Megijedtek Orbánék - Hátra (s)arc a hírekért?

Publikálás dátuma
2015.01.28 06:00
A csatorna továbbra is független híradót készít FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Megkerülve a magyarországi csatornát, az RTL Klub német tulajdonosaival igyekszik egyezkedni a kormány a tévé kritikus hangvételű hírműsora miatt: a kabinet az RTL tartósan több mint egymillió embert elérő hírműsora, és saját népszerűségvesztése miatt hátrálhatott meg – olyannyira, hogy még a reklámadó csökkentését is „beígérték”. A luxemburgi székhelyű RTL-csoport megerősítette a magyar kormány szándékát, de leszögezték: a reklámadóról tárgyalnának, de marad a kritikus hangvétel.

Addig próbálta sarokba szorítani az RTL Klubot a kormány, hogy erőlködésében végül maga kényszerül visszavonulót fújni. A magyarországi csatornát megkerülve, az RTL német tulajdonosával kezdtek ugyanis egyezkedni „a háborúskodás” lezárásnak céljával az elmúlt hetekben, a kiszivárgott részletek szerint pontosabban arról: a magyar csatorna vegyen vissza az Orbán-kormányt kritizáló hangvételéből, és a kabinet hajlandó a reklámadó mértékén csökkenteni.

Úgy tudni, a novemberre már 50 százalékosra emelt – szinte egyedül az RTL-t sújtó – különadót akkor vennék vissza 5-10 százalékra, ha nem csak a Híradó lenne finomabb, de menesztenék az RTL Klub vezérigazgatóját, Dirk Gerkenst is. A kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt, és több egyeztetési körön is túl van már az RTL Group régiós alelnökével, Andreas Rudassal, valamint Guillaume de Posch vezérigazgatóval. A 444.hu szerint korábban találkoztak Münchenben, a múlt héten itthon, a Parlamentben is, és hamarosan Berlinben újabb fontos kör jön.

Aligha kétséges, hogy az alkudozásra súlyos népszerűségvesztése miatt kénytelen fanyalodni az Orbán-kormány; míg tavaly nyáron a reklámadóval, majd később a programdíj szedésének megtiltásával próbálta gyengíteni a TV2 riválisát, a nézettségét folyamatosan növelő, esténként immár tartósan több mint egymillió embert érdeklő Híradó kitartóan napirenden tartja a Fidesz botrányait. A fontos ellenségből azonban vélhetően azután lett kulcsfontosságú partner, hogy kiderült, Angela Merkel Magyarországra jön, ezért még a német kancellár február 2-i látogatása előtt próbálja rendezni a viszonyt, első körben az RTL Group mögött álló Bertelsmann-csoporttal.

A luxemburgi székhelyű cég az Origónak megerősítette: valóban voltak tárgyalásaik az elmúlt hetekben a magyar kormánnyal. „Kétségkívül sokat segítene Magyarországnak, ha ezek a megbeszélések érzékelhető megoldáshoz vezetnének” – közölték. Az RTL egyértelműen a reklámadóról tárgyalna, de leszögezték: továbbra is független hírszolgáltatást fognak nyújtani. Gerkens esetleges távozását azonban sem ők, sem pedig az érintett nem kívánta kommentálni. Az utóbbi hónapokban Gerkens és családja több fenyegetést is kapott – ezért külföldre kényszerült költöztetni szeretteit – , emiatt felvetődhet, hogy az RTL Klubnál a vezérigazgatói posztot 2001 óta betöltő tévés már nem maradna Magyarországon.

