Parlagfű allergia ellen?

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:15
Fotó: Thinkstock
Nem sokan gondolnánk a parlagfűről, hogy jótékony hatásai is lehetnek. A krónikus allergiások gyakran már akkor rosszul vannak, ha meghallják: tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja. Pedig kutatások is bizonyították, hogy ez a sokat üldözött növény jótékony hatásokkal is bír. Egy pálinkafőző az elkészült pálinkába helyez néhány szárat, és azt issza allergia ellen. A növény teája is hatékonyan elmulaszthatja az allergiás tüneteket, sőt, egy debreceni vegyészmérnök lekvárt és olajat is készít a friss hajtásokból.

A parlagfüves pálinka igazi ritkaságnak számít - pedig nem is nehéz elkészíteni: a már kész szeszes italba kell tenni néhány zsenge parlagfű szárat, és már kész is az állítólagos csodaszer. A kemma.hu számolt be egy vérteskethelyi pálinkafőzőről, aki ezzel a módszerrel is készíti párlatait. Szarvas Tibor elmondása szerint ő maga is allergiás volt a parlagfű pollenjére, ám amióta saját gyártmányú elixírjét issza - szigorúan csak napi 2-3 centiliternyit - tünetei elmúltak, még a növény virágzásának idején sem kínozzák allergiás reakciók.

Nem a pálinkafőző mester az egyetlen, aki parlagfűből készít csodaszert: Csubák Mária vegyészmérnök-kutató, a Debreceni Egyetem docense lekvárt és a növény magjából sajtolt olajat készít: szerinte a parlagfű friss hajtásaiból készült "keserű lekvár" jótékony hatással bír az emberi szervezetre, amit kutatások is bizonyítanak: Csubák Mária szerint az egyetemen végzet kísérletekkel sikerült kimutatni a parlagfűből kinyerhető anyagok gomba- és baktériumölő hatását.

Allergológusok szerint az allergiás tünetek csökkentésének vagy időszakos megszüntetésének ezen módja nem újdonság: a módszer, amellyel az allergiát az allergén szervezetbe juttatásával gyógyítják, orvosilag már legalább egy évszázada alátámasztott, bizonyított eljárás. A gyógyszertárakban is lehet kapni parlagfűből készült teákat, tablettákat, amelyek szigorúan csak meghatározott mennyiségben fogyasztva növelhetik a szervezet toleranciáját az allergénnel szemben.

Ezek a szerek azonban nem tartalmazzák a parlagfű virágát, gyökerét, a növény felhasznált részeit megfelelően tisztítva dolgozzák fel, így nem okozhatnak allergiás reakciókat. Nem mindegy, hogy a beteg mennyi allergént visz be a szervezetébe, hiszen túladagolás esetén akár az ellenkező hatást is kiválthatják, ezért az ilyen szerek fogyasztása csak a kezelőorvos beleegyezésével, ellenőrzés mellett javasolt.

Ugyanakkor nem javasolt a kertben szedett növényből teát készíteni épp úgy, ahogy "gyógynövényként" termeszteni is tilos. A parlagfű gyógyhatásai ellenére is gyomnövénynek számít, irtását a törvény általános kötelezettségként írja elő. A szabályozás szerint július elseje után bimbózó vagy virágzó parlagfű nem lehet a kertünkben, aki az irtást elmulasztja, büntetéssel kell számolnia, aminek összege a gyomos terület nagyságától függően tizenötezer forinttól ötmillióig terjedhet.

Az ÁNTSZ közleménye szerint elmúlt hetek csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, a legfrissebb mérések szerint országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul. Azonban ha időjárásunk az esőmentesre vált, a parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy tüneteik jelentkezhetnek.

Szerző

A magány súlyosbítja a gyógyíthatatlan betegséget

Publikálás dátuma
2014.09.23. 13:32
Fotó: B. Papp László
Nehezebb megküzdeni egy gyógyíthatatlan betegség kihívásaival az elszigetelt betegeknek, míg a sorstársak közössége sokat segíthet a családoknak és testi-lelki támaszt nyújt az érintetteknek – tettek tanúbizonyságot a Magyar SM Társaság által szervezett 26. Országos SM Nap résztvevői Székesfehérváron a betegszervezet létjogosultsága mellett.

– A kezelhető állapotban lévő SM betegek ellátásában az SM korszerű gyógyszerei segítenek az önállóság minél tovább történő megtartásában, ám a betegség kezelése komplex megközelítést kíván, túlmutat a neurológiák falain – szögezte le dr. Imre Piroska, a székesfehérvári Csolnoky Ferenc Kórház neurológiai osztályának vezető főorvosa. Hangsúlyozta: mivel a betegséggel az érintetteknek egy életen át együtt kell élniük, ez egy állandó fenyegető bizonytalansági tényező. Fontos a testi tünetek enyhítése mellett a pszichológiai rehabilitáció és támaszadás is, ennek pedig egyik pillére a sorstársközösség, ahol a betegek nagyon sokat tehetnek egymásért is.

