Előfizetés

Veszprémi teátrumi emelkedettség

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2014.08.30. 07:49
A konferencián: (balról) Kucsera Tamás Gergely, Hegedűs D. Géza, Marton Éva és Oberfrank Pál FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Kétnapos előadó-művészeti konferenciát rendezett Veszprémben a Magyar Művészeti Akadémia. A találkozón az indulat helyett a szakmai párbeszéd fontosságát hangsúlyozták, de a konkrét részletekről csak a következő hónapokban lesz szó. 

Jó dolog a békülékenység, a nyitottság, a megértő hangnem, de kérdés, hogy amikor konkrétumokról, beleértve például a támogatások újragondolt elosztását, lesz majd szó, megtartható-e majd ez az emelkedettség. Erre még nem tudjuk a választ, a korábbi évek tapasztalatai alapján aligha. Mindenesetre a Veszprémi Előadó-művészeti Szakmai Konferencia résztvevői szinte valamennyien pozitívan értékelték a kétnapos eszmecserét. Emlékezetes, hogy a mostani összejövetel tervéről a közvélemény akkor értesült először, amikor a Katona József Színházban néhány hónapja rendezett eléggé ingerültre, már csaknem botrányosra sikeredett beszélgetésen Oberfrank Pál, a Magyar Művészeti Akadémia színházi tagozatának a tagja oldani akarta a helyzetet és előrukkolt a tanácskozás ötletével. Előtte éppen Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és Schilling Árpád, a Krétakör Színház alapítója szólalkozott össze személyeskedő hangnemben. Nyilván már többen akkor legyintettek Oberfrank jóindulatúnak tűnő ötletére, de a veszprémi direktor nem hagyta annyiban a dolgot és csak összehozta a veszprémi konferenciát, melyet a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozott.

Lapunknak a szervezet főtitkára, Kucsera Tamás Gergely azt mondta, a tanácskozás költsége elérte a négy millió forintot. Lehet vitatkozni arról, hogy ez sok, vagy kevés, de a szervezők elmondása szerint a konferencián 170 szakmabeli vett részt. Mint kiderült, Oberfrank jórészt maga kereste meg a meghívottak egy részét. Így érthető módon olyanokat invitált, akikkel személyes jó viszonyt ápol. Így kapott meghívást például Marton László, a Vígszínház főrendezője, egyetemi tanár. (Oberfrank korábban éveken át a Vígszínház tagja volt.) Hegedűs D. Géza színész, rendező is szívesen jött Veszprémbe, egyrészt eleget téve a kolléga felkérésének, másrészt, mint a MASZK Országos Színészegyesület vezetője volt jelen. Persze itt voltak még hivatalból a különböző szakmai szervezetek képviselői, színházigazgatók, színházi szakemberek. Többen, például Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, Alföldi Róbert a Nemzeti Színház korábbi vezetője és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója külföldi elfoglaltságukra hivatkozva nem jöttek most Veszprémbe. A sajtótájékoztató asztalánál mégis igencsak népes társaság üldögélt, demonstrálva a jelenlévők sokszínűségét. Oberfrank Pál egyenesen színháztörténetinek nevezete a pillanatot, hogy ennyien leültek egy asztalhoz. Többen elmondták, közöttük Marton Éva operaénekes, az MMA színházi tagozatának a vezetője, hogy szerencsés módon ezen a konferencián nem az indulat volt az uralkodó, hanem konstruktív párbeszéd.

Ami a konkrétumokat illeti: Hegedűs D. Géza beszámolt arról, hogy a színészek nyugdíjgondjainak a megoldására felvetődött egy személyre szabott önsegélyező külön alap létrehozása. Egyre kevésbé rendezett a színházi háttérszakmák helyzete, a 120 tervező, dramaturg közül csupán 50 aktív és közülük csak hatot foglalkoztatnak állandóan. Hiányoznak a műhelyek, nem megoldott, hogy a köztelevízió rendszeresen rögzítsen színházi előadásokat. Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke szerint évekkel ezelőtt, amikor előkészítették a színházi törvényt, a folyamat elején szintén nagy volt a fogadkozás az egyetértésre, aztán hajszálrepedések keletkeztek a vélemények között, majd a nézetkülönbség elérte a gleccserszakadék mértékét. Csizmadia mindenkit arra intett, hogy jó lenne, ha nem járnának hasonlóan, mint korábban. Fekete Péter, békéscsabai színi direktor azt hangsúlyozta, hogy a mostani konferenciával a Magyar Művészeti Akadémia bizonyította, alkalmas a magyar művészeti élet megreformálására. Arra, hogy ezt pontosan mit jelent, egyelőre nem kaptunk választ. Kérdeztük ezt Vidnyánszky Attilától, a Nemzeti Színház igazgatójától, a Magyar Teátrumi Társaság elnökétől is.