Az RTL Group által említett „megoldás” a reklámadó felülvizsgálata volna, ám hiába ígérne csökkentést a kormánypárt, az ügy végére aligha Orbánék tesznek majd pontot: ismeretes, hogy az RTL Group október elején nyújtott be hivatalos panaszt az Európai Bizottságnál a bevételt sújtó különadó miatt, mert miközben 15 százalékos a piaci részesedésük, mégis az adó 80 százalékát ők állják, ráadásul egyedül az RTL Klub tudhat magáénak évi 20 milliárd fölötti árbevételt, amelyre jövőre 50 százalékos lesz az adó. Az eljárásban jelenleg a Bizottság állásfoglalására várnak, az Európai Bíróság ez után tárgyalhatja az ügyet. Az RTL-nél egyébként is azzal számolnak, hogy a magyar kormány minden bizonnyal elbukja az ügyet, ám akkor az RTL által befizetett reklámadót és kamatait vissza kell fizetnie a magyar államnak.

Úgy tudjuk, német tulajdonosa nem kért olyat az RTL Klubtól, hogy enyhítsen a politikai műsorok hangvételén, és ilyesmi nem is várható. Egyébként is kétséges az RTL Klub visszalépése, hiszen február 2-án az RTL II-n tér vissza Baló György. Így a házon kívül, a XX. század és a Híradó sorait egy újabb közéleti háttérműsor erősíti.

Kormánypárti közcsatorna mindenütt
Az összes alapcsatornát elfoglalja majd a közmédia. Az Index írta meg, amit egyfelől már tudtunk, tehát hogy március 15-től a Duna TV lesz az, ami eddig az m1 volt. Az m1 lesz a Hír TV-vel versenyző hírtévé, az m2 esti műsorsávjában elindul a Petőfi TV, aminek feladata a szórakoztatás lesz. Az m3 marad m3 és július 4-én indul az m4, a nemzeti sportcsatorna. Azt viszont eddig csak a beavatottak tudták, hogy július 4-től lesz m5 is, amin a körzeti adások mennek, és december 21-én indul az m6 nevű „tematikus adó”. Magyarán a kábelszolgáltatók alapcsomagjában kötelezően sugárzott hat csatornára már mind tervez a közmédia.

Szerző
2015.01.28 06:00

Tizenhárom éve zuhant le a szlovák katonai gép a Zempléni-hegységben

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:17
Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megkoszorúzza a hejcei emlékművet
Fotó: MTI/ Vajda János
A szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a légierő csapatszállító repülőgépének 2006. január 19-ei lezuhanása.
A tizenhárom évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben. A koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép a Hejce fölötti Borsó-hegyre zuhant le; a fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.
Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta: katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe. A szlovák miniszter kiemelte, tisztelettel adóznak az áldozatok - a Koszovóból hazatérő harminckilenc férfi és három nő - emléke előtt; lehetetlen megbékülni a veszteséggel.
Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról szólt: az elvesztett katonák Koszovóban a békéért szolgáltak, reményt adtak a balkáni országok népeinek, és erre büszkének kell lenni, mert "ők is büszkén látták el feladatukat", ám néhány percre hazájuktól és szeretteiktől, a sikeres küldetés után életüket vesztették. Az eseményen az idén is jelen volt a szerencsétlenség egyetlen túlélő katonája, Martin Farkas, aki elhelyezte koszorúját elvesztett katonatársai emlékművénél. A megemlékezésen Keszi Marcella, a lezuhant repülőgép parancsnokának testvére beszédében azt mondta: öccse úgy hagyta el a világot, hogy bűnösnek nyilvánították, meggyanúsították a baleset okozásával. Felszólította a szlovák védelmi minisztert, hogy szüntesse meg a dokumentumok titkosítását, adjon parancsot a vizsgálatok eredményének felülvizsgálatára. 
Szerző
2019.01.19 17:17

Havazni fog éjszaka, de havas eső is lehet

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:06
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Vasárnap fagypont körül alakul a hőmérséklet, délen és keleten lehet a legtöbb hó.
Az időjárási prognózis szerint éjszaka túlnyomóan borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható havazás, a déli, délkeleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap a nap nagy részében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de késő délutántól északnyugaton, majd estétől északon másutt is felszakadozik a felhőzet. Eleinte több helyen, délután egyre inkább keleten valószínű havazás, a délkeleti, déli határvidéken átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +2 fok között várható. 
Szerző
2019.01.19 17:06