Előfizetés

Elengedhetetlen az együttműködés Ankarával

Továbbra is jelentős a terrorkészültség Európában. Guido Steinberg német iszlám-szakértő a Spiegelben figyelmeztetett arra, hogy az Iszlám Állam (IS) fegyveresei merényletet hajthatnak végre Európában.

Úgy vélte, amennyiben a szervezet és vezetője, Abu Bakra al-Bagdati megőrzi befolyását, úgy a magát „Ibrahim kalifának” nevező dzsihadista Oszama bin Laden örökébe léphet. Úgy vélte azonban, ehhez „legalább egy” látványos merényletet kell végrehajtania Nyugaton. Meggyőződését fejezte ki, hogy az IS Európában is mind nagyobb aktivitásra törekszik, mivel több száz európai útlevéllel rendelkező dzsihadistára támaszkodhat.

A szakértő úgy vélte, ahhoz, hogy csökkenjen a terrorveszély, elengedhetetlen az együttműködés Törökországgal, hiszen csak Ankara segítségével követhető nyomon az európai dzsihadisták mozgása.

Ki a leggazdagabb cseh?

Publikálás dátuma
2014.09.29. 10:36
Fotó: Forbes.com
Petr Kellner maradt a leggazdagabb személy Csehországban – írta a Forbes. Ugyanakkor vagyona csökkent, jelenleg ugyanis 7,35 milliárd euró a tavalyi 8 milliárd helyett. Leszakadva a második helyen áll az Agrofert vállalat tulajdonosa, Andrej Babis cseh pénzügyminiszter, az ANO párt vezetője. Vagyonát 2 milliárd euróra becsülik. Harmadik helyen Karel Komárek, a KKCG befektetési csoport elnöke áll 1,15 milliárddal.

Az 1964-ben született Petr Kellner a bársonyos forradalom után az Impromat nevű cseh cégnél dolgozott a Ricoh termékek importőreként. 1991-ben, a privatizációk évében Milan Vinklerrel megalapította egy üveggyártással foglalkozó céget, valamint 1992-ben egy befektetési vállalatot, amely számos cégben szerzett részesedést. 1995-ben részvényeinek húsz százalékát eladták a cseh biztosítónak.

2007-ben Kellner vállalata joint venture-t hozott létre az olasz Assicurazioni Generalival. 2006-ban még 3 milliárd dollárral rendelkezett a Forbes szerint, ami akkor a világ leggazdagabb személyiségeinek listáján a 224. helyre volt elég. 2007-ben azonban már a 119. helyre lépett elő. 2010-ben egy Boeing 737-est vásárolt, ezt használja üzleti gépként. Prága közelében, Podkozíban luxusvillában él, de számos ingatlant vásárolt országszerte. Ő mondhatja magáénak a legnagyobb cseh fotógyűjteményt.

 

Nem teljesítik a terveket

Csökkentheti a német kormányzat az idei évre szóló növekedési előrejelzését.

Sigmar Gabriel utalt arra, hogy a növekedés valamivel rosszabbul alakul, amint azt a kormányzat az idei év elején várta. A Deutschlandfunknak elmondta, elképzelhető, hogy a GDP idei évre előirányzott emelkedése nem éri el az 1,8 százalékot. Ugyanakkor hozzátette, Németország európai összehasonlításban így is jól áll. Kifejtette, rosszat tesz az európai befektetési klímának az orosz-ukrán válság.

A kormányzat februárban közölte, hogy az idei évre 1,8 százalékos emelkedést vár. Azóta több kutatóintézet is úgy vélte, nem sikerül tartani ezt az ütemet. Általános meglepetésre a második negyedévben 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel.