állásait bombázzák. A légiakció eredményeként a kurd pesmerga harcosok visszafoglaltak két települést. A kurd média közlése szerint Mahmur városába folyamatosan térnek vissza az emberek. Szintén a kurdok több ezidet helyeztek biztonságba.

A szíriai emberi jogi megfigyelő központ szerint a hétfőt megelőző öt napban a dzsihadista Iszlám Állam fegyveresei két embert keresztre feszítettek, 23 másikat kivégeztek.

Washington hétfőn bejelentette, fegyverrel segítik az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat. A berlini kormány ezzel szemben azt közölte, nem tervez hasonlóm lépést. Laurent Fabius francia külügyminiszter ezzel szemben úgy vélte, „európai szintre” kell helyezni a fegyverszállítás ügyét. Szerinte az EU-nak nagyobb aktivitást kellene mutatnia a kérdésben. Hozzátette, üdvös lenne, ha rendkívüli külügyminiszteri találkozót hívnának össze az ügyben.

 

Szerző
Témák
USA Irak harcok IS

Nyugati cégek akadályozták az arab tavaszt?

Publikálás dátuma
2014.08.12. 11:01
Fotó: Facebook
Nyugati cégeknek is szerepük lehetett abban, hogy az arab tavasz nem terjedt át más országokra - derítette ki Glenn Greenwald, az Edward Snowden kiszivárogtatásai kapcsán ismertté vált Brazíliában élő Pulitzer-díjas újságíró, a Guardian korábbi munkatársa.  

A netzpolitik.org portálja szerint a Gamma nevű német-brit vegyesvállalat Bahreinben bevetett egy internetes vírust azzal a céllal, hogy helyi emberi jogi aktivisták és a rendszer ellenfelei, politikusok, újságírók után kémkedjenek.

Bár a cég rendre tagadta, hogy köze lett volna a kémkedésekhez, a legújabb leleplezés szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. 2010-2012 között, abban az időszakban, amikor az arab országban brutálisan leverték a rendszerrel szembeni tüntetéseket, a FinFischer nevű szoftver segítségével teljes képet alkothatott az ország vezetése az ellenzék internetes kommunikációjáról.

Nemcsak Bahreinben, hanem az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is folytattak internetes felderítést. A Gamma mindez idáig azt állította, hogy számítógépes szoftvereiket kizárólag az ember- és drogkereskedelem ellen vetik be. A jelentés szerint összesen 77 számítógépet fertőztek meg a vírussal. A megfigyelés egyebek mellett Haszan Musaima bahreini ellenzéki vezető ellen irányult, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti az öbölmenti országban. Az Amnesty International szerint politikai okokból tartóztatták le. Londonban az újságíró és politikai aktivista Szaid Sehabi után kémkedtek.  

 

Szerző