A direktor készséggel válaszolt kérdéseinkre telefonon. Elmondta, az első napon ő is részt vett a konferencián, melyet nagyon eredményesnek ítélt. Az MMA szerepét firtató kérdésünkre azt válaszolta, a szervezet alkalmas szakmai feladatok katalizálására, másrészt azt a kultúrpolitikának kell eldöntenie, hogy a későbbiekben átveszi-e például a Nemzeti Kulturális Alaptól a támogatásokat elosztó szerepet. Ami a finanszírozást illeti, Vidnyánszky szerint minél hamarabb egy legalább három évre szóló egységes rendszert kellene megalkotni, amely érintené például a fesztiválokat, a függetleneket, a nemzetiségi, a nyári és szabadtéri színházakat is. Ezeknek az intézményeknek stabilizálni kellene a támogatását, de nem egymás kárára - jegyezte meg a direktor. Vidnyászky szerint sürgősen rendet kellene tenni törvényi szinten a Társasági adókedvezmény (TAO) terén is, mert az elnök szerint itt óriási anomáliák és aránytalanságok alakultak ki, miközben óriási bevételt jelent a színházak számára.

                                      Országos évadnyitó József Attilával
A szakmai konferenciát követően ugyancsak Veszprém adott helyet tegnap Pécs és Szolnok után harmadik alkalommal az Országos Színházi Évadnyitónak. A színpadon idézték Latinovits Zoltán gondolatait, Major Tamást, aki egy felvételen Gobbi Hildát köszöntötte Petőfi Levél egy színész barátomhoz című versével. Megjelent a színpadon Eperjes Károly színész, a Veszprémi Színház művészeti tanácsadója is, aki József Attila Ne légy szeles című versét mondta el. Előtte, mintha ezt megérezte volna, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, mivel meglehetősen nyugodtan beszélt többek között arról, hogy a politika mindenképp figyelembe veszi majd a szakmai kezdeményezéseket.

Ellenzéki hely kőrisfával és évfordulóval

Publikálás dátuma
2014.08.30. 07:46
Rédei Éva FOTÓ: NÉPSZAVA
A 25 éves legendás Láng Téka könyvesbolt egész napos születésnapi programmal várja az érdeklődőket szeptember 1-jén. Találkozhatunk például Parti Nagy Lajossal, Ferenczi Krisztinával, Benedek Miklós Gáborral, Arató Andrással, Dés Lászlóval, Grecsó Krisztiánnal, Ungvári Tamással. Lesz Farkasházy-Selmeci kabaré és Rolla János is kamara muzsikál a barátaival. Könyvesbolt, kőrisfával címmel kötet jelent meg erre az alkalomra. Rédei Évát a bolt tulajdonosát-vezetőjét kértük egy kis emlékezésre.

- Soha nem csak könyvesbolt akartak lenni...

- Videókölcsönzéssel is foglalkoztunk, és emiatt nonstop nyitva tartással kezdtünk annak idején, és 5 forintos könyvárakkal. Ami itt az üzletben volt, minden 5 forintba került. Iszonyú tömeg jelent meg. Majd egy év múlva ezt az akciót 10 forintos árakkal megismételtük. A 25 éves évfordulón, jó néhány könyvet 25 forintért fogunk adni, csak azért, hogy felidézzük a múltat.

- Ez a bolt szellemi központ is, találkozóhely, rendezvényközpont, már-már kávéház.

- Kávéház nem, de persze szolgálunk bármivel, amivel tudunk. Azt, hogy mit jelent ez a hely sokan megírták a Könyvesbolt, kőrisfával című kis születésnapi kötetben. A cím utal Bächer Ivánra, akinek itt egy fát ültettünk márciusban, hogy mindig itt legyen velünk.

