Van-e rajtuk norvég mintás svájcisapka?

Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:08
Rendőrségi akció az Ökotársnál hétfőn FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A Miniszterelnökség rendelte el, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) terjessze ki a Norvég Alapokkal kapcsolatos vizsgálatot az Ökotárs Alapítvány által a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében kapott - illetve egyéb költségvetési forrásból származó - támogatások ellenőrzésére is, tudatta lapunkkal a Miniszterelnökség fejlesztési államtitkársága. Kérdéseinkre azt írták, a kiterjesztés oka az volt, hogy "kiderüljön a különböző forrásokból érkező támogatások felhasználásakor szabályosan történnek-e az elszámolások. 

A hazai civil finanszírozás egyszerre több forrásból is történik, most csak hármat említve; az 1 százalékos szja felajánlás, a norvég civil alap, vagy a svájci együttműködés keretében érkező pénzek. Ha egy szervezet például egy alkalmazottjának bérét az egyik forrás terhére már elszámolta, akkor ugyanaz az alkalmazotti bérköltség más forrás terhére nem elszámolható. Fontos tisztán látni, hogy mely tevékenységek mely forrásra kerülnek elszámolásra és van-e átfedés ezek között" - írták.

Lapunk arra is rákérdezett, mi indokolta, hogy az Ökotárs Alapítványnál tartott hétfői razzián lefoglaltak számtalan iratot a Norvég Civil Alap ügyében - sőt, az alapítvány jogásza, Kadlót Erzsébet szerint a svájci iratokból is sokat elvittek -, majd egy nappal később, szeptember 8-ra datálva érkezett értesítés, hogy július 31-vel kiterjesztik a vizsgálatot a Svájci Alapokból nyújtott támogatásokra és az alap működésére is. Ennek működtetésére még 2010-ben az NFÜ írt ki pályázatot, s ellentétben a Norvég Alappal, itt a kormány képviselői is mindvégig részt vettek, beleszólhattak a pályázati döntésekbe, sőt, a beszámolókat is hazai állami intézményeknek küldi az Ökotárs. Vagyis a Kehi által az Ökotárstól kikért anyagok a Miniszterelnökségen is megvannak, miután a NFÜ-től azokat megörökölte. Idevágó kérdésünkre azonban úgy reagáltak: "Kétségtelen, hogy a Miniszterelnökségnél, mint az NFÜ jogutódjánál bizonyos dokumentumok rendelkezésre állnak, de nem teljeskörűen, lefedve a teljes civil finanszírozást, így nem deríthető ki ezekből, hogy fennáll-e a dupla finanszírozás, vagy sem".

"Állj!" - demonstrálnak a vegzálás ellen
Ma délután 15 órára a budapesti Városház utcába várják azokat, akiket felháborított a rendőrség civil szervezetek elleni akciója. A tüntetést a Humán Platform szervezi és hangsúlyozzák: ők és a csatlakozó szervezetek nem használnak fel pénzt a Norvég Civil Alapból.

Pedig a Svájci Alapra nemcsak a Miniszterelnökségnek van rálátása, de a Svájci-Magyar Együttműködési Program végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a működést rendszeresen ellenőrzi az NGM-hez tartozó Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság. Az Ökotárs állítja: a legutóbbi ellenőrzés zárójelentése szerint is "szabályosan zajlik a folyamat". Lapunk épp ezért az NGM-hez fordult, ahol kérdéseinket elutasították, mondván: "Az ellenőrzési beszámolók a Svájci Hatóság számára szólnak, az azokban foglalt megállapításokról, javaslatokról a Svájci Hatóság adhat felvilágosítást."

