Vívó vk - Negyedik a férfi párbajtőrcsapat

 A negyedik helyen végzett a magyar válogatott a férfi párbajtőrözők németországi világkupaversenyén, Heidenheimben.

A viadal honlapja szerint a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat a marokkóiakat 45-35-re, a kanadaiakat 38-28-ra, majd a negyeddöntőben az elmúlt évben Európa-bajnok svájciakat 45-39-re győzte le, aztán az elődöntőben 45-29-re kikapott a tavaly világbajnoki ezüstérmes dél-koreaiaktól, a bronzmérkőzésen pedig 45-33-ra az oroszoktól.
A szombati versenyben 32 együttes indult.
A pénteken véget ért egyéni küzdelmekben a legjobb magyar a 22. helyen záró Boczkó Gábor volt a 275 fős mezőnyben.

Szerző

Alpesi sí vk - Miklós Edit harmadik

 Miklós Edit sporttörténelmet írva harmadik lett a női alpesi sízők világkupa-sorozatába tartozó, szombati St. Moritz-i lesiklóversenyen.

A csíkszeredai születésű versenyző - aki a tavaly februári szocsi olimpián hetedik volt ebben a számban - a magyar alpesi sízés történetének legnagyobb sikerét érte el ezzel az eredménnyel.
A viadalt a svájci Lara Gut nyerte, második az osztrák Anna Fenninger lett. Miklós Edit bő fél másodperccel maradt el Gut 1:43.82 perces győztes idejétől.
A vk-sorozat vasárnap szuper-óriásműlesikló viadallal folytatódik St. Moritz-ban.

Szerző

Lázárnak mást mutat a statisztika

A civil szektor bevételei és foglalkoztatottsági adatai is növekedést mutattak 2012-ről 2013-ra - közölte a Miniszterelnökség.

A Lázár János vezette minisztérium azután adott ki közleményt, hogy a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint 2012-től "hanyatlásnak" indult a civil szektor.
A Miniszterelnökség reagálása szerint azonban a KSH-elemzés ezzel éppen ellenkező képet mutat.

Kifejtették: a statisztikai hivatal hivatkozott adatai a nonprofit szektort mutatják be, ami nem azonos a civil szervezetek körével. A nonprofit szektornak ugyanis csak egy részét alkotja a köznyelvben civilként emlegetett szervezetek köre, amely a civil társaságokat, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesületeket, valamint - a köz- és a pártalapítványok kivételével - az alapítványokat foglalja magába.

A sajtóban a civil szervezetek számának csökkenésével kapcsolatban tett megállapítások esetében a Miniszterelnökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a KSH elemzésében szereplő szervezetszámra vonatkozó adat nem teljes körű, tekintettel arra, hogy ezt a számot a statisztikai hivatalnak visszaküldött civil és egyéb nonprofit szervezetek által kitöltött éves adatszolgáltatás alapján határozták meg. A törvényszékek nyilvántartásában jelenleg csaknem 20 ezerrel több működő civil szervezet van bejegyezve a KSH adataihoz képest.

A bevételek "negatív irányú módosulásánál" is egyértelműen jelzi a KSH - folytatták -, hogy ez "csak a szolgáltató jellegű, nonprofit gazdasági társaságok körében mutatható ki".
A valóság az, hogy a klasszikus civil szervezetek bevételeinél - 2012-höz képest - "egyértelműen kimutatható a 8,2 százalékos növekedés" - írta közleményében a Miniszterelnökség.

Megjegyezték, hogy 2013-ban - a megelőző évvel összevetve - a foglalkoztatottak száma szintén emelkedett a civil szektorban, és nőtt a szervezeteknél foglalkoztatottak bérköltsége és átlagkeresete is.

Szerző