"Szurkolói" miatt büntették a Fradit

Egy zártkapus mérkőzéssel és 50 ezer eurós (közel 15,5 millió forint) pénzbírsággal büntette meg kedden az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Ferencvárost.

A klub honlapjának beszámolója szerint az Európa Liga-selejtezőben a horvát Rijeka elleni, idegenbeli mérkőzésen tapasztalt szurkolói rasszista megnyilvánulások, valamint tiltott jelképek használata miatt kapta a büntetést a csapat.

"A Ferencvárosi Torna Club minden jogi lehetőséget és egyéb, rendelkezésre álló eszközt megragad arra, hogy bebizonyítsa, évek óta küzd a kirekesztés, a rasszizmus ellen és a klub nem rasszista, nem kirekesztő, éppen ellenkezőleg" - olvasható a zöld-fehérek állásfoglalásában, amelyben azt is leszögezik, hogy a mostani büntetés kapcsán részletes indoklást kérnek az UEFA-tól, ezt követően pedig egy személyes meghallgatást szeptemberre, amikor Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója és nemzetközi sportjogászok fogják képviselni a Ferencvárost.

A Ferencvárost idén másodszor büntette meg az UEFA: az EL-selejtező első fordulójában a máltai Sliema Wanderers elleni mérkőzést követően 20 ezer eurós pénzbüntetést, valamint szektorbezárást kapott a magyar klub. A nemzetközi szervezet indoklásában akkor is szurkolói rasszista megnyilvánulások és tiltott drapériák használata szerepelt.
Az OTP Bank Liga bronzérmese a második számú európai kupasorozat selejtezőjének első fordulójában kiejtette a Sliema Wanderers csapatát, majd a második körben kettős vereséggel búcsúzott a Rijeka ellen.

Szerző

Ukrán válság - Porosenko kész találkozni Putyinnal

Petro Porosenko ukrán elnök részt vesz augusztus 26-án Minszkben az Oroszország irányította vámunió tagországainak államfői találkozóján, amelyen jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Kreml közleménye szerint a két államfő találkozni is fog egymással.

Az eseményen az Európai Unió is képviselteti magát. Az ukrán elnöki honlapon közzétett információ szerint a találkozón ott lesz Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Günther Oettinger energiaügyi biztos és Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa. Erről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tájékoztatta telefonon Porosenko elnököt.

Előzőleg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelezte, hogy ő maga, valamint Putyin és Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kész találkozni az ukrán államfővel. Az EU-tisztségviselők részvételét a minszki tanácskozáson Porosenko kezdeményezte.

A tervek szerint a megbeszélésen a vámuniós tagországok államfői, az ukrán elnök és Brüsszel képviselői a kelet-ukrajnai helyzet rendezésének, az ukrán EU-társulási szerződés alkalmazásának, valamint az energiaellátás biztonságának kérdéseit vitatják meg.

A minszki tanácskozást megelőzően Angela Merkel német kancellár szombaton Kijevben találkozik az ukrán államfővel és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel. A megbeszéléseken várhatóan az ukrán-orosz viszonyról és a Kijevnek nyújtandó német támogatás konkrét elemeiről lesz szó.

A Kreml kedden megerősítette, hogy Putyin egy hét múlva találkozik ukrán kollégájával Minszkben. A két elnökön kívül részt vesznek rajta az Európai Bizottság és az Eurázsiai Vámunió képviselői is - áll a moszkvai közleményben.
Porosenko augusztus 30-án munkalátogatásra Brüsszelbe utazik Herman Van Rompuy, az uniós országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke és Barroso európai bizottsági elnök meghívására.

Közben az ukrán külügyminisztérium kedden cáfolta azt a moszkvai állítást, miszerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok hajlandók szavatolni az orosz segélykonvoj biztonságos célba jutását. "Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak" - jelentette ki Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy Ukrajnának a Nemzetközi Vöröskereszthez delegált genfi képviselője napi szinten folytat tárgyalásokat a segélyszállítmányról. "A tőle származó legutóbbi információ szerint még tartanak az egyeztetések a Vöröskereszt és az orosz fél között a szeparatisták bevonásával, azaz még nem született megállapodás arról, hogy a szakadárok garantálnák az általuk ellenőrzött területen a szállítmány biztonságos áthaladását" - magyarázta a szóvivő.

A mintegy 260-280 fehér kamionból álló orosz segélykonvoj a múlt pénteken érkezett az orosz-ukrán határhoz, jelenleg is még az orosz oldalon vesztegel. Kijev továbbra is kételkedik abban, hogy Moszkva valóban a harcok sújtotta kelet-ukrajnai települések lakosainak kíván segítséget nyújtani, és nem használja fel a segélykonvojt a szakadárok fegyverrel való ellátására vagy bármilyen más provokációra.

Szerző

Berlinben Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba egy nő

Ebola-fertőzés gyanújával kórházba szállítottak kedden Berlinben egy nőt, aki a közelmúltban Nyugat-Afrikában járt, az első vizsgálatok szerint azonban nagy valószínűséggel nem a halálos vírussal fertőződött meg.

A német főváros közegészségügyi hatósága közölte, hogy a 30 éves nő minden bizonnyal egy fertőző gyomorbetegségben szenved, de a vizsgálatokat még nem zárták le, ezért nem lehet kizárni az Ebolát sem.

A beteg délelőtt összeesett az országos munkaügyi hivatal egyik berlini ügyfélszolgálatán. A helyszínre érkező mentőorvos olyan tüneteket tapasztalt nála, amelyek Ebola lehetőségére utaltak, ezért a halálos fertőzésben szenvedő betegek kezelésére kijelölt berlini klinika fertőző osztályára szállították, az ügyfélszolgálatot pedig lezárták.

Az épületet több száz rendőr és tűzoltó vette körül, a munkaközvetítő irodában tartózkodó mintegy 600 ember órákig nem hagyhatta el az épületet. A zárlatot délután oldották fel, az ügyfelek szabadon távozhattak, az Ebola-gyanús beteggel közvetlen kapcsolatba került több személyt viszont elkülönítették és megkezdték vizsgálatukat.

Szerző