Elindul a méltóság menete

Minden dolgozó emberért, a vidéki Magyarországért indul el Kazincbarcikáról reggel 9-kor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei méltóság menete. Délután 17.30-kor Mátészalkán, a szabolcsi menet résztvevői demonstrálnak, majd holnaptól más olyan megyékben is, ahol sok kilátástalan helyzetben lévő ember él, a kormányhivatalokhoz vonul a Közmunkás Szakszervezet, hogy a jövő hétfőtől újra ülésező Országgyűlés figyelmét felhívja a szegénységre.

A kormányhivatalokhoz érve átadják majd követeléseiket, amelyek a tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását sürgetik. A szakszervezet szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának 20 százalékos csökkentését, a nettó minimálbér 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, a közszféra béreinek 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos növelését, a "közmunkások jogfosztásának felszámolását", a Munka Törvénykönyvének megváltoztatását, valamint a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását. Komjáthi Imre, a szakszervezet társelnöke arra emlékeztetett, korábban tartottak éhségmeneteket, amelyekkel szerinte a lakosságot ugyan sikerült felrázni, a kormánypárti politikusok azonban nem hallgatták meg őket.

Eközben a dolgozói szegénységről, a nyomorról, a gyermekéhezésről ma konferenciát rendez az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet. A rendezvényen mások mellett előadást tart Tóbiás József pártelnök, Vécsi István a szakszervezet elnöke, Lakner Zoltán politológus, szociálpolitikus és Mihályi Helga egyetemi adjunktus, szociológus.

Szerző

Nyilvános wc-je is lesz Giró-Szászéknak?

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:02
A Dorottya utca 8. szám alatt lévő V. kerületi szálloda épülete. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
"Tudtad, hogy nagyobb területet építhetsz be a belvárosi ingatlanodban, ha bemehetnek az illemhelyre" - tette fel a kérdést Facebook-oldalán Juhász Péter. Az Együtt önkormányzati képviselője mellékelte az V. kerület által kiadott engedélyt arra, hogy az utóbbi hónapokban többször is sajtóban szereplő Dorottya utcai szálloda beépített területét növeljék abban az esetben, ha "a földszinten található lobby-, a hozzá tartozó illemhelyek, illetve az előtéri közlekedők egy jelentős részét a közforgalom számára meg kívánja nyitni", vagyis ha nyilvánossá teszik a wc-jét. 

"Hogy ne legyek igazságtalan, el kell mondani azt is, hogy a szállodákban amúgy szokásos fehér meszelés helyett itt képek is lesznek a falakon" - utalt Juhász a dokumentum azon részére, amelyben kikötésként szerepel egy állandó kiállítás a vendégek számára, amely az épület eredeti állapotát, terveit és az építész Medgyaszay István munkásságát mutatná be.

A Dorottya utca 8. szám alatt lévő V. kerületi, 3200 négyzetméteres épületet egy Serfőző Péterhez, azaz Giró-Szász András államtitkár sógorához köthető cég vásárolta fel 777 millió helyett 582 millió forintos, az önkormányzat által csökkentett áron, pontosabban egy Tüköry utcai ingatlanért cserébe. A helyszínen egy 120 szobás hotelt terveznek, amelyben Giró-Szásznak is 20 százalékos tulajdonrésze lehet. A kommunikációs államtitkár vagyonnyilatkozataiból ugyanis kiderült, hogy a politológusból rövid idő alatt milliárdossá vált Giró-Szász a közelmúltban alapított Safe Port Projekt Kft. révén résztulajdonosa lett a Dorotya 8 Hotel Kft.-nek is, amely a cég nevében szereplő címen építi a szállodát. Az ingatlant még 2010-ben, Rogán Antal polgármestersége idején adta el nyomott áron a belvárosi önkormányzat egy luxemburgi cégnek, amelyben akkor Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetője volt érdekelt, a Századvégben pedig Giró-Szásznak szintén volt tulajdonrésze.

Szerző

Simicska kontra Orbán: ki nyer?

