Áterőltetik a „mutyival teli” törvényeiket

Két rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés. Reggel az MSZP kezdeményezésére, déltől pedig a Fidesz javaslatára. Erről tegnap döntött a házbizottság, amelyet – ahogy a szocialista Harangozó Tamás fogalmazott – „advent utolsó vasárnapján a vasárnapi munkavégzés dicsőségére” a kormánypárt összehívott. A szocialisták múlt kedden jelentették be, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy Kövér László házelnöknek össze kelljen hívni a rendkívüli ülést. Az MSZP azért kezdeményezte ezt, hogy kiderüljön, ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét. Az ellenzéki párt el szeretné érni, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni útdíjat, jövőre se kelljen.

A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s és a független képviselők is támogatták.

A Fidesz tegnap kezdeményezett ugyancsak keddre egy rendkívüli ülést, hogy a parlament megvitathassa az Áder János köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra múlt pénteken visszaküldött két törvényt, az épített környezet alakításáról és védelméről, valamint a kereskedelemről szóló jogszabály módosítását. Az előbbivel a parlament újraszabályozta a plázák építésének lehetőségét, a kereskedelmi törvény átírásával pedig 2018-tól megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. A törvényekről zárószavazás lesz holnap.

A reggeli ülésre nem mennek el a fideszes képviselők, így azt várhatóan azonnal be fogják rekeszteni. Harangozó Tamás,a szocialisták frakcióvezető-helyettese lapunkkal tudatta: Rogán Antal frakcióvezető tegnap világossá tette, hogy a Fidesz nem támogatja az MSZP kezdeményezését, és az M0 ügyét „politikai hecckampánynak” nevezte. Az ellenzéki politikus szerint mivel „két különböző témájú ülést nem lehet ugyanazon a napon tartani, ez azt jelenti, hogy az MSZP által kezdeményezett, az útdíjról szóló keddi ülésnap megtartását a Fidesz képviselői lehetetlenné teszik”. A pártja „vérlázítónak tartja, hogy miközben a korrupt kormánypártok az útdíjak ügyében gúnyosan az emberek szemébe nevetnek, változtatás nélkül áterőltetik a saját, mutyival teli törvényeiket – annak ellenére, hogy ezek még Áder János szerint sem alkalmazhatók január elsejétől”.

Szerző

Orbán veje - A közbeszerzési milliárdok miatt tesz feljelentést az LMP

Feljelentést tesz az LMP ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amelyeken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert - ezt Schiffer András, az LMP társelnöke közölte Budapesten sajtótájékoztatón.

Schiffer András az átlátszó.hu szombaton megjelent cikkére hivatkozva elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, amelynek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, amelynek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Schiffer András rámutatott: négy olyan pályázatról van szó, amelyek műszaki tartalmát a Sistrade bevonásával határozták meg, és a pályázatokat részben akkor írták ki, amikor még meg sem történt a tulajdonosváltás. Egyben elképesztőnek nevezte, hogy tulajdonosi összefüggés lehessen bármilyen önkormányzati, állami pályázaton induló cég, illetve a pályázat műszaki tartalmát meghatározó, illetve annak elkészítésében részt vevő vállalkozás között.

A konkrét ügyben az LMP hétfőn feljelentést fog tenni - közölte. A párt négy olyan pályázat ügyében tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, amelyeknél a "Tiborcz-Hamar érdekeltség egyaránt megtalálható", három büntetőjogi tényállás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és gazdasági csalás gyanúja miatt. A legfőbb ügyészhez fordulnak - tette hozzá.

A párt társelnöke bejelentette, hogy az LMP ugyancsak hétfőn benyújtja a közbeszerzési törvény és a büntetőtörvénykönyv módosítását. A hatályos közbeszerzési szabályozást meglehetősen szellősnek nevezte, és jelezte: a párt kemény összeférhetetlenségi szabályokat követel a pályázati tanácsadásban, a pályázat műszaki tartalmának összeállításában részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton részt vevő vállalkozások között.

Semmiféle, akár közvetett tulajdonosi kapcsolat se állhasson fent a pályázat elkészítésében részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton induló vállalkozások között - szögezte le Schiffer András. Hozzátette: egy olyan módosítást is benyújtanak, amelynek lényege, hogy ha önkormányzat írja ki a pályázatot, akkor a polgármester, közeli hozzátartozói, és az ő közvetett tulajdonosi érdekeltségeik se vehessenek részt pályázaton, illetve, ha állami kiíró van, akkor a kiíró szerv vezetője, illetve a felette álló valamennyi szerv vezetője, illetve közeli hozzátartozói, és közvetlen vagy közvetett érdekeltségei sem indulhassanak közbeszerzési pályázaton.

A büntetőtörvénykönyvet két oldalról kívánják kiegészíteni. Egyrészt pályázói oldalról a költségvetési csalás mintájára bevezetnék a közbeszerzési csalás tényállását, kiírói, ajánlatkérői oldalról pedig "az állami pályázatok tisztaságának megsértésére egy keretjellegű tényállás elfogadását kérik". Ez azt jelenti - fejtette ki -, hogy az, aki hivatali beosztásánál fogva részt vesz bármilyen közpénzre, közvagyonra vonatkozó pályázat kiírásában, büntetőjogi felelősséggel tartozik, amennyiben a pályázat eredményét bármilyen módon manipulálja.

Szerző

Leszakadt az autógáztöltő csonk egy benzinkútnál, nagy a torlódás

Leszakadt az autógáztöltő csonkja egy benzinkúton Budapest XXI. kerületében, a Kossuth Lajos utcában, a töltőállomást kiürítették.

Az az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság tájékoztatása szerint a kútfejet áramtalanították, de kis mértékben szivárog a gáz. A csepeli Kossuth Lajos utcát mindkét irányban lezárták, a környéken jelentős torlódásokra készülhetnek a közlekedők.

Szerző