Benyújtották a túlélés költségvetését

Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:20
Varga átadja a pakkot Kövér László házelnöknek FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Egy nappal a határidő előtt benyújtotta a kormány a 2015-ös év költségvetését a parlamentnek. A korábban kiszivárgott számok jó része változatlan maradt, ám volt ami meglepetést okozott. A 2,5 százalékos GDP-növekedés az idénre tervezett 3,2 után visszaesés, bár az elemzők e körülre várták a bejelentést. A tervezetet a házelnöknek benyújtó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megemlítette, hogy ez évre 2 százalékkal terveztek, aminél jobb lesz a tényszám, és remélik jövőre is a tervezettnél jobban teljesít a gazdaság.

A hiánycél teljesülését 2,4 százalékra várja a kormány, a háztartások fogyasztásában 2,6 százalékos javulást remél, és az államadósság a tervek szerint 75,4 százalékra csökken év végére, ami az ideinél 0,9 százalékkal kisebb mérték. Meglepetést keltett viszont a várható inflációs szám. A bejelentés szerint a költségvetést 1,8 százalékos inflációval tervezték, korábban 2,2 százalékról tudott a közvélemény, a jegybank prognózisában pedig 2,5 százalékot tűzött ki.

Klasszikus javulás nem látható az most benyújtott tervezetben, ez a túlélés költségvetése – mondta Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár a tervezet első átlapozása után. Az látható, hogy a közszolgáltatásokból jelentős pénzeket vonnak el. Az intézményrendszer esetében a kormány folytatja a több éve ismert gyakorlatot, éppen csak annyi pénzt juttat erre a területre, hogy ne dőljenek be. A 2015-ös tipikus túlélési év lesz a közszolgáltatásoknál, ugyanez várható a felsőoktatásnál, közoktatásban. Igaz, hogy ide több pénz jut, mint tavaly, de ennek jó részét elviszi a pedagógusok béremelése. Első olvasatban az összegeket tekintve úgy tűnik, a költségvetési törvény a jövő ősztől már kisebb pedagóguslétszámmal számol. A közoktatás színvonala viszont nem sokat változhat, hiszen dologi kiadásokra gyakorlatilag nem jut az emelésből. A felsőoktatásban ez a gond még hatványozottabban jelentkezik - mondta Katona.

A gyógyító-megelőző szektor is minimális többletforráshoz jut, érdemi javulásra itt sem lehet számítani. A kórházak a csaknem 100 milliárdos adósságukat kénytelenek lesznek tovább görgetni maguk előtt. A költségvetési számokból nem látszik, hogy miből finanszírozzák a közösségi közlekedés, a szociális ellátás, a mélyszegénységben élők növekvő igényeit. Az viszont egyértelmű, hogy több közmunkást akarnak foglalkoztatni, de továbbra is minimálbér alatti pénzért. Az igazgatási költségek - például rendvédelem, büntetés végrehajtás - viszont nőnek és több kormányzati intézmény is meglepően jól jár. Az egyházak is kitüntetetten szerepelnek és több jut presztízsberuházásokra, a kormánynak kedves területekre. Például a miniszterelnökség költöztetésére ötször annyit 5 milliárd forintot költenek, mint tornaterem építésre.

A költségvetés normaszövegéből az derül ki, hogy 1,8 százalékos inflációt és ennek megfelelő mértékű nyugdíjemelést terveznek. Az emberi erőforrások minisztériumának vezetője 2,2 százalékos emelésre tett ígéretet egy nappal korábban - ez idő alatt hova tűnt a 20 százalékos különbség - tette fel a kérdést a közgazdász. Kétséges, hogy tartható-e a 2,5 százalékos költségvetési hiány, ezt érzi a kormány is, ugyanis növelte a tartalékok szintjét, amiben szerepe lehetett a Költségvetési Tanács több kockázatot feltáró véleményének is.

Összességében az már világosan látható, hogy ebből a költségvetésből nem lesz növekedés, de életszínvonal-bővülés sem, jobb élet pedig végképp nem. Ez a túlélés és a kínlódás költségvetése - foglalta össze Katona Tamás.

Szerző

Hűtőház lett a kórház

Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:10
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A budapesti Szent István Kórház II. Belgyógyászati Osztályán október 15 óta nincs fűtés. Hideg kórteremben fekszenek a betegek! - írja a Népszavának küldött e-mailben egy elkeseredett hozzátartozó. Elmondása szerint a betegek napok óta fürdeni sem tudnak, az orvosok, nővérek pedig tehetetlenek. .

Az édesanyja miatt aggódó levélíró azt is elmondta, hogy a kritikus állapotban lévő fűtőrendszer mellett - amelyet 1956-ban újítottak fel utoljára - az elektromos hálózat is elavult, ezért hősugárzókat sem tudnak biztonságosan használni, a nővérek a nővérszobában található légkondicionálóval próbálnak "fűteni".

