Előfizetés

Lakásépítésben az utolsók között

Publikálás dátuma
2015.02.10. 06:23
Fotó: Népszava
Amíg Norvégiában ezer lakosra vetítve 6,4 lakás épült tavaly, addig az európai rangsor végén álló Spanyolországban és Magyarországon 1 lakás a fajlagos mutató - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke.

Ausztriában 4,8, Lengyelországban 2,9, Szlovákiában és Németországban 2,5-2,5 lakás épült ezer lakosra vetítve a múlt évben. Uniós átlagban a lakásépítés és -felújítás adja az építőipai teljesítmény 35 százalékát, Magyarországon ez az arány mindössze 7 százalék - ismertette az adatokat Koji László.

Az unió építőiparát Németország "húzza", ott állítják elő az uniós építőipari termelés egynegyedét, majd' 300 milliárd eurót. Ennek valamivel több mint fele származik a lakásépítésből és -felújításból, mintegy egynegyedét pedig az ipari épületek adják.

Lepontozták a kormányt

Piacbarátabb gazdaságpolitikát és a termelékenység javítását szolgáló reformokat sürget a Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) Gazdaságpolitikai reformok – Út a növekedéshez tegnap megjelent és konkrét ajánlásokat is megfogalmazó jelentése. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint ezek egybevágnak a kormány célkitűzésével. Arról azonban nem tesznek említést, hogy ezen hiányosságok jó részének előidézői is.

Magyarországot illetően az OECD 5 területet emelt ki prioritásként, ahol változtatásokra lenne szükség. Ilyen a magánszemélyek adóztatása. Az OECD szerint a munkára rakódó adók nemzetközi összehasonlításban magasak, ez különösen az alacsony jövedelműeknél jelent túlzott elvonást. Még mindig alacsony a nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjba vonulás ideje, ez pedig rontja az idősebbek foglalkoztatottsági helyzetét.

A magyar oktatási rendszerben még mindig kevés a diplomás, a szakoktatás és szakképzés területén hiányosságok vannak, illetve az oktatás területén tapasztalható társadalmi egyenlőtlenségek akadályozzák a munkahelyek teremtését és a termelékenység növekedését. Elégtelen a verseny a kiskereskedelemben, az energiaszektor és a telekommunikáció területén. A szervezet szerint a komplex és nem átlátható adminisztratív folyamatok rontják a közszolgáltatások hatékonyságát, és elrettentik a magánszférát a beruházásoktól, ez pedig nyomot hagy a termelékenység növekedésén is.

Szabadul leánybankjaitól a Raiffeisen

Az osztrák Raiffeisen bankcsoport (RBI) eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, az ázsiai és az amerikai piacról pedig visszavonul a bank felügyelőtanácsának hétfői döntése értelmében. A szűkszavú sajtóközlemény szerint Magyarországon a bank optimalizálja tevékenységét.

Az RBI közölte, hogy csökkenteni kívánja jelenlétét az oroszországi piacon is. A tőzsdék zárása utánra időzített bejelentés Magyarországgal kapcsolatban optimalizálásról szólt, a sajtóközlemény ennek részleteit nem közölte. A banknál kedden sajtótájékoztatót tartanak, amelyen várhatóan további részleteket közölnek. Az osztrák, valamint a további kelet-európai piacon a felügyelőtanács az üzleti modell további fenntartásáról döntött. 

A bank ugyanakkor 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét. Az előzetes adatok szerint az RBI éves vesztesége 2014-ben 493 millió euró volt, ami alatta van a korábban meghatározott 500 millió eurós maximumértéknek. 

A drasztikus csökkentés oka a bank tőkehelyzetének javítása, új célként határozták meg, hogy a bank 2017-re 12 százalékos elsődleges tőkearánnyal rendelkezzen. Ez az érték 2014 végén 10 százalékos volt.

A Raiffeisen Bank Zrt. Magyarországon 112 fiókkal, és mintegy 600 ezer ügyféllel rendelkezik, a mérlegfőösszege a 2013.évi nemzetközi számviteli adatok (IFRS) alapján, konszolidáltan számítva 1851 milliárd 488 millió forint volt.

A bank 2014. március 28-i sajtótájékoztatóján Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója leszögezte: a magyar bankszektor egyik meghatározó, univerzális szereplője marad a Raiffeisen Bank, amelynek vesztesége jelentősen, 34 százalékkal 31,2 milliárd forintra csökkent 2013-ban. 

Heinz Wiedner a 2014 március végi sajtótájékoztatón leszögezte: a magyarországi Raiffeisen eladása lekerült a napirendről, a pénzintézet jövőbeni stratégiája az elsődleges ügyfélkapcsolatokra, valamint a versenyképes, magas szolgáltatási szint nyújtására koncentrál. 

A bank működési költségei 53 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, céltartalék-képzésre pedig közel 42 milliárd forintot fordítottak. A nem teljesítő hitelek aránya 30 százalék alatti szinten stabilizálódott, és egyre kevesebb kölcsönszerződés kerül ebbe a kategóriába.