- Most is lesz róla megemlékezés.

- A barátai emlékeznek majd meg róla, de a kötetben is az első kis novella az övé. És szinte valamennyi szerző, aki írt ebbe a könyvbe, megemlékezik róla. A teljesség igénye nélkül, Parti Nagy Lajos, Heller Ágnes, Ungvári Tamás, Grecsó Krisztián, Pataki Éva, Bíró Kriszta, Fenákel Judit, Ferenczi Krisztina, Komoróczy Géza. Hiszen Iván és a Láng Téka elválaszthatatlanok egymástól. Most is. Ezt tudom mondani.

- Ő állandóan önöknél lebzselt?

- Igen, így is mondhatjuk, naponta többször is itt lebzselt, rendszeresen bejött hozzám, és azt kérdezte, hogy vagyok. Most is hallom, ahogy kérdezi. Nagy barátságban voltunk egymással, és ez innen, az üzletből született. A kötetben azok a szerzők írtak születésnap ajándékul, akik a mindennapi életünk részeseivé váltak.

- Ugyanis ez nem az a könyvesbolt, ahová, ha bemegyünk, és keresünk egy kötetet, személytelenül azt mondják, hogy várjunk, majd mindjárt megnézik a számítógépben, hogy van-e.

- Ez nem az a hely. Ez az a könyvesbolt, ahová, ha bejön, és keres valamit, vagy rögtön odaadom a kezébe, vagy ha nem találom, akkor megnézem a szakrendben, hogy ott van-e, ha pedig nincs ott, és végképp nem találom, megnézem a számítógépben, hogy milyen információt lelek arról a könyvről. Ha éppen nincsen, és beszerezhető, akkor általában még aznapra beszerezzük. És akkor fölhívom, és az időzőjelbe tett szép kis hangomon örömmel mondom, hogy már itt is van az a könyv, amit keres. Ez itt nálunk így működik.

- Az mondható, hogy önök egy ellenzéki hely?

- Igen, abszolút. Amennyiben van ellenzék, akkor ez egy ellenzéki hely. De talán ezt mondhatom úgy is, hogy az ország értelmiségének színe-java megfordul nálunk.

- Ön szerint miért?

- Elsősorban azért, mert nagyon személyes a kapcsolat. Hogyha bárki bejön, akkor megpróbáljuk személyesen megszólítani. De sokan már csak beszélgetni is bejönnek, hogy hogyan vagyunk, és hogy ő hogy van. Van itt találkozóhely egymással, és postafiók is működik, ha valaki bármit le szeretne adni megőrzésre, vagy átadásra. Ami még nagy előny, hogy a hét mindennapján nyitva tartunk. Gyakorlatilag ez egy fix pont a városban. Ezenkívül van egy fő profilja az üzletnek, a judaika, ez kezdetektől fogva így van. Nagyon fontosnak érzem, hogy megőrizzük ezt a profilt. Bátran állíthatom, hogy országos viszonylatban a legnagyobb judaikai választék nálunk van.

- Most pedig szeptember 1-jén, hétfőn délelőtt 11 órától éjfélig tartó születésnapi buli lesz a boltban és előtte.

- Igen, most már csak az időjárás miatt aggódom, erősen nedves időt jósolnak, de megpróbálunk védekezni, amennyire tőlünk telik.

Ellenzéki hely kőrisfával és évfordulóval

Publikálás dátuma
2014.08.30. 07:46
Rédei Éva FOTÓ: NÉPSZAVA
A 25 éves legendás Láng Téka könyvesbolt egész napos születésnapi programmal várja az érdeklődőket szeptember 1-jén. Találkozhatunk például Parti Nagy Lajossal, Ferenczi Krisztinával, Benedek Miklós Gáborral, Arató Andrással, Dés Lászlóval, Grecsó Krisztiánnal, Ungvári Tamással. Lesz Farkasházy-Selmeci kabaré és Rolla János is kamara muzsikál a barátaival. Könyvesbolt, kőrisfával címmel kötet jelent meg erre az alkalomra. Rédei Évát a bolt tulajdonosát-vezetőjét kértük egy kis emlékezésre.