Publikálás dátuma
2015.02.09. 06:01

Sosem kérte, hogy Orbán Viktor családját támadják - nyilatkozta a hétvégén lapunknak Simicska Lajos. A Fidesz volt gazdasági háttérembere pénteken lecserélte médiabirodalmának vezetőit és a nyílt színen is fölvállalta a háborút Orbán Viktorral, majd a csata két főszereplője külföldre ment. Információink szerint Simicska Habony Árpád működésében látja a fő problémát; a nem hivatalos tanácsadó kormányfőre gyakorolt befolyása szerinte jelentős fordulatot hozott az orbáni politikában. A botrány végkimenetelének lehetséges forgatókönyveit vettük végig.

Számomra a család szent, a sajátom is és a másoké is, de még csak azt sem kértem, hogy Orbán Viktor személyét kritizálják. Bírálatom a kormányfő politikájára és az őt körbevevő tanácsadókra vonatkozik, nem pedig Orbánra - nyilatkozta Simicska Lajos lapunknak szombaton, miután Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája azzal magyarázta Simicska-médiabirodalma vezetőinek lemondását, hogy arra kaptak utasítást: Orbánt és családját támadják. Simicska szombaton egyhetes magánútra utazott Ausztriába, miután pénteken nemcsak lecserélte médiabirodalma vezetőségének nagy részét és kivásárolta a szerinte "árulóvá vált" Liszkay Gábor üzletrészét, hanem indulatos, vulgáris kirohanásoktól sem mentes nyilatkozatok sorát is adta.

Nem védi a rendőrség

Szombaton közérdekű bejelentés érkezett a BRKF-hoz a fideszes Tényi Istvántól, hogy Simicska a saját elmondása szerint életveszélyben van. Ezért a levélíró arra kérte a rendőrséget, hogy vizsgálják ki az esetet, és gondoskodjanak az üzletember biztonságáról - írta a Blikk. Simicska még pénteken azt mondta a Hír24-nek: "mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó", ez lehet a háború egyik kimenetele. Arról is beszélt, elképzelhető, hogy politikai merénylet történjen Magyarországon. A rendőrség annyit közölt: "közérdekű bejelentés alapján nem lát el személyvédelmi feladatokat."

Megírtuk: Simicska pénteken néhány óra alatt nevezte ki az érdekeltségébe tartozó orgánumok új vezetőit, miután dél körül az mno.hu-n megjelent a közlemény, mely szerint "lelkiismereti okokból" benyújtotta a fel-, illetve lemondását Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az MNO főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesei. A tulajdonos Budapestre utazott, hogy rendezze érdekeltségeit. Ő maga lett a Hír Tv-t működtető társaság elnöke, Tóth Marianna a Magyar Nemzet kiadójának ügyvezetője, D. Horváth Gábor a napilap új főszerkesztője, míg a Lánchíd Rádió ügyvezetője és főszerkesztője Schlecht Csaba.

A Simicska-birodalom egyik zászlóshajója. Kérdés, mennyire állnak át az eddig kormányhű médiumok FOTÓ: PÁLFALVI KITTI

A Simicska-birodalom egyik zászlóshajója. Kérdés, mennyire állnak át az eddig kormányhű médiumok FOTÓ: PÁLFALVI KITTI

Az ügy közvetlen előzménye, hogy Simicska lapunknak csütörtök este azt mondta: totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány az RTL-lel való békülés jegyében öt százalékra csökkenti és egyben kiterjeszti a reklámadót. Információink szerint az érintett vezetőket előzetesen tájékoztatták, miként fog nyilatkozni a tulajdonos. A botrány mégis csütörtök este, vagyis immár ötödik napja robbant ki - a Népszavának adott nyilatkozat nyomán - a két régi jó barát, Orbán Viktor és Simicska között. Persze kettejük fokozódó ellentétéről mindenki tudott, a lapok többsége be is számolt róla - több ízben a Népszava is írt a konfliktusról -, az érintettek azonban a nyilvánosság előtt tagadták az amúgy egyre nyilvánvalóbb feszültséget.