A helyzet mindenesetre továbbra is krimibe illő, hiszen a Kehi most már nem is csak a norvégok és a svájciak által támogatott projektek pénzügyi adatait és bizonylatait szeretné látni, hanem például a végrehajtásban közreműködők munkaszerződését, valamint az Ökotárs egyszázalékos adófelajánlásaival - 230 ezer forinttal - kapcsolatos iratokat is. Az eljárás ellen ugyan tiltakozott az Ökotárs, ám az alapítvány továbbra is együttműködik a Kehivel. Ráadásul az eredetileg sikkasztás miatt tett feljelentésre indult, ám ma már hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával folyó nyomozás ügyében Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a napokban már azt mondta, "illegális pártfinanszírozás gyanúja" merült fel. Ezt az Ökotárs visszautasította, ahogyan a jogosulatlan pénzügyi tevékenység vádját is, amely abban merülne ki, hogy az alapítvány saját tőkéjéből eseti jelleggel kölcsönöket adott olyan civil szervezeteknek, amelyek utófinanszírozásos támogatáshoz jutottak, vagyis nem volt saját tőkéjük a pályázathoz. Csakhogy 2004-ben ezzel kapcsolatban z Ökotárs kért a PSZÁF-től egy állásfoglalást, amiből az derült ki, hogy ezt a tevékenységet nem üzletszerűen csinálják, ezért ez nem illegális.

A Fidesz tapolcai frakcióülését követően Rogán Antal azt mondta: "Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni". A Norvég Alap pénzeivel összefüggésben a frakcióülésen arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek - mondta a frakcióvezető.

                                                 Répássy felemelné a szavát
"Sérelmeiket tudomásul veszem, de mivel azok nem állnak szoros összefüggésben az Emberi Jogi Kerekasztal munkájával, így orvosolni sem tudom. Biztosíthatom Önöket arról, hogy ha az Önök által kifogásolt eljárásokban bárkinek az emberi jogai sérülnének - felemelném a szavam a jogsértések ellen" - válaszolta Répássy Róbert a Magyar Helsinki Bizottságnak. A jogvédő szervezet szerdán otthagyta a kerekasztalt, így tiltakoztak a civilek elleni hétfői rendőri akciók ellen.

Szerző

Kenyérbérlet és pofonok

Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:07
Tóbiás József MSZP-elnök és Gurmai Zita, a nőtagozat elnöke – A helyi közösségekben érnének el változást FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Tarlós Istvánnak hat ellenzéki, illetve független kihívója lesz október 12-én. A fideszes főpolgármester mögé tegnap felsorakozott a békemeneteket szervező CÖF, Tarlós cserébe megígérte, hogy a szervezet javaslatait figyelembe veszik majd. Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje pedig arra szólította kormánypárti ellenfelét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el: a főváros nem áll készen az olimpia megrendezésére.  

Heten indulnak a főpolgármesteri posztért, miután kiderült, hogy Bokros Lajos, a MoMa jelöltje, valamint Bodnár Zoltán, a Liberálisok politikusa is összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) korábban már nyilvántartásba vette a fideszes Tarlós Istvánt, Falus Ferencet, az Együtt-PM jelöltjét, akit az MSZP és a DK is támogat, az LMP-s Csárdi Antalt, a jobbikos Staudt Gábort és a független Magyar Györgyöt.

Az FVB tegnap az Együtt-PM és az LMP fővárosi kompenzációs listáját is elfogadta, ezzel összesen hat listát vett nyilvántartásba a testület az októberi önkormányzati választásra. Korábban már elfogadták a Fidesz, az MSZP, a DK és a Jobbik listáját, így ez a hat szervezet részesülhet a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból, amelyek alapján képviselőt küldhetnek a Fővárosi Közgyűlésbe. Az FVB tegnap helybenhagyta a III. kerületi választási bizottság korábbi döntését, ezért Óbuda-Békásmegyer öt egyéni választókerületben nem indulhatnak a DK jelöltjei.

