Ilyen csak a mesében van - 38-0-ás szentesi siker

A Szentesi Uszodában az orosz Izmajlovo elleni, csütörtöki 11-6-os siker után pénteki fellépésén is diadalmaskodott a Szentes női vízilabdacsapata, amely az Euroliga magyarországi selejtezőcsoportjában kiütéses, 38-0-ás győzelmet aratott a svájci Kreuzlingennel szemben.

Eredmény, Euroliga, selejtező, C csoport, 2. játéknap:
Hungerit-Szentes - Kreuzlingen (svájci) 38-0 (11-0, 9-0, 10-0, 8-0)

A magyar csapat góldobói: Bujka 9, Kövér-Kiss 6, Van Der Sloot, Győri 5-5, Hevesi 4, Pócsi, Gémes, Kádár 2-2, Miskolczi, Rácz, Pengő 1-1

A hazai együttes világ- és Európa-bajnoki bronzérmes centere, a végül kilenc (!) találatig jutott Bujka Barbara révén már az első percben megszerezte a vezetést, s a folytatásban sem kegyelmezett jóval szerényebb tudású ellenfelének. Jellemző, hogy már az első negyedben 11 gólig jutott a Szentes. A svájciak ugyanakkor egyszer sem találtak be, míg a magyar együttesből a két kapus kivételével valamennyi játékos legalább egy alkalommal eredményes volt.

A nap másik mérkőzésén:
Mataro (spanyol)-Izmajlovo (orosz) 11-4 (3-2, 4-2, 2-0, 2-0)
A csoport ötödik szereplője, az orosz Kirisi szabadnapos volt. A Szentes szombat 20 órától ellene folytatja a selejtezősorozatot. A csoportból az első kettő jut tovább.

Az Euroliga másik magyar résztvevője, az UVSE a franciaországi Lille-ben az A jelű ötösben pénteken sikerrel mutatkozott be: a fővárosi alakulat az orosz Uralocskát verte hat góllal.

Korábbi eredmény:
UVSE-Centrál - Uralocska (orosz) 20-14 (6-5, 5-2, 5-4, 4-3)
A csütörtökön rögtön pihenőnappal kezdő UVSE szombaton kétszer is vízbe száll: elébb a szerb Crvena zvezdával játszik 11.30 órától, majd 20 órától a spanyol Sabadell következik.

Szerző

Postagalambok olimpiája Budapesten

Publikálás dátuma
2015.01.16. 13:13
Helló, adj egy puszit indulás előtt! Drukkolok! Fotó: Illusztráció/Thinkstock
Megkezdődött a 34. postagalamb olimpia pénteken a fővárosban. A programot megnyitó Semjén Zsolt felidézte, hogy a galambászat szinte egyidős az emberiséggel, hiszen postagalambra utaló jelek már II. Ramszesz sírkamrájában is találhatók. Hozzátette: Magyarországra valószínűleg a török időkben jutott el a galambászat, történeti adatok szerint Szeged ostrománál a budai pasához az ostromlott pasa ezen az úton küldött üzenetet. 

V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca államtitkára arról beszélt, hogy a rendezvény lehetőséget ad a tapasztalatok kicserélésére, hogy a résztvevők megosszák tudásukat egymással. Ugyanakkor az olimpiára kilátogató vendégek is tanulhatnak a galambászoktól és a galambokról egyaránt – állapította meg.

Bárdos István, a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke emlékeztetett: negyven éve adott otthont Budapest postagalamb olimpiának és nagy megtiszteltetés, hogy újra vendégül láthatják a világot. Jelezte: a vasárnapig tartó rendezvényen 21 ország vesz részt. José Tereso, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke rámutatott: a galambászat élő sport, ami működik mind a mai napig. Utalva a világ minden tájáról érkezett résztvevőkre kiemelte: elmondható, hogy a mai napon Budapest a galambászat fővárosa. Köszöntötte a résztvevőket Hegedűs Csaba, a magyar olimpiai sport 100. aranyérmese is.

A postagalambászok nemzetközi szervezete (FCI) kétévente rendezi meg az olimpiát. A galambászok azokkal a madarakkal indulhatnak, amelyek olimpiai gyűrűvel rendelkeznek és az elmúlt két évben jó eredménnyel szerepeltek több megmérettetésen.
Az olimpián két kategóriában versenyeznek egymással a galambok. A sportverseny kategóriában az elmúlt két évben elért eredményeik alapján pontozzák az állatokat, és négy távon hirdetnek eredményt: rövidtáv (100-350 kilométerig), középtáv (300 és 600 kilométer között), hosszútáv (500 és 800 kilométer között) és maraton (800 kilométer felett). Emellett az állatok szépségét is jutalmazzák az úgynevezett standard kategóriában.

Az FCI-nek 65 országból több mint 2 millió regisztrált tagja van. A szervezet olimpiájának első alkalommal Lille adott otthont 1949-ben. Magyarország legutóbb 1975-ben volt rendező. A következő olimpiát 2017-ben Belgiumban rendezik.

Szerző

Kulcsár Anitára emlékeznek vasárnap

Publikálás dátuma
2015.01.16. 12:08
Forrás:Facebook
Fehérvár KC elleni vasárnapi mérkőzés előtt emlékezik meg a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia a tíz esztendeje, tragikusan fiatalon elhunyt Kulcsár Anitáról.

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes játékos 29. életévében, 2005. január 19-én útban Dunaújváros felé, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton halálos autóbalesetet szenvedett. "Lassan tíz esztendeje már, hogy Anita nincs köztünk, emléke azonban nem halványul, s a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia vezetése idén is főhajtásra hívja a kézilabda és a sport szerelmeseit azért, hogy közösen adózzanak egykori kiváló játékosunk emléke előtt" - áll a klub pénteki közleményében.

A megemlékezésre a dunaújvárosi sportcsarnokban kerül sor, vasárnap 17.30-tól. A DKKA vezetése várja a szurkolókat is, akik szintén ott helyezhetik el a megemlékezés virágait, míg az este hat órakor kezdődő mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel adóznak a kiváló beállós emléke előtt. A sportcsarnokban elhelyezett virágokat hétfőn, Kulcsár Anita halálának napján viszik el a DKKA képviselői a győri Nádorvárosi Köztemetőbe, az egykori játékos végső nyughelyéhez.

A 2004-es teljesítménye alapján a világ legjobbjának választott Kulcsár Anita profi pályafutása során Nyíregyházán, Győrben, Székesfehérváron és Dunaújvárosban kézilabdázott.

Szerző