A kormányfő is kiruccant

"A miniszterelnöknek magánprogramja volt Németországban, pénteken utazott el, szombaton érkezett vissza" - válaszolta lapunk kérdéseire Havasi Bertalan. Azután kérdeztük a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, hogy úgy értesültünk, pénteken délután Orbán a Liszt Ferenc Repülőtérről elutazott valahova. Forrásunk szerint a kormányváróban ellátást is kapott, amely csak hivatalos utak esetében "jár", magyarán csak ha állami szervezésű utazásról van szó. Épp ezért arra is rákérdeztünk, Orbán magán- vagy hivatalos utazásra ment-e, illetve hogy maga finanszírozta-e utazását. Utóbbira nem érkezett válasz, ahogy arra sem, hogy a kormányfő nézőként jelen volt-e Mainzban a Hertha BSC mérkőzésén.

Ma már - főként Simicska múlt pénteki megszólalásaiból - azt is tudjuk, hogy a konfliktus - feltehetően nem előzmény nélkül - a Fidesz kétharmados, áprilisi győzelme után mélyült el. Ekkor vált ugyanis nyilvánvalóvá a médiavállalkozó, hajdani Fidesz-pénztárnok számára, hogy Orbán végképp önjáróvá vált, a korábbi szimbiózis, amely működésüket jellemezte felbomlott, és hogy az ismét nagy többséggel megválasztott kormányfő új barátok után néz. Vagyis új tulajdonosi köröket fog preferálni az állami vagyonból, véget ér a Simicska-féle hegemónia, és sutba dobja azokat a megállapodásaikat. Orbán arra jött rá, és ezt több jelzéssel Simicska tudtára is adta, hogy nincs rá a továbbiakban szüksége. Ma már azt is tudjuk, hogy bár Simicska nem tűnt az üzleti világ Grál lovagjának, de bizonyos értékeket fontosnak tartott megőrizni, így például hevesen ellenezte Orbán egyre fokozódó "barátságát" az oroszokkal, így a paksi beruházást. Ám míg korábban keresztül tudta vinni akaratát a kormányfőn, az újabb kétharmad ezt már lehetetlenné tette.

Ezután kezdett neki Orbán a Simicska-birodalom lebontásának; személyi döntések sorozata igazolta a mélyülő válságot, a vállalkozó láthatóan veszített befolyásából, de mint írtuk: a nyilvánosság előtt egyik fél sem deklarálta a szakítást. Nagy kérdés, hogy most mi volt az a pont, amely kiváltotta a Népszavában megjelent Simicska-mondatot: a totális háborúra vonatkozó kijelentést. Információink szerint a médiatulajdonos Habony Árpád működésében látja a fő problémát; a nem hivatalos tanácsadó befolyása hozott ugyanis jelentős fordulatot az orbáni politikában. Korábban éppen Simicskát tartották a miniszterelnök rossz szellemének, de ma már látjható: bizonyos határokon ő nem volt hajlandó túllépni, míg - elemzők szerint - Habonynak nincsenek ilyen típusú skrupulusai. Neki tulajdonítják azt az üzenetet is, amely a Simicska-féle médiabirodalom megszerzésére vonatkozott és amely üzenetet nagyon határozottan és egyértelműen utasított vissza - amúgy szintén épp a Népszavában - a vállalkozó. Meglehet: ha Simicska hajlandó lett volna lemondani a médiabirodalmáról, ma nem kellene (?) Orbánnak új "várat" építenie. Ami azt is jelenti, hogy a Fidesz politikájának zászlóshajói, a Hír Tv, illetve a Magyar Nemzet háttérbe szorulnak, Orbán pénzügyileg és információs szinten is megpróbálja legyengíteni őket. Ez a folyamat is elindult már a választások után, ezért is kellett Simicskának racionalizálnia - leépítéseket végrehajtania -, hiszen a reklámadó már tavaly jelentős forrásokat vont el cégeitől. A tervezett, RTL-nek kedvező módosítás egyes számítások szerint megötszörözné a Simicska-féle sajtótermékek adóterheit, az új, 5,3 százalékos egykulcsos adóval becslések alapján mintegy 1,3 milliárd forintot kellene fizetniük.

Összefoglalónk a következő oldalon folytatódik!

Szerző