Miközben a választási testületek a jelöltekről és a listákról döntöttek, Budapesten folytatódott a Falus-Tarlós csörte. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje az Olimpia park előtt arra szólította kormánypárti ellenfelét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el: a főváros nem áll készen az olimpia megrendezésére. Falus szerint meg kellene kérdezni a négymillió magyar nélkülözőt, újabb stadionokat akarnak, vagy szeretnék ezt a telet melegben és nem éhezve tölteni. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke csütörtökön jelentette be: kiállnak amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Tarlós tegnap közölte, nem életszerű most felvetni a 2024-es olimpia budapesti rendezését. Hozzátette: sportbarát embernek tartja magát és nagy sport- és idegenforgalmi értéke lenne egy olimpiának, de csodálkozik a mostani felvetéseken. Ha viszont politikai ellenfeleinek ez a legnagyobb problémája, akkor szerinte nagyjából rendben lehetnek a dolgok a fővárosban.
Tarlós mögé egyébként felsorakozott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) is. Az együttműködési megállapodás aláírásakor Csizmadia László, a szervezet alapítója a fideszes főpolgármestert tapasztalt, megfontolt embernek nevezte, kihívóit viszont a "futottak még" kategóriába sorolta. Fricz Tamás, a CÖF másik alapítója pedig azt mondta, Tarlós "alkatilag és karakterében is elkötelezett a közjó iránt." Az újrázni akaró főpolgármester kifejtette, hogy a CÖF által közvetített szellemiséget, pragmatikus javaslataikat eddig is igyekeztek figyelembe venni és kezdeményezéseiket eztán is a döntéshozó testület elé viszi. A baloldal programjára utalva azt mondta: a "Jézuskának írt levél reálisabb és reménykeltőbb", a fideszesek elképzeléseiről viszont közölte, hogy azok "nem Grimm meséi".

Az önkormányzati választási kampány egyébként tovább durvul. Juhász Péter, az Együtt társelnöke bejelentette, hogy jó hírnevének megsértése miatt pert indít a Fidesz ellen. A kormánypárt ugyanis egy szerda este kiadott sajtóközleményében azt írta: "azt régóta tudjuk, hogy az Együtt-PM egyes vezetőinek drogkereskedelemben van tapasztalatuk, hiszen Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét kábítószer-csempészet miatt ítélte el jogerősen a magyar bíróság". Juhász becsülete megsértéséért 3 millió forint kártérítést követel a kormánypárttól, melyet jótékony célra akar felajánlani, hiszen kábítószer-csempészet miatt nem ítélték el.

Miskolcon az egyik jobbikos verekedett a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjelöltjének fórumán. A Jobbik jogi képviselőjeként bemutatkozó férfi a minap.hu szerint először provokálta a rendezvény résztvevőit, majd amikor távozásra szólították, sőt ki is akarták vezetni, ütött. Végül Szécsényi Mariann, a kormánypárt helyi jelöltje rendőrt hívott. A baloldal által támogatott Pásztor Albert független polgármesterjelölt szerint "a dulakodás, a garázdaság nem lehet elintézési módja a vitáknak". Ezért javasolta, hogy a Miskolcon versengő "józan politikai erők mondjanak egy határozott NEM-et a politikai erőszakra".
A Vastagbőr blog szerint a III. kerületben "kenyérbérletet" osztanak majd a kampányban. A kisnyugdíjasok és a rászoruló családok számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bocsátja ki a bérletet, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a szociális intézményein keresztül juttat el a támogatásra szorulóknak.

                                  Tóbiás: kevesebb Fidesz, több biztonság

Október 12-én újra kezükbe vehetik saját sorsuk irányítását a választók, a baloldalra leadott szavazataikkal pedig a biztonságukat és a szabadságukat növelhetik - jelentette ki Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője tegnap a Helyben cselekedni: Nők a döntéshozatalban című konferencián azt mondta: "a kevesebb Fidesz több biztonság és szabadság". Tóbiás szerint a választók négy éve azért mondtak le szabadságukról a Fidesz javára, hogy biztonságban tudják magukat, ám ezt nem kapták meg, ezért most a helyi közösségekben kell változást elérni. Kijelentette, az őszi önkormányzati választáson dől el, hogy lesz-e olyan erő a helyi közösségekben, amely megvédi a szegényeket a kormány kirekesztő politikájával szemben.
Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke, a rendezvényen azt hangsúlyozta, továbbra is sok a tennivaló a nők esélyegyenlőségével kapcsolatban. Különösen egy olyan országban, ahol az egyik "Fidesz-közeli rádióban" viccelődni lehetett egy lány megerőszakolásával.