Az osztályon dolgozó egyik - nevét titokban tartó - nővér megerősítette a hírt, de az okokról nem kívánt beszélni. Elmondása szerint a maguk részéről igyekeztek segíteni a betegek helyzetén, de az októberi csípős hidegben így is fáznak.

A hírek szerint a karbantartó személyzet dolgozik "az ügyön", korábban azt ígérték, hogy már kedden bekapcsolhatják a fűtést - ennek ellenére a betegek továbbra is több rétegnyi vastag ruhában voltak kénytelenek átvészelni az utóbbi napokat.

A fűtőtestek még csütörtök reggel sem indultak be. Délután a nővérek jelezték, hogy langyosodni kezdtek a radiátorok, ám a fűtőtestek vagy gyorsan le is hűltek vagy a képzeletük játszott a nővérekkel, ugyanis négy órakor olvasónk a kórteremből telefonált: a radiátorok jéghidegek, ő még kabátban is fázik.

Telefonon utolértük a kórház ápolási igazgatóját. Berzéné Vági Andrea a belső szabályzatra hivatkozva előzékenyen ugyan, de határozottan megtagadta a választ.

Megerősítette, hogy október 15-én kihűltek a radiátorok, de - tette hozzá - tegnap már megindult a fűtés. Az igazgató arra a kérdésre sem kívánt válaszolni, mit tett a betegek érdekében, a helyzet enyhítésére, a létesítményigazgató adhat ugyanis csak felvilágosítást.

A megadott számon senki nem jelentkezett. Olvasónk szerint érthetetlen, hogy miért a hideg idő beállta után kell karbantartani a fűtőrendszert, hiszen eddig is egyértelmű volt, hogy az öreg csövek és radiátorok nem feltétlen működnek hiba nélkül - ez próbafűtéssel korábban is kiderülhetett volna.

Beszéltünk a fűtési rendszer karbantartásával foglalkozó csoport vezetőjével, ám arra sem kaptunk választ, mikorra érhet véget a hűtőházi helyzet.

Szerző
Frissítve: 2014.10.30. 21:04

A keltáktól a kísértetekig

Publikálás dátuma
2014.10.31. 06:10
A berlini SEA LIFE & AquaDomban halloween alkalmából a világon évente legyilkolt cápákra hívják fel a figyelmet FOTÓ: EUROPRESS/
Ma van mindenszentek, holnap halottak napja: megtelnek a temetők az elhunytakra emlékező rokonokkal, barátokkal. A két ünnepnap előtti este a felhőtlen időtöltésé, miután az utóbbi évtizedekben szerte a világon - így Magyarországon is - az angolszász világból, s főként Amerikából elterjedt a halloween ünnep. A maga gyertyás faragott töklámpáival, jelmezes vonulásával és ijesztgetéseivel. Ha valakinek ennyi nem volna elég, alább megismerkedhet hét kisértetjárta szállodával is.

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. III. Gergely pápa idején, 741-ben, jelent meg először a megemlékezés napjaként.

Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemessé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

A mindszent nem tévesztendő össze a halottak napjával (latinul ecclesia patiens), amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért, s amit Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezetett be emléknapként.

Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik.

Az angolszász országokban a Mindenszentek napját megelőző este (október 31.) a halloween ünnep, angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31-e éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

Az ősi Kelta hiedelem szerint a törzsek halottai ekkor térhettek meg végső nyughelyükre, a halottak birodalmába, amely alkalomból rituális szertartásokat tartottak.

A katolicizmus elterjedésével az ünnep átalakult, Európában a hittérítők saját egyházi ünnepeikhez kívánták igazítani a pogány hagyományokat. Így a kelták által rendszeresen megtartott eseményt is.

A középkor óta jelentősen megváltozott a "liturgia", az ünnep főként a skót, az ír, valamint a walesi közösségekben maradt fent, s a kivándorlókkal együtt eljutott Észak-Amerikába is.

A szigeti kelta nyelvek és kultúra hatása alatt a halloween speciálisan angolszász ünnep maradt a legutóbbi időkig. A televíziózás korában viszont egyre általánosabban elterjedt, és már sokkal inkább világi, mint vallásos ünnep lett.

Ezért fordulhat elő ma, hogy a halloweent az amerikaiakkal azonosítjuk, nem pedig Európával. Az utóbbi néhány évtizedben Nyugat-Európában, 1989 után pedig Kelet-Európában is meglepően népszerű lett immár az amerikai hagyományokkal - töklámpa-faragás, jelmezes vonulás - kiegészülve.

