Ferenc pápa Dél-Koreában

Publikálás dátuma
2014.08.14. 11:03
Fotó: Gettyimages
Szöulba érkezett Ferenc pápa.  A katolikus egyházfő 2013 márciusi trónra lépése  óta első alkalommal látogatott ázsiai országba.

A dél-koreai katolikus egyház gyorsan növekszik, mintegy 5,4 millió hívőt számlál, a lakosság 10,4 százaléka katolikus. Mintegy egymillió embert várnak szombaton Ferenc pápa miséjére, ahol dél-koreai katolikusokat avat boldoggá. Részt vesz a Dél-Koreában zajló VI. Katolikus ifjúsági világtalálkozón. A pápa találkozik a Sewol kompbaleset áldozatainak hozzátartozóival is.

 Észak-Korea nem engedélyezte, hogy állampolgárai részt vegyenek a pápai látogatáson, noha a szöuli érsekség felvetette, hogy tíz észak-koreai hívőnek engedélyezzék a részvételt a szöuli pápai misén. Phenjan barátságtalanul fogadta Ferenc pápát. Érkezését közvetlenül megelőzően három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki, jelentette a Reuters. Az észak-koreai hadsereg hétfőtől hadgyakorlatot tart. A rakétakilövéseket általában az amerikai és dél-koreai provokációkkal indokolják az észak-koreaiak.

 Ahogy már előre jelezték, Kína felett átrepülve Ferenc pápa jókívánságait küldte a kínai vezetőknek és a kínai népnek. A Vatikánnak nincs kapcsolata Pekinggel, a kapcsolatok javulása első jelének tartják, hogy Kína engedélyezte a pápai különgép átrepülését a kínai légtéren.

.

Szerző

Skócia a második tévévitára készül

Publikálás dátuma
2014.08.14. 10:52
Fotó: Gettyimages.
 Augusztus 25-én tartják a második tévévitát a skóciai elszakadásról tervezett népszavazás előtt

Alistair Darling volt munkáspárti miniszter, a „Better Together” (jobb együtt) kampány képviselője másodszor csap össze. Az első tévévitát egy gyorsfelmérés szerint Darling nyerte, a skót első minisztert kínos helyzetbe hozta, amikor arról kérdezte, van-e B-terve arra az esetre, ha a független Skócia nem tarthatná meg közös valutaként az angol fontot. A skót STV csatorna által sugárzott első vitát 1,7 millióan követték nyomon, sokan az interneten. A második szópárbajt a BBC közvetíti, de online is elérhető lesz.

Épp akkor kezdik majd kézbesíteni a postai szavazólapokat, több mint 700 ezren akarják előzetesen elküldeni a szavazatukat. Várhatóan a választásra jogosult skóciaiak 20 százaléka adja le postai úton a voksát. Skócia függetlenné válásáról szeptember 18-án tartják a népszavazást. Az előzetes felmérések szerint többségben vannak az elszakadás ellenzői, de szűkült a különbség azok között, akik már eldöntötték, hogy igennel vagy nemmel fognak szavazni.

Szerző

Gyászolják az elnökjelöltet

Publikálás dátuma
2014.08.14. 10:39
Fotó: Gettyimages.
Brazíliában három napos nemzeti gyászt hirdettek azt követően, hogy légi szerencsétlenségben életét veszítette az egyik elnökjelölt, a Brazil Szocialista Párt (PSB) vezetője, a 49 éves Eduardo Campos.

Az elnökjelölt egy Cessna 560 XL-es kisrepülőgéppel Rio de Janeiróból Santos kikötőváros felé tartott, a gép lakott területre zuhant. Négy másik utas és a két pilóta is szörnyethalt a balesetben. Az első jelentések nem utalnak merényletre. A térségben viharos szél fújt, erősen esett, a gépet egy másik repülőtérre akarták átirányítani a rossz idő miatt, de elveszítették vele a kapcsolatot.

 Brazíliában októberben tartják az elnökválasztást. Campos harmadik helyen állt a jelöltek között, a voksok tíz százalékára számíthatott volna a felmérések szerint. Az 1965-ben született politikus 2007 és 2014 között Pernambuco állam kormányzója volt. Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő. Dilma Rousseff és a második helyen álló jelölt, Aécio Neves átmenetileg felfüggesztette választási kampányát. Rousseff 2011-ben vette át a hatalmat Luiz Inácio Lula da Silva elnöktől, a megelőző öt évben Lula stábfőnökeként dolgozott.

Szerző