                                 Novemberben döntenek Kiss Péter utódáról
November 23-ára tűzte ki az időközi országgyűlési választást a főváros IV. kerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A helyi választók a szocialista Kiss Péter korábbi mandátumáról dönthetnek majd. Az egykori kancelláriaminiszter, aki az MSZP alapítója, alelnöke volt, a főváros 11-es számú országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot idén április 6-án. Kiss Péter hosszan tartó, súlyos betegség után július 29-én elhunyt, ezért időközi választást kell tartani a választókerületben.

Szerző

Kenyérbérlet és pofonok

Publikálás dátuma
2014.09.13. 07:07
Tóbiás József MSZP-elnök és Gurmai Zita, a nőtagozat elnöke – A helyi közösségekben érnének el változást FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Tarlós Istvánnak hat ellenzéki, illetve független kihívója lesz október 12-én. A fideszes főpolgármester mögé tegnap felsorakozott a békemeneteket szervező CÖF, Tarlós cserébe megígérte, hogy a szervezet javaslatait figyelembe veszik majd. Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje pedig arra szólította kormánypárti ellenfelét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el: a főváros nem áll készen az olimpia megrendezésére.  

Heten indulnak a főpolgármesteri posztért, miután kiderült, hogy Bokros Lajos, a MoMa jelöltje, valamint Bodnár Zoltán, a Liberálisok politikusa is összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) korábban már nyilvántartásba vette a fideszes Tarlós Istvánt, Falus Ferencet, az Együtt-PM jelöltjét, akit az MSZP és a DK is támogat, az LMP-s Csárdi Antalt, a jobbikos Staudt Gábort és a független Magyar Györgyöt.

Az FVB tegnap az Együtt-PM és az LMP fővárosi kompenzációs listáját is elfogadta, ezzel összesen hat listát vett nyilvántartásba a testület az októberi önkormányzati választásra. Korábban már elfogadták a Fidesz, az MSZP, a DK és a Jobbik listáját, így ez a hat szervezet részesülhet a vesztes polgármesterjelöltjeikre leadott töredékszavazatokból, amelyek alapján képviselőt küldhetnek a Fővárosi Közgyűlésbe. Az FVB tegnap helybenhagyta a III. kerületi választási bizottság korábbi döntését, ezért Óbuda-Békásmegyer öt egyéni választókerületben nem indulhatnak a DK jelöltjei.

Miközben a választási testületek a jelöltekről és a listákról döntöttek, Budapesten folytatódott a Falus-Tarlós csörte. A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje az Olimpia park előtt arra szólította kormánypárti ellenfelét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el: a főváros nem áll készen az olimpia megrendezésére. Falus szerint meg kellene kérdezni a négymillió magyar nélkülözőt, újabb stadionokat akarnak, vagy szeretnék ezt a telet melegben és nem éhezve tölteni. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke csütörtökön jelentette be: kiállnak amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Tarlós tegnap közölte, nem életszerű most felvetni a 2024-es olimpia budapesti rendezését. Hozzátette: sportbarát embernek tartja magát és nagy sport- és idegenforgalmi értéke lenne egy olimpiának, de csodálkozik a mostani felvetéseken. Ha viszont politikai ellenfeleinek ez a legnagyobb problémája, akkor szerinte nagyjából rendben lehetnek a dolgok a fővárosban.
Tarlós mögé egyébként felsorakozott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) is. Az együttműködési megállapodás aláírásakor Csizmadia László, a szervezet alapítója a fideszes főpolgármestert tapasztalt, megfontolt embernek nevezte, kihívóit viszont a "futottak még" kategóriába sorolta. Fricz Tamás, a CÖF másik alapítója pedig azt mondta, Tarlós "alkatilag és karakterében is elkötelezett a közjó iránt." Az újrázni akaró főpolgármester kifejtette, hogy a CÖF által közvetített szellemiséget, pragmatikus javaslataikat eddig is igyekeztek figyelembe venni és kezdeményezéseiket eztán is a döntéshozó testület elé viszi. A baloldal programjára utalva azt mondta: a "Jézuskának írt levél reálisabb és reménykeltőbb", a fideszesek elképzeléseiről viszont közölte, hogy azok "nem Grimm meséi".