Szállodák, ahová a rejtélyes történetek már évtizedek óta vonzzák és egyben halálra rémítik a vendégeket

A Villa Saint Antoine

A Villa Saint Antoine

 

Villa Saint Antoine (Franciaország, Clisson)
Az ódon kastélyokat mindig egyfajta kísérteties hangulat lengi körül. Ez alól a Villa Saint Antoine szomszédságában álló Château de Tiffauges középkori épülete sem kivétel, ami arról híres, hogy a XV. században otthont adott Gilles de Rais hírhedt sorozatgyilkosnak.De Rais francia nemesember, a francia hadsereg főtisztje volt, aki démonokat idézett meg a kastélyban és becslések szerint körülbelül száz gyermeket kínzott és ölt meg.1440-ben felakasztották. Az ő karaktere adta az ihletet a Kékszakáll című irodalmi népmeséhez, ami Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának alapja.
The Langham Hotel (Anglia, London)
Az 1865-ben megnyílt szálloda London legrégebbi "Grand Hotele". Az épületet, amelynek története 1797-ig nyúlik vissza, a legenda szerint hét szellem lakja.A leghátborzongatóbb történet minden bizonnyal a Doktor nevű kísértethez kötődik, akiről azt tartják, a hotelben töltött nászútjukon megölte a feleségét, majd magával is végzett. A vállalkozó szellemű vendégek saját felelősségre külön kérhetik a legrémisztőbb élményt ígérő 333-as szobát.
Dr. Holms Hotel (Norvégia, Geilo)
A norvég szálloda csodás kilátással, wellness szolgáltatások tömkelegével, főzőtanfolyammal várja a vendégeket – és egy hátborzongató történettel. 1926-ban egy fiatal nő és párja a nászútját töltötte a hotelben.A férfi egyik este eltűnt az esti táncpartiról, kis idővel később újdonsült felesége egy másik nővel az ágyban talált rá. Három napos hiábavaló keresés után az elkeseredett ifjú feleséget a padláson felakasztva találták.Szelleme állítólag a padláshoz közeli 320-as szobában kísért; sok vendég számolt már be egy csinos, báli ruhába öltözött nő jelenlétéről.
The Stanley Hotel (Egyesült Államok, Colorado)
A Sziklás-hegységben található szálloda neve jól ismert a horrorrajongók körében. Stephen King a 217-es szobában kapott ihletet Ragyogás című regényéhez, amelyből később filmet is forgattak; a főszereplő egy, a világtól elzárt hotelbe költözik gondnoknak.A Stanley 1909-ben nyitotta meg kapuit és azóta a világ egyik legismertebb kísértetjárta szálláshelyévé vált. Hírnevét az ott tartózkodó vendégek is megerősítik, akik rejtélyes körülmények között eltűnt tárgyakról, maguktól mozgó bútorokról számolnak be.A Stanley szerepelt már a Most Haunted című, paranormális jelenségekkel foglalkozó televíziós műsorban, emellett a helyszínen túrát is szerveznek a kísérteties események bemutatására.
Hotel del Coronado (Egyesült Államok, Kalifornia)
A viktoriánus épületet Amerika egyik legszebb tengerparti üdülőhelyeként tartják számon, ám az elegáns kulisszák dermesztő történet rejtenek.1892-ben egy gyönyörű fiatal nő, Kate Morgan - miután teherbe esését követően férje elhagyta - bejelentkezett a 3312-es szobába, és a történet szerint azóta sem hagyta el a del Coronadót.Négy nappal később ugyanis vásárolt egy pisztolyt a városban és a hotel előtt, a parton agyonlőtte magát. Szobájában egy flakon kinint találtak, amellyel terhességét akarta megszakítani. Azóta a szálloda személyzete furcsa történésekről számol be a 3312-es szobában.
Contele Vladimir Hotel (Románia, Brassó)
Ennek a szállodának még a neve is hátborzongató. A Contele Vladimir Erdélyben, a Törcsvári kastély lábánál fekszik, amely nemcsak arról híres, hogy ihletet adott az irodalom legvérszomjasabb vámpírtörténetéhez, de sok legendás uralkodó otthonaként is szolgált.A leghírhedtebb közülük III. Vlad havasalföldi fejedelem, aki felnyársalta áldozatait (nevének jelentése is "nyársba húzó"), különös kegyetlenséggel végzett ki becslések szerint több tízezer embert.
Relais Castello Bevilacqua Hotel (Olaszország, Bevilacqua)
Ez az autentikus, XIV. századi kastély az olaszországi Verona régió szívében fekszik. Ma romantikus, négycsillagos luxushotelnek ad otthont, amely antik bútorokkal, történelmi festményekkel, csodás csillárokkal őrzi középkori báját.A legenda szerint azonban egy 1884-ben pusztító tűz óta egy korábbi uralkodó, Guglielmo Bevilacqua szelleme kísért az ódon falak között.

 

Szerző