Ítéletidő Amerikában - Már hat államban van szükségállapot

Publikálás dátuma
2015.01.27. 08:20
Illusztráció: Thinkstock
Hat amerikai államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt, amely helyi idő szerint hétfő este érte el nagy erővel az Egyesült Államok északkeleti területét.

A rendkívüli intézkedések New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és New Hampshire államban léptek életbe, de téli viharra való figyelmeztetetést adtak ki Maine-ben, Marylandben és Kelet-Kanada egyes vidékein is. Az erős széllökésekkel kísért havazás összesen mintegy 60 millió embert érint. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon, és a tömegközlekedés működését - beleértve a New York-it is - felfüggesztették. 

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy "az életveszélyes hóvihar" egyes helyeken akár 90 centiméternyi csapadékot is hozhat, és hogy a szél által felkorbácsolt reggeli dagály New York környékén ugyancsak 90 centiméterrel lehet magasabb a szokásosnál. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a sürgősségi járművek kivételével 13 megyében - beleértve New York várost is - megtiltotta a közúti közlekedést. Az intézkedés megsértőit 300 dolláros bírsággal sújthatják. Hasonló rendkívüli szabályokat léptettek életbe Connecticut és Massachusetts államban.

"Ha ön (este) 11 óra után az autójában ül bármely úton, városban, faluban, akkor technikailag bűncselekményt követ el" - mondta Cuomo, rámutatva, hogy az életveszélyes helyzet nagyfokú óvatosságot követel meg. New Yorkban a 2012-ben pusztító Sandy hurrikán óta nem vezettek be ilyen nagy léptékű óvintézkedéseket. Bostonban a szél az előrejelzések szerint kedden csaknem hurrikán erejű lesz. A város polgármestere, Martin Walsh arra kérte a lakosokat, hogy tegyenek bejelentést a segítségre szoruló hajléktalanokról, és hogy figyeljenek oda idősebb szomszédjaikra. Sok massachusettsi üzletből elfogytak az alapvető élelmiszerek, a konzervek és a hóeltakarító eszközök.

Az északkeleti városok hétfő estére döntően kiürült utcáin hóekék dolgoztak. A közüzemi vállaltoknál a várható üzemzavarokra való tekintettel megerősítették az ügyeleti szolgálatot. A várhatóan szerdáig eltartó ítéletidő miatt országosan csaknem 7 ezer repülőjáratot töröltek, ami érinti a nemzetközi légiközlekedést is. Az Amtrak vasúti társaság szerelvényei kedden nem indulnak majd el New York városból az állam belső területei, valamint Massachusetts, Vermont és Maine állam felé.

Hétfő este elmaradtak a Broadway előadásai, elhalasztották a New York Knicks és a Brooklyn Nets hazai pályán játszott mérkőzéseit, és bezárták a New York-i állatkerteket is. A ENSZ-központ alkalmazottai keddre szabad napot kaptak, a keleti parti tanintézményekben, beleértve a Harvardot és az MIT-t szünet lesz. A szükségállapot által érintett helyeken az állami hivatalok is zárva tartanak majd kedden. A New York-i tőzsde, miként hétfőn, kedden is a megszokott munkarendben működik majd. Az eddigi legnagyobb New York-i hóesés 2006. február 11-én és 12-én 68 centiméter havat hozott.

Szerző

Színházi egyetemek fesztiválja Miskolcon

Harmadik alkalommal rendezik meg a Színházi Egyetemek Miskolcon (SZEM) elnevezésű találkozót, a február 3-tól 8-ig tartó rendezvényt különleges, kísérleti, illetve Shakespeare által inspirált előadások mellett szakmai programok, workshopok színesítik.

A SZEM legfontosabb célja, hogy új kapcsolatok épüljenek a színészhallgatók között, a különböző országok intézményei, valamint az új generáció és a közönség között. Az első SZEM témája a fizikai színház, a másodiké a zenés színház volt. Mivel idén a teátrum születésének 450 éves jubileuma alkalmából Shakespeare-évadot tart, ehhez kötik a szemlét is. Kiss Csaba színházigazgató szerint ez nem azt jelenti, hogy csak Shakespeare-t láthat majd a közönség, de ennek a tematikának köszönhető a bukaresti egyetem produkciója, a Szentivánéji álom, amely kifejezetten a SZEM-re készült.