Az önkormányzati választási kampány egyébként tovább durvul. Juhász Péter, az Együtt társelnöke bejelentette, hogy jó hírnevének megsértése miatt pert indít a Fidesz ellen. A kormánypárt ugyanis egy szerda este kiadott sajtóközleményében azt írta: "azt régóta tudjuk, hogy az Együtt-PM egyes vezetőinek drogkereskedelemben van tapasztalatuk, hiszen Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét kábítószer-csempészet miatt ítélte el jogerősen a magyar bíróság". Juhász becsülete megsértéséért 3 millió forint kártérítést követel a kormánypárttól, melyet jótékony célra akar felajánlani, hiszen kábítószer-csempészet miatt nem ítélték el.

Miskolcon az egyik jobbikos verekedett a Fidesz helyi önkormányzati képviselőjelöltjének fórumán. A Jobbik jogi képviselőjeként bemutatkozó férfi a minap.hu szerint először provokálta a rendezvény résztvevőit, majd amikor távozásra szólították, sőt ki is akarták vezetni, ütött. Végül Szécsényi Mariann, a kormánypárt helyi jelöltje rendőrt hívott. A baloldal által támogatott Pásztor Albert független polgármesterjelölt szerint "a dulakodás, a garázdaság nem lehet elintézési módja a vitáknak". Ezért javasolta, hogy a Miskolcon versengő "józan politikai erők mondjanak egy határozott NEM-et a politikai erőszakra".
A Vastagbőr blog szerint a III. kerületben "kenyérbérletet" osztanak majd a kampányban. A kisnyugdíjasok és a rászoruló családok számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bocsátja ki a bérletet, amelyet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a szociális intézményein keresztül juttat el a támogatásra szorulóknak.

                                  Tóbiás: kevesebb Fidesz, több biztonság

Október 12-én újra kezükbe vehetik saját sorsuk irányítását a választók, a baloldalra leadott szavazataikkal pedig a biztonságukat és a szabadságukat növelhetik - jelentette ki Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője tegnap a Helyben cselekedni: Nők a döntéshozatalban című konferencián azt mondta: "a kevesebb Fidesz több biztonság és szabadság". Tóbiás szerint a választók négy éve azért mondtak le szabadságukról a Fidesz javára, hogy biztonságban tudják magukat, ám ezt nem kapták meg, ezért most a helyi közösségekben kell változást elérni. Kijelentette, az őszi önkormányzati választáson dől el, hogy lesz-e olyan erő a helyi közösségekben, amely megvédi a szegényeket a kormány kirekesztő politikájával szemben.
Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke, a rendezvényen azt hangsúlyozta, továbbra is sok a tennivaló a nők esélyegyenlőségével kapcsolatban. Különösen egy olyan országban, ahol az egyik "Fidesz-közeli rádióban" viccelődni lehetett egy lány megerőszakolásával.

                                 Novemberben döntenek Kiss Péter utódáról
November 23-ára tűzte ki az időközi országgyűlési választást a főváros IV. kerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A helyi választók a szocialista Kiss Péter korábbi mandátumáról dönthetnek majd. Az egykori kancelláriaminiszter, aki az MSZP alapítója, alelnöke volt, a főváros 11-es számú országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot idén április 6-án. Kiss Péter hosszan tartó, súlyos betegség után július 29-én elhunyt, ezért időközi választást kell tartani a választókerületben.

Szerző