Szijjártó lelkendezik: amerikai beruházás a láthatáron

Publikálás dátuma
2015.01.12. 14:38
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán Buda
Három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Az új beruházások - amelyekről néhány héten belül hivatalos bejelentést tesznek - összesen több mint 500 új munkahelyet teremtenek, összértékük 15,5 millió dollár (4,17 milliárd forint) - közölte a tárcavezető a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán.

( mai hír: Több mint 500 munkavállalónak mond fel a Tesco) 

Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy a magyar kormány néhány héten belül stratégiai együttműködési megállapodást ír alá az Oracle céggel. A kaliforniai székhelyű szoftverfejlesztő lesz a tizedik olyan, Magyarországon befektető amerikai vállalat, amellyel stratégiai megállapodást köt a kabinet.

Szerző

LMP: totális káosz a vidékfejlesztésben

Az LMP szerint totális káosz uralkodik a vidékfejlesztésben: miközben a tisztességes pályázók rosszul járnak, a kifizetések szabályozását a kivételezettekhez igazítják, az új költségvetési ciklus pályázatainak kiírása pedig lassan egy éve csúszik.

Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bár a bizonytalan körülmények már a szocialista kormányok idején is fennálltak, azt a jelenlegi kormányzat is fenntartja. A gyakorlat szerinte nem szolgálja a vidék felzárkóztatását és az ott élők helyben tartását. 

Szólt a többi közt azon pályázati forrásokról, amelyeket le sem gyártott gépek után nyújtott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, de kifogásolta az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alap kifizetésének gyakorlatát is. Ez utóbbiról elmondta: a pályázóknak múlt év végéig kellett volna elszámolniuk, hogy már 2015 elején hozzájuthassanak forrásaikhoz, az ezt szabályozó rendeletet azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly háromszor módosította, utoljára az elszámolási határidő előtt egy nappal, azokat segítve, akik nem tudtak volna eleget tenni kötelezettségüknek.

A képviselő emellett az új költségvetési ciklus pályázataival kapcsolatban is aggályait fogalmazta meg, mint mondta, még egyetlen pályázat sem jelent meg, és értesülései szerint az unió nem hagyta jóvá a Magyarország által benyújtott pályázati koncepciót.

A politikus a tájékoztatón elítélte a miniszterelnök gazdasági menekültekkel kapcsolatos nyilatkozatát. Közölte: a bevándorlásnak és a terrorizmusnak semmi köze egymáshoz, a kettőt ízléstelen összemosni, és politikai tőkét kovácsolni egy terrorcselekményből. Emlékeztetett: Ukrajna jelenleg nem tagja az Európai Uniónak, így az onnan érkező magyarokat is Orbán Viktor retorikája szerint gazdasági menekültnek kellene tekinteni.

Szerző

DK: pontosan tudható, kinek kedvez a napelemek termékdíja

Publikálás dátuma
2015.01.12. 14:04
Illusztráció/Thinkstock
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint kizárólag a gázimportban érdekelt szereplőknek jó a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj, amelyet el kell törölni.

Az ellenzéki párt politikusa, Oláh Lajos független országgyűlési képviselő a napelemekre kivetett termékdíj nyertesei között említette "a nyomon követhetetlen tulajdonosi struktúrájú" MET Zrt.-t és a Paks II. beruházást. Szerinte a zöldenergia visszaszorításával jobban lehet indokolni a paksi atomerőmű szükségességét.

Az ellenzéki politikus azt mondta, bízik benne, hogy "Áder környezetvédő János" nem fog csendben maradni, és a Köztársasági Elnöki Hivatal új Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága is megszólal az ügyben. Oláh Lajos jelezte, törvénymódosítást nyújtanak be a rendelkezés eltörlése érdekében.Felhívta arra a figyelmet, hogy az új szabályok szerint a napelem a jelentős szennyezést okozó termék kategóriába került, amely után többet kell fizetni, mint az akkumulátorok esetében.

Véleménye szerint nem meglepő a kormány ezen intézkedése, egyenes út vezet hozzá, kezdve attól, hogy még 2010-ben megszűnt a környezetvédelmi minisztérium, majd később a zöldombudsman intézménye. A környezetvédelmi szempontokat a kormányzati döntéseknél rendszeresen figyelmen kívül hagyják - hangoztatta a DK-s politikus.

lásd még: Nem tréfa: a napelemeket is sújtja a termékdíj

Szerző