Ugyancsak sajátos szemszögből közelíti meg a drámaíró munkásságát a varsói színművészeti akadémia. Negyedéves rendezőhallgatói a Macbeth-ből, a Rómeó és Júliából, a Troilus és Cressidából és a Hamletből vett szerelmes monológokat és dialógokat dolgozták fel, a produkciót az akadémia színészhallgatói mutatják be.

Az amszterdami, a táncképzésre nagy hangsúlyt fektető ArtEZ most először érkezik Miskolcra, Kafka A kastélyának egy sajátos értelmezésével. Újra itt lesz a Dimitri bohóc által alapított, így a közönséggel való kapcsolat kialakításának egészen különleges módját ismerő és használó svájci iskola, méghozzá egy ott tanuló magyar diák művével. Négy előadást hoz a hagyományosan erős magyar mezőny: Kaposvárról egy, Budapestről három produkció érkezik Miskolcra.

A szervezők csak olyan egyetemeket hívtak meg, akik a fesztivál utolsó napjáig tudnak Miskolcon maradni, nagyon fontosnak tekintik ugyanis, hogy "a több mint száz fiatalnak legyen lehetősége megnézni egymás előadását, találkozni, beszélgetni szervezett és spontán formában egyaránt, együtt dolgozni a táncos, zenés, énekes vagy épp dramaturgiai workshopokon, amelyek nem mellesleg a budapesti képzés részeként is felvehető órák. Az előadások és a workshopok mellett a SZEM hagyományai közé tartozik a díszlet- és jelmeztervezők munkáiból rendezett kiállítás is.

Szerző
Frissítve: 2015.01.26. 21:57

Nincs veszélyben Tutanhamon maszkja

Publikálás dátuma
2015.01.27. 06:46
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Habár Mahmúd al-Halvagi, az Egyiptomi Múzeum igazgatója pár napja még tagadta, a hétvégén mégis bebizonyosodott, valóban kár érte Tutanhamon mellszobrát. Kairói szakértők ugyanis elismerték a szakáll leválását és azt is, hogy szakszerűtlenül lett visszaillesztve a darab.

Nemrég látott napvilágot a világsajtóban, hogy takarítás közben letörték Tutanhamon szakállát, majd azt észrevehetően - egy szakmai berkekben erősen vitatott minőségű ragasztóval - epoxigyantával illesztették vissza a helyére. Ezek a hírek akkor még nem jelentettek minden kétséget kizáró, biztos leírást az eset körülményeiről, és két megkérdezett restaurátor is eltérő véleménnyel volt a károk keletkezéséről és annak helyreállításának szakszerűségéről.

Míg az egyik arról számolt be, hogy a letört darabot feltehetően felsőbb utasításra kellett gyorsan visszailleszteni, ezért választhatták az erre teljesen alkalmatlan epoxi ragasztót - ami kő- vagy fémfelületek ragasztására való, maszkok restaurálására alkalmatlan -, addig egy másik múzeumi restaurátor viszont már arról beszélt, hogy a visszaragasztás során újabb károk keletkeztek, mivel a fáraó arcára rászáradt a ragasztó, így azt egy spatulával távolították el, megkarcolva ezzel a maszkot. Most viszont úgy tűnik, a rongálás valójában megtörtént, és a két restaurátor nem állított valótlanságot.

Ezt egy egyiptomi régészeti minisztérium által felkért német restaurátor, Christian Eckmann megállapította, a halotti maszk egyáltalán nincs veszélyben, vagyis a hiba kijavítható. A restaurátor szerint normális, hogy a szakáll idővel leválik. Ennek köszönhető, hogy a fáraót és a most is levált darabot 1941-ben már egyszer össze kellett illeszteni.

Szerző