- Soha nem csak könyvesbolt akartak lenni...

- Videókölcsönzéssel is foglalkoztunk, és emiatt nonstop nyitva tartással kezdtünk annak idején, és 5 forintos könyvárakkal. Ami itt az üzletben volt, minden 5 forintba került. Iszonyú tömeg jelent meg. Majd egy év múlva ezt az akciót 10 forintos árakkal megismételtük. A 25 éves évfordulón, jó néhány könyvet 25 forintért fogunk adni, csak azért, hogy felidézzük a múltat.

- Ez a bolt szellemi központ is, találkozóhely, rendezvényközpont, már-már kávéház.

- Kávéház nem, de persze szolgálunk bármivel, amivel tudunk. Azt, hogy mit jelent ez a hely sokan megírták a Könyvesbolt, kőrisfával című kis születésnapi kötetben. A cím utal Bächer Ivánra, akinek itt egy fát ültettünk márciusban, hogy mindig itt legyen velünk.

- Most is lesz róla megemlékezés.

- A barátai emlékeznek majd meg róla, de a kötetben is az első kis novella az övé. És szinte valamennyi szerző, aki írt ebbe a könyvbe, megemlékezik róla. A teljesség igénye nélkül, Parti Nagy Lajos, Heller Ágnes, Ungvári Tamás, Grecsó Krisztián, Pataki Éva, Bíró Kriszta, Fenákel Judit, Ferenczi Krisztina, Komoróczy Géza. Hiszen Iván és a Láng Téka elválaszthatatlanok egymástól. Most is. Ezt tudom mondani.

- Ő állandóan önöknél lebzselt?

- Igen, így is mondhatjuk, naponta többször is itt lebzselt, rendszeresen bejött hozzám, és azt kérdezte, hogy vagyok. Most is hallom, ahogy kérdezi. Nagy barátságban voltunk egymással, és ez innen, az üzletből született. A kötetben azok a szerzők írtak születésnap ajándékul, akik a mindennapi életünk részeseivé váltak.

- Ugyanis ez nem az a könyvesbolt, ahová, ha bemegyünk, és keresünk egy kötetet, személytelenül azt mondják, hogy várjunk, majd mindjárt megnézik a számítógépben, hogy van-e.

- Ez nem az a hely. Ez az a könyvesbolt, ahová, ha bejön, és keres valamit, vagy rögtön odaadom a kezébe, vagy ha nem találom, akkor megnézem a szakrendben, hogy ott van-e, ha pedig nincs ott, és végképp nem találom, megnézem a számítógépben, hogy milyen információt lelek arról a könyvről. Ha éppen nincsen, és beszerezhető, akkor általában még aznapra beszerezzük. És akkor fölhívom, és az időzőjelbe tett szép kis hangomon örömmel mondom, hogy már itt is van az a könyv, amit keres. Ez itt nálunk így működik.

- Az mondható, hogy önök egy ellenzéki hely?

- Igen, abszolút. Amennyiben van ellenzék, akkor ez egy ellenzéki hely. De talán ezt mondhatom úgy is, hogy az ország értelmiségének színe-java megfordul nálunk.

- Ön szerint miért?

- Elsősorban azért, mert nagyon személyes a kapcsolat. Hogyha bárki bejön, akkor megpróbáljuk személyesen megszólítani. De sokan már csak beszélgetni is bejönnek, hogy hogyan vagyunk, és hogy ő hogy van. Van itt találkozóhely egymással, és postafiók is működik, ha valaki bármit le szeretne adni megőrzésre, vagy átadásra. Ami még nagy előny, hogy a hét mindennapján nyitva tartunk. Gyakorlatilag ez egy fix pont a városban. Ezenkívül van egy fő profilja az üzletnek, a judaika, ez kezdetektől fogva így van. Nagyon fontosnak érzem, hogy megőrizzük ezt a profilt. Bátran állíthatom, hogy országos viszonylatban a legnagyobb judaikai választék nálunk van.

- Most pedig szeptember 1-jén, hétfőn délelőtt 11 órától éjfélig tartó születésnapi buli lesz a boltban és előtte.

- Igen, most már csak az időjárás miatt aggódom, erősen nedves időt jósolnak, de megpróbálunk védekezni, amennyire tőlünk telik.