Öt nappal meghosszabbították a gázai tűzszünetet

Publikálás dátuma
2014.08.14. 10:22
Fotó: Gettyimages.
Egyiptom és a palesztin szervezetek képviselői a gázai tűzszünet további öt napos meghosszabbítását jelentették be szerdán este Kairóban

Az előző tűzszüneti megállapodás éjfélkor járt le, de Izraelben már két órával korábban szóltak a szirénák. Két rakéta csapódott be Sar Hanegevben, egy Eskolban, légiriadó volt Askelonban. A Hamász szóvivője szerda este cáfolta, hogy megsértették volna a tűzszünetet. Izrael légicsapással válaszolt a rakétatűzre, azt követően nyugalomban telt az éjszaka. Az izraeli fegyveres erők közölték, a rakétakilövés helyszínét és egy terroristabázist vettek célba.

Barack Obama tegnap telefonon tárgyalt Benjamin Netanjahu izraelikormányfővel még az előző, 72 órás tűzszünet lejárta előtt. A szabadságon lévő amerikai elnök a massachusetts-i Martha's Vineyardról hívta fel Netanjahut, a hosszú távú fegyvernyugvás fontosságát hangsúlyozva. Kairóban tovább folytatódnak a közvetett egyeztetések. Egyiptom tegnap új tűzszüneti megállapodás-tervezetet terjesztett elő, amely az AFP értesülései szerint egyebek mellett azt tartalmazta, hogy a gázai kikötő és reptér megnyitását egy hónappal a tűszszünet életbe lépése utánig késleltessék.

A tűzszünet újabb meghosszabbítása előtt Iszmail Hanije, a Hamász vezetője azt üzente a palesztin tárgyalóküldöttségnek, hogy "ne engedjenek a zsarolásnak" - jelentette a Jerusalem Post. A Hamász álláspontja szerint mindaddig nem fogadják el a tartós tűzszünetet, ameddig az izraeliek nem vetnek véget a Gázai övezet blokádjának.

Gázában tegnap hat ember veszítette életét, miközben megpróbáltak hatástalanítani egy fel nem robbant izraeli rakétát. A halottak között volt egy olasz és egy palesztin újságíró, illetve több bombaszakértő. Simone Camilli olasz videóújságíró mások mellett az ameriki AP hírügynökséget is tudósította. A Gázai övezetben több mint kétezren haltak meg az izraeli offenzíva július 8-i kezdete óta.

Szerző

Marie Antoinette Sedin: Izrael vonuljon ki a megszállt területekről

Publikálás dátuma
2014.08.14. 09:32
Fotó: MTI, Máthé Zoltán
A közel-keleti és ezen belül a jelenlegi gázai konfliktus tartós rendezésének alapfeltétele az izraeli kivonulás a megszállt területekről, valamint Izrael és egy független palesztin állam békés egymás mellett élése - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjúban Marie Antoinette Sedin budapesti palesztin nagykövet.

 A Palesztin Hatóság nagykövetségét vezető diplomata - aki tavaly szeptemberben foglalta el állomáshelyét - úgy látja, hogy a jelenlegi véres gázai konfliktusnak évtizedekre visszanyúló gyökerei vannak. A közvetlen kiváltó okot ugyan a három izraeli fiatal elrablása és meggyilkolása jelentette - amit maga is elítélt -, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a palesztin nép több mint hat évtizede szenved az izraeli megszállás, területeinek elvétele, városainak lezárása, házainak lerombolása és a határok lezárása miatt. Azt mondta, hogy az izraeli hatóságok korlátozzák a palesztinokat szabad mozgásukban és a normális életvitelben, ami hatalmas elégedetlenséget okoz.

A Gázai övezet elleni támadás bosszú volt a három izraeli fiatal meggyilkolása miatt - mondta a nagykövet. Utalt arra, hogy az izraeli fiatalokat Hebronból rabolták el, Izrael azonban nemcsak Hebron, hanem más városok ellen is támadást indított. A fiatalok elrablása Marie Antoinette Sedin szerint csak ürügy volt a támadásra, ürügy volt olyan "népirtásra", amelyben a legfrissebb adatok szerint mintegy kétezer palesztin - köztük sok civil, gyermek - vesztette életét. Az interjúban a leghatározottabban cáfolta azokat az izraeli vádakat, amelyek szerint a radikális palesztin szervezet, a Hamász polgári személyeket, köztük gyermekeket élő pajzsként használt volna az izraeli támadások során.

Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az izraeli légierő az elmúlt hetekben iskolákat, kórházakat és klinikákat, templomokat és mecseteket, valamint más, menhelyül is szolgáló épületeket lőtt, és ez az izraeli állításokkal szemben semmiképpen sem tekinthető tévedésnek. Szerinte nem felel meg a valóságnak az sem, hogy egyes körzetek, épületek elleni támadások előtt felszólították volna az embereket, hogy hagyják el a szóban forgó "célpontokat". Az emberek többségének nincs is hová menekülnie - jelentette ki.

