Vádat emeltek az egymással szemben haladó vonatok ügyében

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy mozdonyvezetővel, valamint két forgalmi szolgálattevővel szemben, akik a vád szerint több közlekedési szabályt is megszegtek, és ennek következtében tavaly szeptemberben egymással szemben, ugyanazon a vágányon haladt egymás felé két vonat Kelenföld és Háros között - közölte a fővárosi főügyész.

 Ibolya Tibor közleményében azt írta: 2013. szeptember 14-én a vasútvonal felújítása során Albertfalvánál megrongáltak egy kábelt, ezért Kelenföld és Háros között leállt a biztosítóberendezés. Emiatt speciális közlekedési rendet léptettek életbe: a két állomás között egy vágányon egyszerre csak egy vonat közlekedhetett csökkentett sebességgel, és ezért a vasúti forgalomban késések alakultak ki.

Kelenföldön a vasúti forgalmat irányító forgalmi szolgálattevők mindent megtettek annak érdekében, hogy a forgalom minél kevesebb késéssel haladjon, a vádhatóság szerint megszegtek több, a forgalom biztonságát szolgáló és "az egyidejű ellenirányú menetek, végső soron az azonos vágányra kerülés vagy összeütközés veszélyét kizáró szabályt".

Ezért történhetett meg az, hogy a Kelenföldről elinduló mozdonyvezető, aki maga is több szabályt megszegett (nem vett figyelembe egy megállásra utasító jelzőt, nem vette észre, hogy a váltó nem az ő vonatának van beállítva, ezért azt megrongálva helytelen vágányra haladt ki) végül azon a vágányon indult el Kelenföldről Háros felé, amelyen már jött vele szemben a Háros felől szabályosan érkező InterCity. Miután a mozdonyvezetők meglátták egymást, gyorsfékezéssel megállították a vonatokat. A két vonat egymástól 135 méterre állt meg.

A történtek során senki sem sérült meg, de az ügyészség szerint ennek veszélye fennállt.

A vonatok megállásától kezdve 4 órán keresztül az érintett vágány ki volt zárva a forgalomból. A pálya helyreállításáig teljesen vagy részlegesen összesen 20 személyszállító vonat maradt el, ezen túlmenően a forgalmi zavar több mint 30 személyszállító vonatnál okozott jelentős késéseket.

Szerző

Nála volt a slukker

Géppisztolynak látszó tárggyal, németül kiabálva próbált meg kirabolni egy élelmiszerboltot egy férfi Sümegen. Zsákmány nélkül, a bejárati ajtót áttörve menekült el, de a rendőrök elfogták - értesült a HavariaPress.

Kedden este 8 óra körül jelent meg egy maszkot viselő férfi a sümegi SPAR áruháznál. Berontott a boltba, a pénztárhoz lépett, majd egy műanyag géppisztollyal kezében, németül kiabálva követelte a bevételt.

Talán, mert nem értették, hogy mit akar, az alkalmazottak hívták a rendőrséget, s bezárták a bolt ajtaját. A megrémült rabló az üvegajtót kitörve menekült el. A helyszínre tartó rendőrök a Tapolcai úton látták meg, s tartóztatták fel a menekülő támadót. A fiatal férfinál megtalálták a műanyag fegyverutánzatot, a maszkot és egy gázspray is előkerült a zsebéből. A 20 éves német állampolgárságú fiatalembert fegyveres rablás kísérletével gyanúsítják.

Szerző

Kutyát uszított haragosára

Súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki nagytestű kutyáját haragosára uszította Hidegségen - közölte szerda reggel a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletes.

A kaukázusi juhászkutya kétszer támadott az utcán, miután gazdája az áldozatra uszította. A sértettet harapott és vágott sérülésekkel vitték a mentők a soproni kórházba.

Szerző