Korrupció sztori - Matolcsy megszólalt

Ha a homály igen lassan oszlik is a korrupciós, illetve az USA-ból való kitiltás ügyében, annyi legalább kiderült, hogy az egyik legfontosabb állami intézmény - legalábbis annak elnöke szerint - tiszta. A Magyar Nemzeti Banknál ugyanis  – Matolcsy György tudomása szerint – nincs érintett. Arról, hogy a jegybankelnök ezt egy írásbeli válaszban tudatta Mesterházy Attila kérdésére, a Hír24 informált.  

A szocialista politikus arra várt választ Matolcsy Györgytől, hogy a jegybank bármely tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról, hogy a jegybank bármely tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról? Az írásbeli kérdésre válaszolva a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról tájékoztatott, hogy ő nem tud ilyen tisztségviselőről.

Hogy az, hogy "nem tud", pontosan mit takar, abban persze nem lehetünk biztosak. Emlékszünk ugyanis, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mit válaszolt a NAV elnökének esetleges érintettségét firtató kérdésre. A miniszter azt mondta: korábban megállapodtak arról, hogy Vida Ildikó minden, a munkavégzésével kapcsolatos információt megoszt majd "főnökével", és hát Varga Mihálynak nem szólt arról, hogy megvonták volna tőle a beutazási lehetőséget az Amerikai Egyesült Államokba.  "Ha valakinek van információadási kötelezettsége ebben az ügyben, akkor az az amerikai fél" - tette hozzá akkor a miniszter.

Szerző

"Hahó, Orbán Viktor, itt a magyar nép beszél"

Publikálás dátuma
2014.10.28. 09:31
A vasárnapi tüntetés/Népszava
Háromnegyed hét után megindult az internetadó bevezetése ellen tüntető - nagyságában a vasárnapihoz mérhető - tömeg a József nádor térről a Clark Ádám térre. Az Erzsébet hídon keresztül vonulnak majd, a cél a 0. kilométerkő azért, hogy jelezzék: ez a szám a netadó ideális összege. A tömeg hangosan skandálja: "nulla, nulla!" valamint az "Orbán takarodj!" is zúg. A Hír Tv-t megint betámadták - számolt be tudósítónk. A Himnusz hangjaival véget ért a tüntetés. "Ez még csak a kezdet!" - kiabálja a tömeg.

Ismét tüntetnek az internetadó bevezetése ellen Budapesten, mivel lejárt az a 48 órás ultimátum, amit vasárnap adtak a szervezők a kormánynak. A hétvégi tüntetés szervezői előre jelezték: ha a kormány nem áll el a szándékától, ha a parlament igent mond az új adónem bevezetésére, újabb tömegtüntetéssel kell számoljanak. 

"Hahó Orbán Viktor, itt a fészbukosok beszélnek, hahó Orbán Viktor, itt most a magyarok beszélnek" - Várady András, az Iwiw alapítója így köszöntötte a József nádor téren összegyűlt legalább tízezres tömeget, utalva a kormányfőnek az interneten több mémet is inspiráló videójára. Abban Orbán azt szemléli egy Macbookon, hogy hányan "lájkolják" őt a Facebookon. Várady az önkényuralom jelképének nevezte az internetadót.

Előzőleg Gulyás Balázs szervező azt mondta, olyan országban akar élni, ahol nem ciki adózni, a jelenlegi adórendszer amúgy is velejéig rossz. Várady szerint azonban nem csak az utcán, hanem a kocsmákban, munkahelyeken is szerveződni kellene, nem szabad hagyni, hogy életünket egy maroknyi ember irányítsa. Megakadályozható a netadó, ha minél többen kezdenek politizálni.

Füzessi Károly, a Humán Platform nevében vitára hívta Orbán Viktort, akiről a tüntetők több gúnyolódó táblát is készítettek. A kormányfőnek szerinte személyesen kellene megvédenie az internetadót a felhasználókkal szemben. Ha viszont ez nem jön össze, a november 17-ei héten, amikor az Országgyűlés megszavazná az internetadót, "Nem hagyjuk, nem hagyjuk" - zúgták válaszul. A szavazás napján a tünetők újra találkoznak majd, hogy közösen akadályozzák meg az igazságtalan adó kivetését. "Semmiféle internetadót nem fogunk fizetni" - szögezte le Füzessi. 

