Előfizetés

Rákosi Mátyás és Lucifer

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:05
Molnár Gyula és Bokros Lajos közösen kampányolt Újbudán, a Fehérvári úti piacnál FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ha önkormányzati kampány, akkor a szocialista Molnár Gyula szerint őt valamivel biztosan befeketíti a Fidesz. Újbuda MSZP-s polgármester-jelöltjéről tegnap a Magyar Nemzet azt írta, hogy 2010-ben, a kerület regnáló vezetőjeként akár jogsértés árán is át akart utaltatni 50 millió forintot az egyik sportegyesület részére, az ügyben még  nyomoznak. Molnár szerint ez szánalmas próbálkozás. Kriza Ákosnak, Miskolc fideszes vezetőjének viszont nem adott igazat az ítélőtábla, amely kimondta, hogy a helyi baloldali pártok nem sértettek törvényt, amikor egy kiadványban Rákosi Mátyást ábrázoló fideszes plakátot jelentettek meg, amit a polgármester magára vett. 

Molnár Gyula elképesztően szánalmas próbálkozásnak nevezte, hogy az önkormányzati kampány finisében a Fidesz megint megpróbálja a választók előtt lejáratni. Újbuda MSZP-s polgármester-jelöltjéről tegnap a Magyar Nemzet egy dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy 2010 júliusában, a XI. kerület hivatalban lévő vezetőjeként akár jogsértés árán is át akart utaltatni 50 millió forintot az Újbuda Torna Club (UTC) részére. Azt írták, Molnár levélben kérte az önkormányzat pénzügyi és költségvetési igazgatóját, hogy fizessék ki a pénzt, annak ellenére, hogy az UTC még az előző évi támogatással sem számolt el.

A lap hozzátette: november 15-ig meghosszabbították a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanújával zajló nyomozást. A rendőrség az egyesület gazdálkodását, a sportcélú támogatás felhasználását vizsgálja Újbuda fideszes vezetőinek három éve tett feljelentése alapján. A szocialista polgármester-jelölt lapunknak azt mondta, hogy az utóbbi három évben sem őt, sem az UTC vezetőjét nem kérdezte az ügyben a nyomozó hatóság. Ami történik, az szerinte politikai támadás, de bízik abban, hogy az újbudai polgárok bölcsebbek annál, minthogy ilyesmivel megzavarhassák őket.

Az mno.hu Erőss Gáborról, az Együtt-PM józsefvárosi polgármesterjelöltjéről adta hírül tegnap délután, hogy birtokháborítást követett el, ezért jogerősen elítélte a Fővárosi Törvényszék. A politikus szerint politikailag motivált akcióról van szó, és nem ítélték el, mert nem büntetőügyről van szó: egy polgári peres eljárásban nem neki adtak igazat. Hozzátette, a helyi választási bizottságnál bejelentést tesz az ügyben.

Erőss a hír megjelenése előtt arra szólította Kocsis Mátét, Józsefváros újrainduló fideszes polgármesterét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot az általa meghurcolt négygyermekes családapától, az ügy miatt okozott 6,5 milliós kárt pedig saját zsebéből fizesse ki. Kocsis koholt indokkal támadta, zaklatta, majd elküldte az önkormányzatnál dolgozó férfit, akinek végül 6,4 millió forintos kártérítést ítélt meg jogerősen a Kúria. A történet azzal kezdődött, hogy 2011-ben a Magyar Narancs azt írta, hogy a VIII. kerület döntéshozói "ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak" igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban. A cikk megjelenése után az egyik önkormányzati dolgozó váratlanul sms-eket kapott a polgármestertől, Kocsis a tisztviselőt azonosította a hetilap forrásaként - a Magyar Narancs szerint tévesen. A férfi válaszolt az üzenetekre, amelyek közül az egyiket a polgármester így fejezte be: "Üdv. Lucifer". A férfit "köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátották.

Erzsébetvárosban egy román állampolgárságú férfi kampós bottal távolította el az oszlopokról a baloldali jelöltek plakátjait. A DK aktivistái azonban követték és feljelentették. A rendőrök végül gyorsított eljárásban előzetes letartóztatásba helyezték a vandált.

