Kézilabda: nagyon bután kezdtünk - Fotók

Publikálás dátuma
2014.12.08. 16:30
FOTÓ: Orlóczi Zsuzsa
A csoport, 1. forduló: Magyarország-Oroszország 29-29 (14-15). Németh András a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta: csapata nagyon bután kezdett. Ennek oka szerinte az volt, hogy nem igazán tudták gyakorolni a felkészülés alatt a magas védőfal elleni támadásokat.

"Nincs öt-hat 180 centiméter magas játékosunk, így aztán elméletben hiába tudtuk, mit kell tenni, a gyakorlatban nem - értékelte a látottakat a szövetségi kapitány. - Éreztük, hogy az oroszok változatlanul világszínvonalú kézilabdát játszanak, noha az utolsó világversenyen nem voltak ott. A hibás kezdés után jól felálltunk. Az Eb-újoncok is hozzá tudtak tenni az összteljesítményhez. Ez volt csapatom első tétmérkőzése, innen csak javulni lehet. Remélem, fogunk is."

Kedden a vereséggel nyitó lengyelek ellen szintén a továbbjutás szempontjából fontos találkozó következik.

A fő képre kattintva galéria nyílik!

FOTÓ: Orlóczi Zsuzsa

Szerző

Egy iskolát vettek tűz alá a donyecki szakadárok

Tűz alá vettek hétfőn egy iskolát a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok Donyeck megyében, a Horlivka közelében lévő Artemove településen. Egy gyermek megsérült - közölte az ukrán belügyminisztérium megyei részlegének vezetője.

Vjacseszlav Abroszkin Facebook-oldalán arról számolt be hogy egy nyolcéves kisfiú a tüzérségi repesztől szenvedett sérülést, a gyermeket elsősegélyben részesítették. Az iskolában még mintegy 50 gyerek tartózkodik, akiket a tanáruk az épület alagsorában helyezett biztonságba.

November 1-jén találtak el rakéta-sorozatvetővel egy általános iskolát Donyeckben Kijev szerint a szakadárok, aminek következtében négy felnőtt életét vesztette, és nyolc megsérült. A lövedék becsapódásának pillanatában 70 gyermek volt az iskolában. Közülük senki sem sérült meg, a pedagógusok valamennyiüket átvezették az alagsorban lévő óvóhelyre.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be,hogy az elmúlt 24 órában egy ukrán katona esett el, és 8 sebesült meg a Kelet-Ukrajnában folyó harcok övezetében. A terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága pedig azt közölte, hogy egy nap alatt több mint 50-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán fegyveres erők állásaira, amelyet utóbbiak csaknem minden alkalommal viszonoztak.

Sajtójelentések szerint heves harcok folynak Donyecktől északra Horlivka és Debalceve térségében. A védelmi tanács közlése szerint az ukrán katonák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a donyecki repülőtér mindkét terminálját.

Liszenko szavai szerint nem csökken eközben az orosz katonák száma a Donyec-medencében, ahová folyamatosan érkeznek újak az elesettek helyére. A szóvivő pontos számot nem közölt, azt mondta, hogy néhány ezren vannak a Donyec-medencében.

Múlt csütörtökön az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője, Olekszandr Rozmaznin közölte, hogy adataik alapján a Donyec-medencében jelenleg összesen 32 400 fegyveres harcol az ukrán katonák ellen, közülük 6-10 ezren a reguláris orosz hadsereg, a többiek pedig úgynevezett törvényellenes alakulatok tagjai, azaz zsoldosok. Hozzátette, hogy utóbbiak között is "nagyon kevés" az ukrán állampolgár, java részük Oroszországban élő orosz vagy más nemzetiségű személy.

Szerző

"Orbán putyini hajlamokkal rendelkező erős ember"

Barack Obama amerikai elnök nagykövetválasztását bírálja, így az új budapesti nagykövettel is foglalkozik hétfői számában a Financial Times tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.

A dolgok rosszabbul állnak, mint 2008-ban - állapítja meg a lap amerikai ügyekkel foglalkozó szerzője, Edward Luce, aki emlékeztet: egészen az elmúlt időkig tíz nagyköveti kinevezésből átlagosan heten voltak karrierdiplomaták és hárman politikai kinevezettek, Obama második mandátuma alatt pedig ez az arány 41 százalékra emelkedett.

A szerző szerint mindez annak tulajdonítható, hogy az elnökválasztási kampányok költségei egyre inkább elszabadulnak, nem pedig az elnök morális hibájából fakad. A lap kiemeli az Argentínába, Norvégiába és Magyarországra küldendő amerikai képviseletvezetőt, akik közül egyik sem járt még majdani fogadó országában, s rámutat hiányosságaikra is.

"Olyan időben, mikor Közép-Európában Vlagyimir Putyin tekintélyelvű rendszere egyre több csodálóra talál, Obama Colleen Bellt, a Gazdagok és Szépek producerét jelöli nagykövetnek Magyarországra. Szenátusi meghallgatásán Bell asszony világossá tette, hogy szinte semmit nem tud Magyarországról, egy olyan országról, amelyet a putyini hajlamokkal rendelkező erős ember, Orbán Viktor irányít" - írja Luce, hozzátéve: Bell nem szaktekintély az egykori szovjet érdekszféra demokráciáinak "elvékonyodása", kiüresedése terén.

A cikk ugyanakkor emlékeztet arra, hogy George W. Bush például egy lótenyésztőt és egy autókereskedőt is kinevezett londoni nagykövetnek, és a politikai kinevezéseket a fogadó országok sem szokták sértésnek tekinteni. "Ha közeli a kapcsolatuk az elnökkel, hatékonyabbak lehetnek, mint a karrierdiplomaták" - húzza alá Edward Luce. A politikai kinevezések megszaporodása ugyanakkor egyrészt aláássa az amerikai diplomácia testület motivációját, másrészt a "hozzá nem értő" jelöltek kiválasztása lealacsonyító üzenetet küld a fogadó országnak.

"Bellhez hasonlóan én sem jártam még Magyarországon, de az világos, hogy a közvélemény egyre Amerika-ellenesebb" - állapítja meg a szerző, aki szerint Washingtonban több a különféle szakértő, mint a világ bármely más pontján, akik elemző központokban vagy a külügyben dolgoznak, és sokszor még a helyi nyelvet is beszélik. Jó lenne, ha többen kerülnének az élvonalba - állapítja meg a lap.
"Olyan időszakban, amikor Amerika hegemóniája kihívókra talál, Washingtonnak jó karban kellene tartania barátságait. Ezen a ponton Barack Obama tevékenysége bőven hagy kívánnivalót maga után" - húzza alá a Financial Times publicistája.

Szerző