A legnagyobb tapsot a beszédek alatt azok a városok kapták, ahol ezekben a percekben szintén tüntetnek a kormányfő ötlete ellen. Gulyás szerint ez a kormány nem érdemli meg az adóforintjainkat, és csődbe viheti az országot, ha ilyen buta adókat akar megfizettetni.

A tüntetők valamivel háromnegyed hét után elindultak a Clark Ádám térre, többeknél különféle számítógépes alkatrészek is vannak. Érdekesség, hogy a tüntetéssel egy időben a Fehér Ház hivatalos Instagram-oldalára egy, az ingyenes iskolai internetet népszerűsítő poszt jelent meg.

Tudósítónk beszámolója szerint  a Hír Tv stábját körbe állták az Erzsébet hídon, kiabáltak velük, így nem tudtak bejelentkezni a stúdiójukba.

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

A tiltakozás országos méretűvé duzzadhat

A magyarinfo.blog információi szerint a  tiltakozás országos méretűvé duzzadhat, legalább 10, de lehet, hogy 13  városban tüntetnek a héten az Internetadó ellen. A kedd 18 órai budapesti József Nádor téri tüntetés mellett, Nyíregyházán, Pécsen, Kiskunfélegyházán, Vácon, Szegeden, Debrecenben, Békéscsabán, Komlón, és Varsóban is tüntetnek majd az adó bevezetése ellen. 

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a pécsi Széchenyi téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a pécsi Széchenyi téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői Győrben 2014. október 28-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői Győrben 2014. október 28-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a debreceni Kossuth téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráció résztvevői a debreceni Kossuth téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tüntetők mobiltelefonjaikkal világítanak az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráción Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila

A tüntetők mobiltelefonjaikkal világítanak az internetadó bevezetése ellen meghirdetett demonstráción Nyíregyházán, a Kossuth téren 2014. október 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Az Országgyűlés ülése ma reggel 9 órakor kezdődött. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslata alapján fennmaradnak, és az internetadóval egészülnek ki a különadók, a szolgáltatóknak minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kell fizetniük. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn benyújtotta azt a módosító indítványt, amelyben javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja - hasonlóan a telefonadóhoz - magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetőknél pedig havi 5 ezer forint legyen. A javaslat kimondja, hogy az adó alanya a szolgáltató, nem pedig az előfizető.

Ez utóbbi ígéret hallatán némi "dézsavü" érzés fogja el az állampolgárt, 2013-ban kormányzati részről hasonló ígéreteket, összevont szemöldökű, a szolgáltatók felé jelzett szigort tapasztalhattunk  a bankok tranzakciós illetéke kapcsán. Majd tavaly tavaszra a PSZÁF-nak a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága számára készített háttéranyagából ki is derült, hogy a február 11-ig beérkezett adatok szerint 164 pénzügyi szervezetből 154 áthárította ügyfeleire a csekkadóként ismert tranzakciós illetéket, vagyis ezzel összefüggő díjmódosítást hajtott végre valamely termékén. 

A vasárnapi tüntetés kapcsán egyébként Rogán Antal azt ígérte, lehull a lepel, a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén a pártok is megismerhetik, hogy kik azok, akiket a rendőrség őrizetbe vett. Ők nem futballhuligánok, hanem politikai aktivisták - nyitotta fel a szemeket a fideszes politikus. Rogán Antal a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában kijelentette :"Az MSZP teljesen egyértelműen olyan embereken keresztül szerveztette meg ezt a tüntetést, akik kötődnek hozzájuk". Arra a felvetésre, hogy a demonstráció főszervezője, Gulyás Balázs által indított internetes oldalon az jelent meg, hogy provokátorok térítették el a tömeg egy részét, az erőszakos cselekmények pedig a Fidesznek kedveznek, Rogán Antal azt mondta: "ezek azok a politikai aktivisták, akikkel ők dolgoztak együtt az elmúlt években".