Kriza Ákos, Miskolc újrázni készülő kormánypárti polgármestere azért fordult a helyi választási bizottsághoz, mert a baloldali pártok egyik kampány-kiadványában a Fidesz jelképeivel és jelmondataival ellátott, Rákosi Mátyás fényképét és aláírását tartalmazó fotómontázs jelent meg és a polgármester szerint az újság az ő választási plakátját akarta kifigurázni. A helyi választási bizottság közölte, a polgármester emberi méltóságát sérti, hogy a kép a "a proletárdiktatúra egyik legjelentősebb, a közvélemény által leginkább elítélt személyével (és a mögötte húzódó ideológiával) azonosítja". A Debreceni Ítélőtábla azonban kimondta, hogy miután Rákosi Mátyás néven nincs jelölt az október 12-i önkormányzati választásokon, így ez nem lehet megtévesztő a választópolgárok számára.

Nézőpont: Tarlós előnyben
Kizárólag Falus Ferenc korábbi szavazóit tudta megszólítani Bokros Lajos, a baloldali bizonytalanokat viszont nem – derül ki a Nézőpont Intézet október 6–8. között, 500 fő telefonos megkérdezésével készített reprezentatív budapesti közvélemény-kutatásából.
A főpolgármester-jelölti verseny kimenetele egyértelműnek tűnik, Tarlós István stabil többséggel újrázhat most vasárnap: Tarlósnak 52, Bokros Lajosnak 25, Staudt Gábornak és Csárdi Antalnak 6-6, Bodnár Zoltánnak pedig 1 százaléknyi támogatója
van. További 10 százalékot tesznek ki a baloldali preferenciájú bizonytalanok. Ez alapján úgy tűnik, Bokros Lajos kizárólag Falus Ferenc korábbi szavazóit tudta megszólítani, a baloldali bizonytalanokat viszont nem.
Bokrosnak így csak akkor lenne esélye megközelíteni Horváth Csaba korábbi szocialista főpolgármester- jelölt 2010-es eredményét, ha végül a baloldali bizonytalanok mégis őt támogatnák. Ez utóbbi szavazói csoport viszont jelenleg inkább megosztott a főpolgármester-jelöltek támogatását illetően, mindez pedig tényleges választási részvételükre is kihathat.„Jótétemény” lett az éhbér

Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:00
Arról Orbán Viktor kormányfő nem szólt, hogy a cigányságnak szánt közmunkapiac sem a megélhetéshez, sem a kitöréshez nem megoldá
A közmunka volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára az elmúlt négy évben - jelentette ki Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével, Farkas Flóriánnal. A kormányfő a tárgyalás után több diszkriminatív kijelentést tett, majd közölte azt is, miniszterelnöki biztosnak kéri fel Farkast.

Félórás késésessel kezdődött az Orbán Viktor és Farkas Flórián részvételével meghirdetett sajtótájékoztató az ORÖ Dohány utcai központjában, pedig a miniszterelnök már az eredeti kezdési időpont előtt az épületben tartózkodott. Orbán így nem csak az eseményen megjelent Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert váratta meg, de a meghívott roma művészeket is, többek között az énekes házaspár Bódi Gusztit és Margót, Kathy Horváth Lajos hegedűművészt és Raduly Józsefet, a 100 Tagú Cigányzenekar volt elnökét is. Ők ennek ellenére lelkesen fogadták a miniszterelnök szavait, de a megjelent sajtómunkások lelkesedése a beszédek után hamar lelohadt, ugyanis "szokás szerint" nem lehetett kérdéseket feltenni. Ezúttal azonban nem Havasi Bertalan sajtófőnök, hanem egy testőr akadályozta meg, hogy az egyetlen mégis próbálkozó újságíró kérdezhessen a miniszterelnöktől.