A palesztin nagykövet hamisnak nevezte azt az állítást, hogy a konfliktusban Izrael lenne az áldozat. "Felmerül a kérdés, hogy ki a megszálló és ki az áldozat" - mondta a diplomata, hangoztatva, hogy a felelősség a megszállókat terheli. Azt mondta: "nem lehet az embereket évtizedeken keresztül elnyomni."

Az elmúlt több mint két évtizedre visszatekintve a budapesti palesztin nagykövetség vezetője emlékeztetett arra, hogy a palesztinok beleegyeztek a béketárgyalásokba. "A tárgyalások húsz éve alatt újabb területeket veszítettünk el, az izraeli megszállók még több palesztin földet foglaltak el, és még több zsidó telepet hoztak létre" - mondta. "Ha Izrael békét akar, miért hoz létre újabb településeket?" - tette fel a kérdést.

Az elmúlt hetek háborújáról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy egyenlőtlen erők állnak egymással szemben. "Nekünk nincsenek bombázó repülőgépeink, nincsenek páncélosaink, nekünk csak házilag készített rakétáink vannak" - mondta a diplomata. "Nem tudom felfogni, miként lehet valaki áldozat, ha közben támadásokat hajt végre, és embereket gyilkol" - tette hozzá, hangoztatva, hogy a palesztin nép az igazi áldozat.

A nagykövet elismerte, hogy a Hamásznak vannak olyan föld alatti alagútjai, amelyeken keresztül Izrael elleni támadásokat hajt végre. "Nem gondolom, hogy ezek törvényesek, de az önvédelmet szolgálják" - jelentette ki, hozzáfűzve: ezeknek az alagutaknak elsősorban az a céljuk, hogy ott az emberek menedéket kereshessenek, illetve az övezet blokádja miatt bizonyos árucikkeket szállíthassanak azokon keresztül.

A konfliktus rendezésének kilátásaival kapcsolatban a palesztinok legfőbb követeléseként az izraeli megszállás befejezését említette. "A megszállás a konfliktus gyökere" - jelentette ki. Ha sikerül felszámolni a konfliktus gyökerét - tette hozzá -, "a két nép békében, biztonságban, méltóságban, függetlenül élhet".

Rövid távon szükség van a Gázai övezet blokádjának feloldására. Az embereknek biztosítani kell a szabad mozgást, a szabad orvosi ellátást és mindenekelőtt azt, hogy visszatérhessenek otthonukba - vélekedett a palesztin nagykövet, utalva arra, hogy ez a tartós tűzszünet előfeltétele, amellyel párhuzamosan felújíthatják a kétoldalú tárgyalásokat.

Marie Antoinette Sedin elismerte, hogy a Hamász korábban határozottan elutasította Izrael állam elismerését. A szervezet ugyanakkor elkötelezte magát a hosszú távú tűzszünet, illetve a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokban foglaltak megvalósítása mellett - mondta, hangoztatva: az elismerés nem történhet meg az előtt, hogy megszületne a végleges megegyezés a kétállami megoldásról. Ha létrejön egy ilyen megállapodás, a Hamásznak is el kell ismernie Izraelt - mondta a nagykövet, hozzátéve: "még akkor is, ha ezt nem deklarálják, a kétállami megoldás automatikusan Izrael elismerését is jelenti majd".


 A nagykövet cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint nézeteltérések lennének a Hamász és a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah között. Ezeket a feltételezéseket a palesztinok megosztására tett kísérletként értékelte, utalva arra, hogy - mint fogalmazott - a Hamász része a palesztin nemzetnek. Emlékeztetett arra: a Hamász deklarálta, hogy a jövőbeni tárgyalásokat a megválasztott elnökre, Mahmúd Abbászra bízza.

Szerző
Frissítve: 2014.08.14. 09:53

Ilan Mor: a gyűlölet vezérli az Izrael elleni támadásokat

Publikálás dátuma
2014.08.14. 09:21
Fotó: Népszava, K2-Press
A Hamász Izrael elleni támadásainak egyetlen oka van: az országgal szemben táplált gyűlölete, és ha az iszlamista szervezet felhagy a támadásokkal, Izraelnek sem lesz oka, hogy fellépjen a Gázai övezetben - mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az MTI-nek adott interjújában.

A diplomata elmondta: 2005 óta rakéták ezreit indítja a Hamász Izrael ellen, a találomra indított támadásoknak rengeteg civil áldozatuk van. Emellett alagutak tucatjait ássák, amelyeken keresztül fegyvereseik eljuthatnak a zsidó államba. Eddig 31 alagutat talált és számolt fel Izrael - közölte.

