Előfizetés

Az ipar után az export és az import is esett

Nagyot esett az ország kivitele augusztusban, igaz az ipar teljesítményének zuhanása után ez már nem volt annyira meglepő adat tegnap a Központi Statisztikai  Hivataltól (KSH). Az utolsó nyári hónapban a kivitel euróban számolt értéke 4,1, az import 0,5  százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az esés mértéke még inkább érzékelhető a júliusi számok alapján: akkor az export euróban számolt értéke  9,2, az importé 9,0 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az első nyolc hónapban a kivitel értéke 55,1 milliárd euró, a behozatalé 51,1 milliárd euró volt, így az export euróban számított értéke 4, az importé pedig 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 4,035 milliárd euró volt, alig 10 millió euróval több a tavaly január-augusztusinál. Az augusztusi kivitel 79, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az Erste elemzői szerint főként az augusztusi autóipari leállás miatt esett a magyar export a nyár utolsó hónapjában. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kifejtette: a magyar külkereskedelmi aktivitás hirtelen esése, csakúgy mint az ipari termelésé, csupán az Audi gyárleállás egyszeri hatása. Az import 0,5 százalékos csökkenése szintén az Audihoz köthető, mivel az autógyártó cég nagyrészt import alkatrészekből dolgozik. Az elemző szerint az augusztusi adatok rámutatnak arra, hogy a magyar gazdaság rendkívül kiszolgáltatott az egyes gazdasági szereplők aktivitásának.

Balatoni András, az ING elemzője is úgy vélte, hogy részben az augusztusi autóipari leállás, részben pedig a gyengébb európai konjunktúra okozta a jelentős exportcsökkenést. A belső kereslet növekedése viszont továbbra is hajtja az importot, amelynek bővülése meghaladhatja az exportnövekedést, így a következő hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi mérleg többlete. Év végére az elemző 5,3 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számol.

A visszaesés valódi okainak kiderítéséhez a jelek szerint meg kell várni a két hét múlva esedékes részletes számokat, ugyanis korábban az Audi kommunikációs osztálya a Népszavával közölte, csak a motorgyár állt le rövid ideig, a járműgyártás, ha csökkentett teljesítménnyel is, de folyamatos volt.

Amerikáig ér a pancsolás

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:22
A hírnév helyreállítása a borvidéknek is fontos FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Feljelentést tett a Tokaj Kereskedőház Zrt. (TK Zrt.) mert kiderült, 2013-ig az előző vezetés idején úgymond pancsolták a bort, vagyis szabálytalanul kevertek évjáratokat, fajtákat. Időközben a társaságot egy kereskedő feljelentette az USA-ban, mert tetemes készlet maradt a nyakán a kirobbant botrány miatt. Az ügy felszínre hozta a borvidék termelői közötti feszültségeket is.

A Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél 2013-ig napi gyakorlat volt, hogy nemcsak évjáratokat, de fajtákat is kevertek, ami szabálytalan. A kész és palackos boroknak csaknem a felét "meszelte el" a vizsgálat. Becslések szerint 1,5 milliárd forintra is rúghat a zrt. kára. A borok ugyan az egészségre nem veszélyesek, de vagy nem hozhatók forgalomba, vagy fajta és eredet-megjelölés nélkül, folyóborként értékesíthetők.

A nol.hu által fellebbentett botrány azóta már "nemzetközivé" terebélyesedett, amint arról az Index szerdán beszámolt. Egy kereskedő, aki állítása szerint kizárólagos értékesítési szerződést kötött a zrt.-vel, 1,5-2 millió dollárra perelte az állami céget, mert a borpancsolás hírére a nyakán maradt 252 ezer palack 2001-es évjáratú 3 puttonyos aszú.

A kereskedőháztól lapunk érdeklődésére azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az új vezetés által indított vizsgálatok során szúrópróbaszerűen ellenőrizték a borkészletet. A társaság a belső bornyilvántartásában számos, a termékmegjelöléssel kapcsolatos ellentmondást tárt fel, emiatt a borkészlet tételes, részletekbe menő felülvizsgálatát is elrendelte.

Az első szabálytalanul kezelt tétel ügyében a társaság maga tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a cég kiemelt állami státusza miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál - tájékoztatta lapunkat Illés Géza, a TK Zrt. jogi képviselője. A teljes vizsgálati jelentést a cég vezetői szeptember végén fogadták el, és október 16-ig döntenek arról, milyen lépéseket tegyen a zrt. A társaság jogásza szerint várhatóan újabb feljelentés következhet a többi hibás tétellel kapcsolatban is. A megalapozott gyanú lehet csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala, illetve hűtlen kezelés. Vélhetően a későbbiekben is a Nemzeti Nyomozó Iroda jár majd el.

Az amerikai perindítással kapcsolatban a Kereskedőház jogásza elmondta, a keresetlevelet még nem kapták meg, s a kézbesítés akár hónapokig is eltarthat. Természetesen az amerikai és a hazai jogi képviselő együttműködésével zajlik majd a per. Illés Géza megjegyezte, 2010-ben az előző menedzsment előnytelen szerződést kötött akkor az ottani partner céggel, a VTI LLC.-vel, mert a vitás ügyekben kizárólagosan a kaliforniai bíróság és a kaliforniai jog alkalmazását fogadták el. Ezt ugyan meg lehet támadni és Magyarországon is indítható eljárás, de mindenképpen védekezni kell az Egyesült Államokban is, ezért a társaság már megbízott egy kaliforniai ügyvédi irodát ennek az ügynek a képviseletére.