A kormányfő beszédében ismét azzal állt elő, hogy az európai - és a hamarosan Magyarországon is jelentkező - munkaerőhiányra nem a bevándorlást, hanem "a rejtett tartalékok" mozgósítását tartja a helyes erkölcsi megoldásnak, márpedig Európa és benne Magyarország legnagyobb rejtett tartaléka szerinte a roma közösség. "Ha nekünk képzett, sokszázezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével, munkaerő-piaci részvételre való felkészítésével kell foglalkoznunk" - fogalmazott. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, szerinte "a közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk". Hozzátette: a programban egy év alatt részt vevő mintegy 300 ezer emberből 57 ezren voltak olyanok, akik korábban semmit nem dolgoztak, ez volt rá az első lehetőségük. Orbán a nyílt és burkolt megkülönböztető kijelentéseket követően, a bevándorlást kritizálva ismét úgy foglalt állást, azt szerinte meg kell állítani, mert komoly bajok adódnak belőle. Ehelyett - folytatta - az európai politikának segítséget kell nyújtania azoknak az országoknak, ahonnan az emberek el akarnak jönni, és Európában akarnak letelepedni.

Orbán a megbeszélés után bejelentette azt is: az önkormányzati választást követően miniszterelnöki biztosi munkára kéri fel Farkas Flóriánt, hogy - mint a kormányfő fogalmazott - "istápolja" a roma közösséget. Farkas, aki nemcsak az ORÖ elnöke, hanem fideszes országgyűlési képviselő is persze vállalja a felkérést, s egyetlen szóval sem kommentálta a kormányfő megkülönböztető kijelentéseit. Egyelőre ugyanakkor nyitva hagyták azt a kérdést, hogy az ORÖ-vel kötött kormányzati megállapodást megújítják vagy újat kötnek majd. Előbbiről Orbán azt állította: a vállalások nagy része teljesült, 35 ezer roma fiatalnak adtak segítséget, hogy megpróbáljon leérettségizni, 2011 óta évente hétezer roma fiatal kap továbbtanulási ösztöndíjat, s "170 cigány fiatal tart a diplomaszerzés felé". A kormányfő az eredmények között említette azt is, hogy körülbelül ezer roma asszonyt képeztek ki óvodai segítőnek. Hozzátette ugyanakkor, még sok munka van hátra például a szakképzés területén, hogy a romák se maradjanak ki belőle. Emellett a cigány közösség egészségügyi ellátásának ügyében sem lehet elégedett a kormány. A miniszterelnök végül a vasárnapi választáson való részvételre kérte a roma közösség tagjait.

Ezzel csak bennragadnak a zsákutcában
Valóban a közmunka volt a legnagyobb jótétemény, amit az ország a romáknak adhatott? Látható-e, hogyan lesz a képzetlen - akár cigány - közmunkásból a munkaerőpiacon alkalmazható, képzett munkás? Muhi Erika szerint a kormányfő tévedett. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója elmondta: hivatalosan nem lehet tudni, hány cigány közmunkás van ma Magyarországon, de nem kell szemérmeskedni. Annyit ugyanis biztosan tudni, hogy az ország azon településein a legerősebb a közfoglalkoztatás, ahol nagy szegénységben, nagyobb arányban élnek romák, bár ennek ellenére a közmunkát és a cigányságot nem lehet teljesen azonosítani. A közmunkának örülni kell, hiszen ötvenezer forint több mint a 22 ezer kétszerese. "Nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a szociológiai felmérések szerint a közmunka nem vezet vissza az elsődleges munkaerőpiacra, az így foglalkoztatottak bennragadnak a közmunka zsákutcájában" - fogalmazott az igazgatónő.
Ezen nem változtat, csak bonyolítja a helyzetet, hogy jobb esetben létezik értékteremtő közmunka is, bár ettől sem szűnik meg a zsákutcás jelleg. Hát még akkor, ha többnyire annyi a feladat, hogy kiszedjük a füvet az árokból, vagy a sittet ide-oda tesszük. Pedig fontos volna, hogy a közmunkások értelmes munkát végezzenek, ne alázzák meg őket. Feltűnő, hogy a NEKI-hez beérkezett panaszokat eddig főként az ország keleti feléből címezték, de mostanában már a magasabb életszínvonalú nyugati országrészekről is mind többen teszik szóvá, ha egy volt halastó elmocsarasodott szemétdombját kell például eltakarítani, mindenféle védőöltözet nélkül. A munkakörülményekre, bánásmódra érkező panaszok száma sem feltétlenül mérvadó, hiszen az emberek félnek, mert az önkormányzat a foglalkoztató és a "renitenst" könnyen kifelejtik a közmunkából, amit, ha valaki elveszít, mert "nem együttműködő", akkor megvonják tőle annak a szociális támogatásnak a lehetőségét is, amelyet egyébként közmunka híján kapna.