Hangsúlyozta: Izrael nem tesz mást, mint reagál az ellene indított "terrorakciókra", hiszen alapvető joga, hogy megvédje magát a támadások ellen. Izrael gyűlöli a háborút, de nyilvánvalóan nem fogadhatja el, ha támadás éri az országot - mondta. Kijelentette: ártatlan palesztinok is a harcok áldozatává válnak, de ez nem Izrael hibája, hanem a Hamászé, amely brutális módon élő pajzsként használja a palesztin civileket. A Hamász gyakran házakban, iskolákban és kórházakban rejtegeti a fegyvereit - jegyezte meg.

Ilan Mor közölte: 2005-ben Izrael abban a reményben vonult ki a Gázai övezetből, hogy az ott élők megragadják a lehetőséget a terület fejlesztésére. A palesztinok többsége békét, normális életet akar, de ezt - mondta a diplomata - a Hamász megakadályozza. Szavai szerint a palesztinok modernizálhatták volna az övezetet egyfajta második Szingapúrt létrehozva, de a Hamász miatt a társadalom megragadt a középkori szinten. A szervezet "túszul ejtette" az ott élő másfél millió palesztint, fundamentalista diktatúrát hozott létre - magyarázta. Mint mondta, a Hamász példaképének tekinti az Irakban működő Iszlám Állam szélsőséges szunnita csoportot, és ugyanolyan, "a saríán alapuló, az emberi jogokat semmibe vevő" iszlamista államot akar létrehozni.

Azt mondta, hogy a Hamász a mai napig tartja magát az 1988-ban íródott, Az iszlám ellenállás alapokmánya című dokumentumban megfogalmazottakhoz, amely szerint el kell pusztítani Izraelt, mert a zsidóknak nincs helyük a Közel-Keleten. Ilan Mor szerint ez a fundamentalista, antiszemita és nacionalista ideológia vezérli a szervezetet, ez a gyűlölet az egyetlen oka az Izrael elleni támadásainak. Hozzátette: a Hamászt törekvéseiben támogatja Irán, amely minden Izrael ellen harcoló csoportot támogat.

A nagykövet kiemelte: rossz propaganda azt hangoztatni, hogy Izrael elfoglalja a Gázai övezetet, és katonáiknak el kell hagyniuk a területet, hiszen nincsenek is ott. Izrael minden alkalommal beleegyezett a tűzszünetbe, de a Hamász mindig folytatta a támadásokat - mondta.

Ilan Mor hangsúlyozta: Izraelt nem politikai okok motiválják a Gázai övezeti fellépésre, "az országban konszenzus van a jobb- és a baloldal között arról, hogy jogos az önvédelem és meg kell védeniük az állampolgáraikat".

Bár a történtek miatt Izrael jelenleg népszerűtlen a világban, főleg Európában, az ország nem a rossz oldalon áll - mondta. Úgy látja, sokan - így több magyarországi párt is - kettős mércét alkalmaznak: amikor Szíriában, Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Líbiában, Szudánban vagy Jemenben tapasztalják az emberi jogok megsértését, nem emelik fel a szavukat, de Izrael intézkedései ellen igen. Holott Izrael az egyetlen demokratikus állam a Közel-Keleten - fűzte hozzá.

A nagykövet szerint a világ gyakran hallgat, amikor a kisebbségeket, például a keresztényeket üldözik a Közel-Keleten, erőszak, jogsértések történnek, "a muszlimok ölik egymást vagy a keresztényeket". Nem fair, hogy Izraelre ilyen nagy figyelem jut, míg a többi térségbeli országra kevesebb - hangoztatta.

A diplomata arról is beszélt, hogy Izrael békében akar élni a palesztinokkal, de ehhez az kell, hogy a Hamász hagyjon fel a támadásokkal és az alagutak ásásával, működtetésével. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: az alagutak dollármilliókba kerülnek, és ezt a pénzt a palesztinok életkörülményeinek javítására is lehetne fordítani.

Még nincs késő ahhoz, hogy elkezdjenek dolgozni a Gázai övezet fejlődésén, ebben Izrael szívesen segít, de előbb be kell szüntetni a támadásokat, demilitarizálni kell az övezetet - vélekedett. Hozzátette: a területen egyetlen, megbízható, elismert, a rendet fenntartani képes palesztin hatalomnak kell működnie.

Ilan Mor úgy fogalmazott, a palesztinok minden egyes alkalommal elszalasztották a lehetőséget a konfliktus megoldására, pedig Izrael erre sokszor adott módot. Úgy látja, a zsidók és a palesztinok közötti alapvető különbség abban rejlik, hogy míg a zsidók reménnyel tekintenek a jövőre, "a palesztinokat reménytelenség hatja át, és mindenért Izraelt okolják". Izrael a kétállamos megoldás mellett áll ki, de mindkét népnek el kell fogadni, hogy  kompromisszumot kell kötni a megegyezéshez - hangsúlyozta a nagykövet.

Szerző