Raskó György agrárközgazdász, a Royal Tokaji felügyelő-bizottságának (fb) elnöke a Népszavának azt mondta, eleve nem szabadott volna 3 puttonyos aszúval Amerikában megjelenni, mert a legújabb szabályozás már nem is ismeri ezt a kategóriát. Az igazi aszú az 5-6 puttonyos csúcsminőség, aminek a pancsolási botrány sem ártott, jelenleg is jól eladható az észak-amerikai kontinensen, de Nyugat-Európában is.

Az agrárközgazdász szerint a Kereskedőház üzletpolitikája 1995-2013. között katasztrofális volt. Szerinte szociális foglalkoztató intézménnyé alakult, amely fölvásárolta a termelőktől azt a szőlőt és bort, amit más a gyenge minőség miatt nem vett meg. A szakember becslése szerint az elmúlt 20 évben a TK Zrt. legalább 15 milliárd forint állami támogatáshoz jutott, aminek nagy részét a felvásárlásra költötte. A gyenge minőségű szőlő és bor a tokaji hírnevét teszi tönkre, ami jóval nagyobb kár a pancsolás okozta bevételkiesésnél - tette hozzá. Raskó hangsúlyozta, a szociális gondok megoldását élesen külön kell választani az üzleti tevékenységtől.

Az fb-elnök szerint Áts Károly, Tokaj Kereskedőház új főborásza, aki volt az év borásza is, kiváló szakember és ő alkalmas arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket és visszaállítsa a minőségi borkészítést. A zárolt készletet vagy meg kell semmisíteni, vagy lepárolni, esetleg egy részéből borecetet készíteni, de nem szabadna forgalomba hozni. A korábbi hibás döntések számláit végül az adófizetők állják - jegyezte meg Raskó György.

Egy neve elhallgatását kérő tokaji szőlész-borász gazda lapunknak nyilatkozva indulatosan cáfolta, hogy a kereskedőház a gyenge minőséget vásárolta volna föl, bár azt elismerte, hogy korábban valóban gyakran előfordult ilyesmi. Az utóbbi évtizedben azonban szigorodtak a termelőkre vonatkozó előírások is, így ez gyakorlat megszűnt. A termelő kijelentette, a nagyobb pincészetek nem vásároltak a kicsiktől, a TK Zrt. viszont igen. Ő úgy vélte, éppen azért maradt állami kézben a borászat, hogy a kistermelőknek legyen hol eladni a szőlőjüket. A gazda az fb-elnökkel ellentétben aggódik a botrány miatt, hogy ennek köszönhetően visszaeshet a tokaji borok iránti kereslet. Szerinte a pancsolás kifejezés sem állja meg teljes mértékben a helyét, mert a jelenlegi szabályozás engedi az évjáratok szabályozott házasítását.

A tokaji gazdák között az a szóbeszéd járja, hogy a pancsolási ügy részben legalábbis marketing fogás, hogy az új vezetés hangsúlyozza, amióta ők vannak a zrt élén, azóta csak minőségi borokat engednek forgalomba hozni. A termelő szerint azonban visszafelé sült el az ötlet.

Kevesebb szőlő termett Tokajban
Tavaly 300-330 ezer tonna szőlőt szüreteltek Tokaj-hegyalján, idén a csapadékos időjárás miatt ennél jóval kevesebbre számíthatnak. Gombafertőzés is megtámadta az ültetvényeket. Akad olyan termelő is, akinek a termése fele ment tönkre. A gyümölcs mustfoka is éppen hogy eléri a 20 fokot. Valószínűleg idén aszúszemekből is kevesebb lesz az átlagosnál, bár a vénasszonyok nyara valamicskét még javíthat minőségen.

Egyre vonzóbb Ausztria a magyar turistáknak

Rekordszámú magyar turista érkezett Ausztriába tavaly, a Statistik Austria adatai alapján 479 083 magyar vendég összesen  1 millió 622 ezer 437 vendégéjszakát töltött el 2013-ban - közölte az Österreich Werbung Budapest.

Magyarország továbbra is stabilan tartja a 10. helyet a nemzetközi küldő országok rangsorában, újabb bővüléssel, hiszen a 2012-es évhez képest 1,4 százalékkal több vendég kereste fel Ausztriát - idézi a közlemény Emanuel Lehner-Telicet, az Österreich Werbung Közép-Európai Regionális Igazgatóját. A legtöbb magyar vendég Stájerországot, Salzburg tartományt, Karintiát és Bécset kereste fel - tette hozzá.


A szezonális eloszlás szerint a téli időszak még mindig népszerűbb, hiszen a legtöbb magyar síelni érkezik Ausztriába, de nyáron és ősszel is egyre többen választják a szomszédos ország tartományait.
Nyáron 623 047, télen pedig 990 790 magyar vendégéjszakát regisztráltak Ausztriában, ami a 2010-es adatokhoz képest 30,6 százalékkal emelkedett.

A közlemény szerint a tartományok között Burgenland is egyre népszerűbb célpontja az utazóknak: 2013-ban közel 27 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ennek csaknem felét, 13 300-at a Fertő tónál. A magyar utazók körében a második legkedveltebb régiónak Közép-Burgenland számít, ahova főleg nyáron érkeznek.