Előfizetés

Nagyobb amerikai erőbedobás kell Irakba

Az amerikai csapatok nagyobb szerepvállalására lehet szükség az iraki erőknek nyújtott "tanácsadásban és asszisztálásban" - jelentette ki vasárnap az ABC televíziónak nyilatkozva Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Dempsey szerint az amerikai csapatok nagyobb szerepet kaphatnak Észak-Irak legjelentősebb városának, Moszulnak a visszavételében, amelyet júniusban foglalt el az Iszlám Állam terrorszervezet. 

"A moszuli valamikor a szárazföldi műveletek döntő ütközetévé válik. Az ösztönöm jelenleg azt súgja, hogy a harc bonyolultsága miatt másfajta tanácsadásra és asszisztálásra lesz majd szükség akkor" - fogalmazott a tábornok.

Dempsey szeptemberben felvetette annak lehetőségét, hogy amerikai tanácsadók csatlakozzanak az iraki szárazföldi erőkhöz, de ezt Washingtonban elvetették. 

Az Egyesült Államok a héten először vetett be alacsonyan repülő Apache helikoptereket az iraki erők támogatására, amivel kapcsolatban Dempsey kijelentette: a döntést a bagdadi repülőtér védelmében kellett meghozni. Az IÁ egységei egy iraki alakulat lerohanásával már lőtávolságra kerültek a létesítményhez, az amerikai erőknek pedig szükségük van a repülőtérre.

Amerikai katonai források vasárnapi közlése szerint Törökország beleegyezett, hogy az Egyesült Államok és az IÁ elleni szövetség más erői igénybe vehessék a területén lévő támaszpontokat, beleértve az incirliki légi bázist, amely mindössze 160 kilométerre fekszik a szíriai határtól. Ankara szombaton vállalta, hogy török területen 4 ezer harcost képezzen ki a szíriai mérsékelt ellenzéknek. 

Az amerikaiak augusztus óta bombáznak IÁ-célpontokat Irakban és a légicsapásokat szeptemberben Szíriára is kiterjesztették. A Fehér Ház több ízben is leszögezte, hogy nem küld ismét Irakba szárazföldi csapatokat, amelyeket Barack Obama elnök - a 2008-as választási ígéretének megfelelően - nyolcévi megszállás után, 2011 végén kivont onnan.

Susan Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója ezt a lehetőséget az NBC televíziónak nyilatkozva vasárnap ismét kizárta és kijelentette, hogy az Egyesült Államok ehelyett az iraki hadsereg megerősítésében és a szíriai ellenzéki erők kiképzésében vállal részt. Rice szerint Washington nem kérte Ankarától, hogy vezényeljen szárazföldi erőket Szíriába.

Martin Dempsey a törökök azon követelésével kapcsolatban, hogy hozzanak létre légtérzárat és ütközőzónát Szíriában, az ABC tévének nyilatkozva úgy vélekedett, hogy annak megvédéséhez az IÁ fegyvereseivel és a szíriai légierővel szemben több száz amerikai repülőgépre lenne szükség és a művelet fenntartása havi egymilliárd dollárba kerülne. A tábornok szerint nincs rá biztosíték, hogy egy ilyen lépés megváltoztatná a harci események menetét, de nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben valamikor ütközőövezetet hozzanak létre a polgárháború sújtotta arab országban.

John McCain szenátor a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Obama elnöknek az Iszlám Állammal szemben meghirdetett stratégiája bukásra áll és az amerikai szárazföldi erők bevetése nélkül nem lehet megállítani az IÁ iraki és szíriai térhódítását.

Biztos siker az NB I-ben

Székesfehérvár férfi kosárlabdacsapata tarolt az NB I új szezonjában, miután az Alba Fehérvár vasárnap 19 ponttal verte a vendég Jászberényt.

Eredmény:
Alba Fehérvár-Jászberényi KSE 104-85 (28-16, 22-26, 31-16, 23-27)

Kézilabda - Balogh 13 gólt dobott a dánoknak

A MOL-Pick Szeged magabiztos győzelmet aratott vasárnap a dán Aalborg vendégeként a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

Az előző idényben EHF Kupa-győztes Szeged egy győzelemmel és egy vereséggel várta az Aalborg elleni, idegenbeli összecsapást. Az egy-egy győzelemnél és döntetlennél tartó skandinávok 2-2-ig tartották a lépést a Tisza-partiakkal, akik - főként Balogh Zsolt kilenc gólja révén - 15-11-re vezettek a félidőben. Térfélcsere után a magyar együttes biztosan őrizte előnyét, már 27-21-re is elhúzott, végül három góllal nyert.
A Szeged BL-történetének háromezredik gólját is dobó Balogh végül 13 találatig jutott.

Eredmény:
Férfi BL, 3. forduló:
D csoport:
Aalborg (dán) - MOL-Pick Szeged 25-28 (11-15)

később:
C csoport:
MKB-MVM Veszprém - Montpellier (francia) 19.00