Előfizetés

Obama: Putyin megfélemlíti Oroszország szomszédjait

Az amerikai elnök szerdán Washingtonban azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy megfélemlíti Oroszország szomszédjait. Obama egy cégvezetőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette: nem számít arra, hogy Putyin a közeljövőben változtatni fog kormányzási stílusán, ehhez ugyanis belpolitikai nyomásra lenne szükség.

Az elnök rámutatott, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók ártottak az orosz gazdaságnak. Barack Obama szavai szerint az előző orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel "nagyon produktív" és szorosabb volt a viszonya, még akkor is, ha Putyiné volt "a trón mögötti hatalom".

Kínáról, illetve a kínai elnökről szólva az amerikai elnök  azt mondta, hogy  Hszi Csin-ping gyorsabban konszolidálta hatalmát, mint Teng Hsziao-ping óta bármely kínai vezető az elmúlt évtizedek során. Mindennek azonban van negatív oldala is, mert emberi jogi aggályokat vetett fel és a területi viták miatt nyugtalanságot keltett a környező államokban. (Teng 1978 és 1992 között állt Kína élén.)

Obama kijelentette: Kínának "nagyon erős érdeke", hogy jó viszonyban legyen az Egyesült Államokkal, és Amerika is kölcsönösen előnyös, konstruktív kapcsolatokra törekszik a kelet-ázsiai nagyhatalommal. Ugyanakkor vitathatatlannak mondta, hogy a kínaiak kibernetikai eszközökkel kereskedelmi titkokat tulajdonítanak el, és hangoztatta, hogy Washington ebben a témában erős nyomást gyakorol Pekingre.

Miért is neveztem újfasiszta diktátornak Orbánt? - McCain indokol

Némiképp nyomatékosítva, illetve indokolva előző napi kijelentését, ismét aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban szerda este (helyi idő szerint) kiadott közleményében John McCain amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt. Előzőleg a hazai diplomáciát és a közéletet is meglepte, hogy az amerikai politikus milyen éles szavakkal bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit  újfasiszta diktátornak nevezett.

"A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat - ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került" - írja a republikánus szenátor nyilatkozatában.

"Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az <illiberális demokrácián> alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt" - indokolja szavait John McCain.

A szenátor szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben hatalomra jutása óta "antidemokratikus alkotmányos változásokat" léptettek életbe, "korlátozták" a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken "ütöttek rajta", a civil társadalmat "üldözték", a sajtószabadságot "megnyirbálták", és sok más is történt. "Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékeket és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt" - fogalmaz a szenátor.

A közlemény utal a Velencei Bizottságnak, az EBESZ-nek, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek és az Európai Központi Banknak a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálataira is.

McCain emellett rámutat, hogy ez elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki "negatív kiábrándító trendekről" beszélt Magyarországon, valamint "a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról".

Vandálok

A hétvégét Kárpátalján, Huszton töltöttem, ahol meglátogattam a rokonaimat. Amikor elmentünk együtt a huszti zsinagógába, megdöbbentünk. A helyi söpredék tönkretette a bejárati kaput, ahová mindenféle zsidóellenes, provokatív feliratokat helyzetek el. Rajzokat meg képeket. Akik imádkozni jöttek álltak, nézték az egészet, és nem hitték el, hogy a Kárpátalján ilyesmi lehetséges. A huszti zsinagóga majdnem 115 éves. Sok mindent láttak a falai. Innen is cipeltek el zsidó embereket 70 évvel ezelőtt a koncentrációs táborokba. De az, hogy a holokauszt 70. évfordulóján ilyen jeleneteknek legyünk tanúi, nem gondoltam volna. Nehéz szívvel hagytam ott a drága rokonaimat. Csak remélni merem, hogy a helyi hatóság, a rendőrség megfogja találni a banditákat.