Előfizetés

Történelmi ülés elé néz az EP

Történelminek nevezhető üléssorozatot tart ezen a héten a Európai Parlament Strasbourgban.

Kedden ugyanis Ferenc pápa látogat el az EP-be, ő az első egyházfő, aki az unió parlamentjénél vizitál. Az előzetes program szerint 10.30-kor érkezik az épületben lévő zászlókhoz, itt üdvözlik, majd eljátsszák a himnuszokat. Ezt követően a protokollbejárathoz megy, innen gyalogol fel a fehér csigalépcsőn a plenáris teremhez. Beszédét 11.15-kor tartja. Ezt követően tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz-cal, az EP elnökével, valamint az Európai Tanács élén álló Herman Van Rompuy-jel.

A pápa egyébként a mai nap folyamán az egyiptomi elnököt fogadja. Abdel Fattah al-Sziszi  hírek szerint kifejti a pápának, hogy Kairó mindent elkövet az iszlamisták térnyerése ellen.

Szerdán mindenki Junckerre figyel majd, hiszen ekkor ismerteti majd, hogyan is képzeli el 300 milliárd eurós összértékű fejlesztési programját.

Diótörő-fesztivál az Operában

Diótörő-fesztivállal, karácsonyi hangversenyekkel és jótékonysági programokkal várja vendégeit adventkor az Operaház. Az Operaház szilveszterig hat szereposztásban 19 Diótörő-előadással készül, a december 24-i, 25-i és 26-i matiné-előadásokra világsztár vendéget is várnak, e három alkalommal az American Ballet Theatre első magántáncosnője, Polina Szemjonova lép színpadra az Operaházban Leblanc Gergely partnereként. A mesés karácsonyi balett 1950 óta hatalmas sikerrel szerepel az Operaház repertoárján Oláh Gusztáv díszleteiben és jelmezeiben.

Az Andrássy úti Ybl-palota körül az egész adventi időszakban Diótörő-fesztivállal és az ország egyik legnagyobb karácsonyfájával várják a vendégeket.

A mézeskalács-házikókban az Operaház neves művészei mérik majd a teát és a forralt bort, a Hajós utcai szfinx teraszán – a két szfinx idén télre divatos ruhát is kap – december 23-ig minden este kórusok lépnek fel, és újdonságként a Kolibri Színház is készül egy rövid szabadtéri előadással, A boldog herceg című mesével december 6-án délelőtt – sorolta az adventi programokat Ókovács Szilveszter főigazgató, kiemelve, hogy a sokadalom teljes bevételét az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlották fel.

Lehel László, a jótékonysági szervezet elnök-igazgatója a jótékonysági programok közül kiemelte Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának november 30-i előadását az Erkel Színházban.

A márciusban elindított Sorsfordító esély elnevezésű segélyprogram zárásaként megrendezett előadás teljes jegybevételét a segélyszervezet kapja.

December 20-án ismét az Erkel Színház lesz a karitatív színtér. Az Aranyszombat a Nagycsaládosok Országos Egyesületének programja, amely a Parázsfuvolácska című, gyermekek számára készült Mozart-remekkel várja a családokat.

Másnap, aranyvasárnap délelőttjén az Operaházban rendeznek Diótörő-előadást Gyermekmentő Karácsony címmel.

Az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös programját immár hatodik éve tartják az Operaházban, ahová az ország különböző részeiből és a határon túlról 1100 hátrányos helyzetű gyermeket várnak erre az alkalomra.

Idén is megrendezik az Operaház művészeinek kezdeményezése elindult Kiskarácsony című műsort, amelyen részletek csendülnek fel  A varázsfuvola és a Jancsi és Juliska című operákból és A diótörőből, a gyerekek élvezhetik Vivaldi és Leopold Mozart telet idéző muzsikáját, találkozhatnak és együtt énekelhetnek a ház balett-táncosaival és gyermekművészeivel.

A december 12-én tartandó két Kiskarácsony-koncertre mintegy 1500 szociálisan hátrányos helyzetű, illetve mozgáskorlátozott gyermek kapott meghívást.   

A felnőtt közönség december 23-án este az Operakarácsony című hangversennyel készülhet fel az ünnepre: a nemzetközi hírű dirigens, John Axelrod vezényletével az amerikai zeneművészet alkotásaiból kaphatnak válogatást az érdeklődők az Operaház zenekara és énekkara előadásában, Boross Csilla és Derrick Lawrence szólisták fellépésével.

Ugyanez a műsor előző nap, december 22-én is hallható a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) rendezésében és előadásában, hasonló közreműködőkkel.

Gadó Klára rozsdafreskói

Publikálás dátuma
2014.11.24. 06:47
Gadó Klára egyik fotós utcanyomata
A Radnóti Miklós Művelődési Központban november 27-től látható Gadó Klára Rozsdafreskók című kiállítása. A tárlatot Tompa Andrea kritikus, író nyitja meg.

Mondták már Gadó Klárának, olyan, mintha mikroszkópon keresztül figyelné az utcai világ hanyatlását, ereszek, kapualjak, csatornatetők rozsdáit, falak repedéseit, fémek és üvegek karcait, időtépte plakátot, a jelen szivárgásait.

Amit mi észre sem veszünk, azt ő ezerszeresre nagyítva látja, és újraformálja alkotássá. Ami nekünk egy foszlány, neki mementó.

Bár azért a túlmagyarázásokat sem szereti Gadó Klára. Akkor mindig azzal a különleges hunyorgós mosolyával megjegyzi: „Ez olyan bölcsészes volt.”

De mégis: miért a világ kopásait fotózza? Mert tetszenek neki. Így, egyszerűen. És bosszankodik, amikor egy házfalat felállványoznak az újravakoláshoz, mert akkor ő elveszít egy „repedést”, egy fontos korróziós témát.

Azért a mikroszkópos hasonlaton tűnődött kicsit. Eszébe juttatta a szövettant. Rajongott érte az orvosi egyetemen, a szövetmetszetek színes és absztrakt látványért. Fotói akkor miért is ne lehetnének a világ szövetének metszetei? Dehogynem, hiszen azok.

Persze eléggé habozott kamaszként, az orvosi pálya helyett mégis talán a képzőművészetet kellene választania.

A festészetre gondolt, majd rögtön utána arra is, ahhoz nem ártana komoly technikákat is tudnia, s nem elég a képesség, bátorság is kell a művészethez. Az orvostudomány professzora lett. Szereti a munkáját, a betegeit. Különben gyerekkora óta fotózik, papája tanította meg rá.

Gadó Klára nem hivatásos fotós. De a képi kifejezés számára több alkotóhobbinál: eufória. A fotózás megváltoztatja a látásmódját. Ő mondja: „Más képkivágásban látom a világot.”

Rozsdafreskó. Magáért beszélő cím a fotós utcanyomatairól, amelyek azt üzenik: az objektív elé véletlenszerűen kerülő formáknak, színeknek, foltoknak is van jelentésük.