– Baranyától Budapesten át Békésig, Somogytól Bács-Kiskunon keresztül Borsodig az ország csaknem minden részéből érkeztek SM betegek Székesfehérvárra. Az együttlétük bizonyítja: az SM közösségbe tartozás nem a betegség miatti közös kesergést jelenti, hanem megnyitja az utat a betegek előtt, hogy első kézből kapjanak információkat a lehetőségeikről, eljussanak programokra, hozzáférjenek szolgáltatásokhoz, valamint a nehéz élethelyzetekben hátuk mögött tudhassanak egy összetartó csapatot – fogalmazott Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke. A sclerosis multiplexes betegeket hazai és nemzetközi szinten is képviselő Magyar SM Társaság idén 26. alkalommal rendezte meg az Országos SM Napot. Orvosi ismeretterjesztő előadások mellett közös zenés torna és kulturális program színesítette a rendezvényt.

Az újonnan diagnosztizált SM betegek sokszor csak évek múltán jutnak el egy-egy helyi betegklubba, ezért az országos betegszervezet egy mentorprogramot indít a segítésük érdekében. Erről B. Papp László, a Magyar SM Társaság szóvivője, a Multiplex Magazin főszerkesztője számolt be: várják az SM-mel évek óta együtt élő betegek mentornak való jelentkezését, akik vállalják, hogy segítenek a betegszervezetet – akár anonim módon – megkereső új betegeknek, átadnák tapasztalataikat arról, hogy nekik miként sikerült újjászervezniük az életüket.

A nap egyik felemelő pillanata volt, amikor egy SM beteg sportoló, Ternován Zoltán az Országos SM Nap zászlójával megérkezett a rendezvényre. A több mint egy évtizede SM beteg férfi az Esztergom melletti Mogyorósbányáról kerékpárral, majd Székesfehérvár határától futva érkezett, hogy ezzel adjon erőt és reményt sorstársainak. A betegek vastapssal fogadták. Ugyancsak látványos megmozdulást jelentett, amikor az SM betegek Székesfehérvár belvárosában a magasba engedték a remény színes léggömbjeit.

Magyarországon mindegy 8 ezer ember él az idegrendszert megtámadó, az idegpályák ingerületátvivő csatornáinak szigetelését sorvasztó, s ezzel számtalan tünetet kiváltani képes autoimmun betegséggel, a sclerosis multiplex kórral. A betegek egy részénél a betegség hullámzó intenzitást mutat, rövidebb-hosszabb tünetmentes időszakot hirtelen súlyos állapotrosszabbodás követhet, más kórforma fokozatos leépüléssel jár. Sok SM beteg akár évtizedeken át viszonylag kevés tünettel együtt élhet a betegséggel, dolgozhat és teljes életet élhet, másokat a gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyegeti. A legtöbb beteget 20 és 40 éves kora között diagnosztizálják.

Szerző

Az áfonya, az őszelő csodaszere

Publikálás dátuma
2014.09.21. 09:15
Fotó: Scienza.it
Az erdei áfonya gyümölcse, az egészség valódi koncentrátuma, a nyári hónapokban vadon növekszik a hegyekben. Augusztus és szeptember között a vad cserjék zamatos bogyókkal telnek meg és az egész világon kedvelt áfonya igazi természeti csoda.

Kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, és vízhajtó, rendkívüli hatékony a vérkeringésre, (gyógynövény szaküzletekben használják fitoterapikus kezelésre) és kitűnő kiegészítő a duzzanatok és narancsbőr ellen. A és C vitamint tartalmaz, és jót tesz a szemnek, mivel védelmezi a retinát és a hajszálereket, üdítő és felfrissítő,   gátolja a hajszálerek kitágulását,  (áfonyaalapú maszkokat és krémeket a természetgyógyászat is alkalmaz) és bélrendszeri zavaroknál a különböző kutatások tumor elleni képességet is tulajdonítanak neki.

Hogyan fogyasszuk őket? Az áfonya valójában nemcsak friss gyümölcsként ehető, hanem gyümölcssalátában, joghurtban és fagylaltban vagy süteményekben is (híres és finom az áfonyás muffin). Vannak, akik saláta recept kiegészítőjeként alkalmazzák. Nagyon elterjedt Kelet- és Észak Európában az áfonyával töltött ravioli, (derelye) amelyben az édessel ellensúlyozzák a tejfölt; vagy alkalmazni lehet egy erős ízű sajttal, és eredeti tölteléket lehet alkotni a házi készítésű tésztákba. Ezek közül az első helyen áll az áfonyás rizottó, egy ínyenceknek való tál, amelyet lehet önmagában készíteni, vagy hozzá lehet csatolni az erdő egy másik nagyszerűségét, a gombát

Az áfonya kitűnő mártás a húsokhoz, például a hagyományos amerikai Hálaadás napi pulykához. A hegyekben a vadhúshoz, vagy a szalonnához csatlakoztatják. Az áfonyamártás nagyon jól illik a sajtokhoz, a méz alternatívája. Ezen kívül a kapribogyóval együtt kiváló társa a kékhalnak, amelynek fanyar és gyümölcsös ízt ad. Végül ez az erdei gyümölcs kiváló ízesítője a keserű salátának, Próbálják meg hozzáadni például a rukkolához, a cikóriához vagy a fodros salátákhoz!

 

 

Szerző