Orbán: folytatódik a rezsicsökkentés

Várhatóan a jövő év első negyedévében jön létre az első magyar közszolgáltató társaság, amely a lehető legolcsóbban biztosítja majd a rezsiszolgáltatásokat - mondta a kormányfő a Salgótarjáni Városi Televíziónak csütörtökön adott interjúban.

Orbán Viktor elmondta: talpon kell maradniuk az energiát szolgáltató cégeknek is, és a vitákban a kormány arra jutott, hogy csak akkor lehet tisztán látni, ha létrehozzák a kizárólag állami tulajdonban álló nagy közszolgáltató társaságot. Így a rezsicsökkentés következő fontos eseménye a jövő év első negyedében várható - hangsúlyozta.
Országosan azon intézkedések egyikéről beszélünk, amelyeket mindenki támogat - Bokros Lajost és a baloldal vékony részét leszámítva -, és "én is büszke vagyok rá" - mondta Orbán Viktor a rezsicsökkentésről. Kifejtette, a kommunizmusban minden januárban emelkedett a rezsi, és a rendszerváltás sem hozott ebben változást, "a magyarokról hét bőrt is lehúztak".

"Örülök, hogy nekem jutott osztályrészül az a kötelesség és egyben lehetőség, amit a kétharmados győzelmünkkel adtak nekünk az emberek 2010-ben (...), hogy azt mondhassuk, ennek vége van" - fogalmazott.
Kitért arra, hogy Salgótarjánban, ahol országosan kiugróan magas volt a vízdíj, becsületbeli ügy volt annak csökkentése, ezt az önkormányzat és a kormány megígérte, és meg is tette.

A miniszterelnök az interjúban elmondta: csütörtökön két, a munkahelyteremtésre vonatkozó megállapodást kötött Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Egyrészt további 400 közmunkás bérét biztosítja a kormány, másrészt új ipari parkot hoznak létre a városban, mivel a régi megtelt.

A kormányfő úgy fogalmazott, kötelezettségének érzi, hogy olyan gazdaságpolitikát folytassanak, amelynek eredményeképpen minden ember, aki dolgozni akar Salgótarjánban, valamilyen munkalehetőséget talál magának. Hozzátette, hogy ezt a célt szolgálja a 21-es főút négysávosítása is.

Bátonyterenyétől Ózdig is építenek egy négysávos autóutat, ami azt jelenti, hogy Ózdot is el lehet majd érni Budapestről négysávos közúton, így ezt a térséget lényegében bekapcsolják az ország gazdasági vérkeringésébe - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Salgótarjánban azért fontos az ipari park, mert az autóút önmagában nem teremt munkahelyet, csak lehetőséget ad; ahhoz jó városvezetés, a vállalkozásokat támogató polgármesterasszony, jó testület, jó helyi politika is kell, valamint kell egy együttműködés a kormánnyal.

Orbán Viktor azt mondta: a következő időszakban minden település sikere azon múlik, hogy vannak-e ötletei, vannak-e derék, kipróbált, bizonyított, választott vezetői és ezek a vezetők ki tudnak-e alakítani együttműködést a kormányzattal. Ha ezek együtt vannak, akkor ezek a települések a következő néhány évben rohamosan fejlődnek majd - jelentette ki.
Az önkormányzati választással kapcsolatban a kormányfő azt tanácsolta a salgótarjániaknak, hogy éljenek a lehetőséggel. Úgy fogalmazott: ritkán áll fenn az a lehetőség, hogy egy irányba húzzon a város polgármestere, képviselő-testülete, parlamenti képviselője, a miniszterelnök és a kormány.