Forintosítás: piaci árfolyamon?

Az Orbán-kormány olyan javaslattervezeten dolgozik, amely szerint piaci árfolyamon váltanák át a dollármilliárdokra rúgó devizahiteleket forintkölcsönökre jövőre, ám könnyen lehet, hogy a parlamenti többség végül a piaci ár alatti árfolyamot fogad el. Nagyjából ezt tudta meg a Nomura International Plc feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető elemzője, Peter Attard Montalto meg nem nevezett magyar döntéshozóktól - írta a Napi hu.

Az utóbbinak az lenne a célja, hogy lefaragják a devizahitel-probléma megoldásával egyidejűleg a pénzintézeteknek járó, a bankok adóterheit visszamenőleges hatállyal mérséklő adó-visszatérítést. A piaci árfolyamnál tíz százalékkal kisebb átváltási ár alkalmazása "megfelelő" lehet e cél elérésére. A bankok a Nomura szakértőjének számítása szerint a piaci árfolyam alkalmazása mellett 250 milliárd forint bevételre tehetnének szert annak köszönhetően, hogy a devizahiteleseknek visszafizetett összegek 2004-ig visszamenőleg mérséklik adóköteles jövedelmüket és ezzel az adójukat, valamint 2009-es mérlegfőösszegüket.

Ha azonban ennél erősebb forintárfolyamon váltanák át a devizahiteleket, akkor a veszteség azonnal a bankoknál jelenne meg, következésképpen a pénzintézetek valószínűleg teljesen elbuknák a nekik járó adó-visszatérítést. Várakozások szerint a bankok ezermilliárd forintot (4,1 milliárd dollárt) bukhatnak a 14,3 milliárd dollárra rúgó devizahitelek átváltásán. A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe.

Október 29-ére halasztotta az ítélethirdetést tegnap a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében pénteken. A Takarékbankkal szemben hozott elsőfokú elmarasztaló ítélet viszont jogerőssé vált.

Szerző

Tudomány és gyakorlat

Publikálás dátuma
2014.10.18. 07:22

Immáron a magyar olvasók is kézbe vehetik a neves szlovák közgazdász, egyetemi professzor, Stefan Kassay Vállalat és vállalkozás pentalógiájának (Gazdaság és pénzügyek alcímmel megjelent) második kötetét, amelyet több elismert szlovák és magyar szakember részvételével mutattak be csütörtökön a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetségén.

A sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatón Rastislav Kácer szlovák nagykövet kiemelte: a vaskos kötet azért is páratlan, mert kevés olyan szlovák könyv létezik - különösképpen a szakirodalomban -, amelyet angol, lengyel, orosz és magyar nyelvre is lefordítottak. Dr. Frantisek Lipták docens, a besztercebányai Bél Mátyás Közgazdasági Egyetem professzora pedig elmondta, hogy a professzor úr műve olyan kiváló eszköz, ami hozzájárulhat a gazdasági elképzelések rugalmasabb megvalósításához. "A kötet előnye, hogy az olvasót egyszerűen átvezeti a makro- és mikrogazdaságtan alapjain, az elméleti tézisek pedig a gyakorlatban is alátámasztásra kerülnek a szlovákiai I.D.C. Holding Rt.-n keresztül" - hangsúlyozta a professzor.

Professzor Kassay - aki az üzleti tevékenységek fejlesztésével és pedagógiai-publikációs tevékenységével évek óta hozzájárul a Magyarország és Szlovákia közti kapcsolatok elmélyítéséhez - reméli, hogy munkája hozzájárulhat ahhoz, hogy nemcsak Szlovákia, hanem valamennyi környező ország, így Magyarország gazdasága is minden lehetséges, racionális módon megerősödjön. "Bízom benne, hogy az általam leírt módszerek és eljárások érvényesülhetnek, és hogy a könyv megállapításai eljutnak azokhoz, akiknek mindez hasznára válhat" - mondta Stefan Kassay, hozzátéve: a sikerhez együttműködésre, közös munkára, egymás segítésére van szükség.

A pentalógia második kötete elsősorban a makroökonómia és a mikroökonómia kérdéseivel foglalkozik: a szerző a legújabb tudományos ismereteket írja le mind elméleti, mind gyakorlati szemszögből vizsgálva a hipotéziseket. A bemutatott kötet a Gondolat Kiadó és a Szlovák Tudományos Akadémia Veda kiadójának gondozásában jelenik meg.

Szerző

Lemondott a kerékpárszövetség elnöke

Publikálás dátuma
2014.10.17. 18:27
Forrás: Thinkstock
Katona Kálmán, a Magyar Kerékpársportok Szövetség (MKSZ) és a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség (MMTBSzSz) elnöke lemondott posztjáról pénteken.

Az MKSZ pénteki közleménye szerint a lemondás után az alapszabályban rögzített módon közgyűlést kell tartani, melyen várhatóan megválasztják majd az új elnököt.

A korábbi közlekedési miniszter Katona Kálmán 2012 áprilistól volt az MMTBSzSz és 2012 decemberétől az MKSZ elnöke.

Az MKSZ ernyőszervezet és a különféle bringás szakágakat (országúti, pálya, hegyikerékpár, BMX, terepkerékpár, teremkerékpár) tömöríti.

Szerző