Sokkoló tartalom! - Figyelmeztet a Facebook

Szöveges figyelmeztetéssel látja el ezentúl az erőszakot ábrázoló videókat és képeket a Facebook, megkérdezve a felhasználót, hogy biztosan látni akarja-e az esetlegesen "sokkoló, sértő, vagy felkavaró" tartalmat.

A közösségi oldal továbbá korlátozza a 18 éven aluli felhasználók hozzáférését az érintett videókhoz és képekhez. A vállalat saját biztonsági tanácsadóinak nyomására döntött az újítás bevezetése mellett. Az első körben megjelölt tartalmak közé tartoznak azok a felvételek, amelyeken Ahmed Merabet, a múlt heti párizsi terrortámadásokban megölt rendőrök egyikének lelövése látható.

A vállalat irányelvei tiltják az olyan tartalmakat, amelyeket "szadista élvezet, vagy az erőszak ünneplése, dicsőítése" céljából osztottak meg. Ugyanakkor engedélyezi a lefejezésekről, vagy egyéb gyilkosságokról szóló híreket, illetve képanyagokat, figyelmen kívül hagyva, hogy azok felkavarhatják a felhasználókat. Emiatt rengeteg kritika érte a vállalatot az elmúlt években.

A Facebookra hivatalosan csak tizenhárom éves kortól lehet regisztrálni, ám a közösségi oldalnak ennél fiatalabb felhasználói is vannak, mivel a gyerekek gyakran hamis adatokat adnak meg a csatlakozáskor. A Facebook biztonsági tanácsadó testületébe tartozó Family Online Safety Institute (Fosi) tavaly augusztusban kezdeményezte a vállalat eddigi gyakorlatának megváltoztatását, miután cövekekre szúrt emberi fejekről kerültek fel képek a közösségi oldalra - adta hírül a BBC News.

A Facebook decemberben kezdte megjelölni a kifogásolható videókat és képeket a felhasználóktól beérkező jelentések alapján. A vállalat szakemberei jelenleg is az új rendszer tökéletesítésén dolgoznak. A vállalat már 2013 októberében is kísérletezett hasonló korlátozással. Arthur Cassidy pszichológus szerint azonban a Facebooknak teljesen száműznie kellene az erőszakot ábrázoló tartalmakat. "A figyelmeztető üzenetek végső soron nem fogják eltántorítani a fiatalokat a megrázó és pszichológiailag káros tartalmak megnézésétől" - mondta a szakember.

Szerző

Terrortámadás - Egy másik francia lapot is megfenyegettek

Megfenyegették a legjelentősebb francia szatirikus hetilapot, a Le Canard Enchainét, a Charlie Hebdo című szatirikus hetilapnak a szerkesztősége elleni múlt heti, 12 áldozatot követelő merénylet másnapján.

Erről maga a magazin számolt be szerdán megjelent legfrissebb számában. Az ügyben vizsgálat indult, s a szerkesztőség védelmét megerősítette a rendőrség.

"Ti következtek" - ezt üzenték a lapnak. A fenyegetők az is írták a lap szerint, hogy lefejezés vár az újságírókra. 

"A körülményekre való tekintettel a védelmünket megerősítette" a rendőrség - olvasható a cikkben.

A fenyegetéseket január 8-án e-mailben kapta a szerkesztőség, egy nappal azután, hogy két dzsihadista fegyveres behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe és lelőtt 11 embert, majd menekülés közben egy rendőrt is megölt.

A Le Canard Enchainé legfrissebb címlapján, amelynek jelmondata, hogy "A sajtószabadság csak akkor használódik el, ha nem élünk vele", a múlt szerdai merényletben megölt egyik karikaturista, Cabu mondata olvasható: ""Gyerünk, srácok, ne hagyjátok magatokat lemészárolni/megtörni".

Szerző

Meghatódtunk: olajágat nyújt Szijjártó az Egyesült Államoknak

Sajátos "olajágat" nyújtott a magyar külügyminiszter az Egyesült Államoknak, egyrészt a barátságra hivatkozva, másrészt azonban ismét megfeddve Washingtont. Szijjártó Péterrel a The Wall Street Journal (WSJ) című, vezető amerikai politikai-üzleti napilap internetes kiadása készített interjút, amelyben a magyar miniszter közölte: országa kész megerősíteni azokat a hidakat, amelyek annak nyomán gyengültek meg az utóbbi időben, hogy Washington korrupcióval kapcsolatos, Budapest által visszautasított állításokat tett. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az interjúban azon reményének adott hangot, hogy át lehet hidalni az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatos nézeteltéréseket a két NATO-szövetséges között. 

"A jelenlegi helyzetben, amikor katonai konfliktus zajlik egy szomszédos országban, a szövetségeseinkkel való együttműködés még nagyobb jelentőségre tesz szert. Reméljük, hogy barátunk, az Egyesült Államok jelét fogja mutatni annak, hogy ez a helyzet lezárható" - idézte a WSJ Szijjártót.

A kitiltási üggyel kapcsolatban megfogalmazott korrupciós állításokat illetően a magyar miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell előállnia. Szerinte Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket.

Szijjártó Péter aggodalmának adott hangot Sarah Sewall amerikai külügyi államtitkár azon decemberi kijelentési miatt, miszerint az amerikai nagykövetségek két tucat közép-, illetve kelet-európai országban akcióterveket készítenek a fogadó országukban a korrupcióellenes reformok támogatására. A magyar miniszter szerint ez a kijelentés megközelíti a magyar belügyekbe való beavatkozást. "Ha valaki akciótervet hirdet egy másik ország vonatkozásában, az csak akkor fogadható el, ha velünk összehangolják" - mondta.

Szijjártó elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus értékek terjesztése mellett, de hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb demokratikus érték a szuverenitás. "A magyar nép egyértelmű döntést hozott 2010-ben és 2014-ben is, amit tiszteletben kell tartani" - tette hozzá.

Szerző