A távirati iroda vasárnap esti jelentése szerint a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz érkező demonstrálók közül néhány, arcát sállal, csuklyával takaró ember megrongálta a székház két nyílászáróját. Az ingatlan kerítését bedöntötték, felmásztak az erkélyre. Másnap Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Lendvai utcai ház előtt azt mondta, hogy tízmilliós kár keletkezett az épületben.

Az erőszakot egyébként a demokratikus ellenzéki pártok is elítélték, de többen felvetették, hogy gyanús a "Fidesz-székháznál történt rendőrségi bénázás." Emlékszünk, hogy 2006-ban a Fidesz vádolta azzal a kormányon levő MSZP-t, hogy „tudatos bénázás” történt a tévészékház ostromnál majd az Astoriánál tartott Fidesz nagygyűlésen, hogy a szélsőségesek akciójával járassák le a mérsékelt jobboldalt.

Most az MSZP és az Együtt-PM is tisztázni akarja a vasárnap este a Fidesz székháznál történt bizonyos mozzanatokat. Az utóbbi pártszövetség a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte a tüntetés nemzetbiztonsági vonatkozásainak tisztázására. A politikusok szerint az vasárnap estére hirdetett tömegtüntetés után – a szervezők szándékaitól függetlenül – a Fidesz székháza előtt olyan rendzavaró, romboló megnyilvánulásokra is sor került, amelyek megelőzésében, elhárításában, megakadályozásában a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is van szerepe. Úgy vélik, hogy arra előzetesen lehetett számítani, és hatósági – részben nemzetbiztonsági, részben rendőrségi – oldalról készülni is kellett volna rá, hogy az ultrák és szélsőséges csoportok rátelepednek az eseményre, és rendbontásra is készülnek, megbontva ezzel a demonstráció békés jellegét.

Ami pedig a keddi napot illeti: sok kétség nincs afelől, hogy mi zajlik majd netadó ügyben (is) az Országgyűlésben.

A magyarinfo.blog  részletes információval szolgál a mára tervezett demonstrációk helyszínéről, időpontjáról. 

Szerző

A Fidesz kérésére mégsem masíroz a "független" Békemenet

Nem lesz Békemenet, miután a fideszes vezetők megkérték a szervezőket, hogy most ne szervezkedjenek, mert nem akarnak konfrontálódni a netadóra érzékeny fiatal rétegekkel - értesült a hvg.hu egy kormányzati, és egy magas rangú fideszes forrásból. 

A Fidesz vezetősége külön kérte a Békemenet szervezőit, ezen belül Bencsik Andrást, hogy a most tervezett kormány melletti tüntetést ne tartsák meg – tudta meg a lap. A forrás szerint a Békemenet szervezői belátóak voltak a kéréssel szemben. Lesz még alkalom, amikor valóban szükség lesz a békemenetesek támogatására, de ez most nem az – fogalmazott a magas rangú kormányzati forrás. A Békemenetnek ugyanis a jelenlegi diplomáciai helyzetben rossz üzenete lenne, és azt a benyomást keltené, hogy megrendült a miniszterelnök vagy a kabinet pozíciója. 

forrás: hvg.hu

A függetlenségét kétségbeesett következességgel hangsúlyozó CÖF (Civil Összefogás Fórum), a Békemenetek szervezője, a tavaly októberi menet során egyebek mellett a következő feliratú transzparensekkel, molinókkal igazolta ezt a bizonyos függetlenséget: (Idézet a 2013 október 23-i népszava.hu-ról)

"A menet elején a fő szervezők vonulnak, köztük Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, Fritz Tamás, politológus, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója, Széles Gábor, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa, vállalkozó, Bayer Zsolt újságíró és Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója.(....) A résztvevőknél több molinó is van, amelyeken a következő feliratok olvashatóak: "szeretünk Viktor", "köszönjük Viktor", "veled vagyunk Viktor",  "aki Orbán Viktort bántja, minket is bánt". 

Szerző