Schwarzenegger tanácsot osztott - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.02.23 15:17

Fotó: /
Olimpiai és világbajnok sportolók, az üzleti élet különböző területének képviselői, valamint az erre az alkalomra hazánkba látogató Arnold Schwarzenegger tartottak előadásokat a vasárnapi MVM-sikernapon a Papp László Budapest Sportarénában. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Pálfalvi Kitti

– A magyar fiatalok motivációs hiányban szenvednek. Tespedtek, nincsenek céljaik – válaszolta a Népszava kérdésére egy huszonhat éves fiatalember, aki azért jött el a rendezvényre, hátha ihletet kap a sikeres élethez. Persze, többen inkább a hollywoodi sztárért váltottak jegyet. – Egyértelműen Schwarzenegger miatt jöttünk – mondta két belga fiatal.

Bár az amerikai sikerember este lépett fel, a programok már délelőtt tizenegytől elkezdődtek, igaz, ekkor még csak pár százan hallgatták az előadókat. Az elsők között adott inspiráló előadást a kerekesszékbe kényszerült Hozleiter Fanni, ismertebb nevén Mosolyka. A magát „boldogságkutatónak” is nevező Fanni elmondta, ha sikerről van szó, sok múlik az ember hozzáállásán. Ha például valaki dugóba kerül, ordibálhat, hogy nem tud haladni az úton, vagy akár elgondolkodhat az életén, amire végre van ideje.

Elgondolkodtató előadást tartott Rakonczay Gábor, Guiness-díjas hajós, aki életveszélyes körülmények között hajózta át az Atlanti-óceánt. Úgy véli, az ökölszabály a száz százalékos önbizalom. Ha az ember maximálisan bízik magában, megállíthatatlan lehet, de ha csak egyetlen százalék is hiányzik, az már gátat szab a sikernek. Egy sportolói kerekasztal beszélgetésen olimpikonok vitáztak arról, hogy a tehetség vagy a munkába fektetett idő számít-e igazán. – A munka nem vész el, hanem átalakul: eredménnyé – mondta Növényi Norbert. Az olimpiai bajnok birkózó szerint a kudarc csak állomás a sikerhez vezető úton. Szinte feltüzelte a közönséget Szabó Péter, az Állj félre a saját utadból! című könyv szerzője. A motivációs tréner arra biztatott, hogy Magyarországon is el lehet érni sikereket, sőt, bárhol a világon. Ehhez két dologban kell hinni: saját magunkban és abban, amit mi képviselünk. – Hiszem, hogy van élet a halál előtt – zárta sorait.

A programban helyet kapott egy sportolói kerekasztal-beszélgetés, amelyen Kiss Gergő olimpiai bajnok vízilabdázó, Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó mellett az egyik legsikeresebb magyar sportág, a kajak-kenu-válogatott vezetőedzője, Storcz Botond is részt vett. Az előadok között ott volt Kemény Dénes, a másik magyar sikersportág, a vízilabda-szövetség elnöke is, aki szövetségi kapitányként három olimpiai bajnoki címet nyert a magyar válogatottal.

A közönségből sokan csak este hat-hét óra tájban érkeztek meg, érthetően inkább Schwarzi előadására voltak kíváncsiak. Amikor a híres testépítő-színész, Kalifornia állam volt kormányzója a színpadra lépett, hatalmas ováció fogadta. Schwarzi kijelentette: nem az 58 centis bicepsz fog majd az életben segíteni, sem az osztrák akcentus, hanem néhány, általa vallott, szigorúan betartandó alapszabály. Többek között az, hogy az embernek legyen konkrét célja, anélkül ugyanis nincs hova haladni. Schwarzeneggert például az edzőteremben eltöltött minden egyes percet és másodpercet úgy fogta fel, amely közelebb vitte őt a Mr. Universe testépítő díj eléréséhez. ,,Ha valamit meg akarsz tenni, menj el a végsőkig” – szól a következő tanács. Ő például azzal kezdte színészi pályafutását, hogy a legjobban fizetett főszereplő akart lenni. Saját szótárából törölte a lehetetlen kifejezést. A 2013-ban elhunyt elnökre, Nelson Mandelára hivatkozott, aki azt mondta, hogy minden lehetetlennek tűnik, amíg valaki meg nem csinálja. S utalt arra, hogy őt is sokszor próbálták lebeszélni a testépítésről.

De felidézte a filmes élményeit is, például amikor a Conan, a barbár forgatása során megsérült és a jelenetet újra kellett forgatni, ő mit sem törődött a fájdalommal, csak azzal, hogy a film tökéletes legyen.

A bodybuilder felidézte, amikor többen az osztrák akcentusát kifogásolták, és képtelenek voltak elhinni, hogy Schwarzenegger neve majd egyszer a filmplakátokon szerepel. Aztán sorra jöttek a filmsikerek, köztük A terminátor, melyben Schwarzi híres „Visszatérek” mondata éppen az osztrák színész akcentusa miatt lett híres. Így lehet a hátrányból előnyt kovácsolni.

A színész visszaemlékezett a Magyarországgal kapcsolatos élményeire is: 1956-ban édesapjával egy menekülttáborban osztottak levest a magyar hont Ausztrián keresztül elhagyó, Amerikába szökő magyaroknak.

Az kiderült az eseményen, hogy egyvalakit már biztosan inspirált Schwarzenegger is: a nap végén egy rákos megbetegedéssel küzdő fiú is felmehetett a színpadra, kezet foghatott Schwarzeneggerrel, és elmondhatta, hogy neki köszönhetően kezdett el gyúrni, most a testépítéssel próbálja átvészelni ezt a nagyon nehéz időszakot.

2015.02.23 15:17

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27

Az MTA nem szeretné kutatói ösztöndíjakból fizetni a villanyszámlát

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:25
MTA-székház - illusztráció
Fotó: Népszava/
Cáfolja az Akadémia, hogy elegendő forrást kaptak volna Palkovics tárcájától az idei évre – a minisztérium által emlegetett összegeket ugyanis kutatók díjazására és hazacsábítására szánják.
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítása, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt – írja az Akadémia, válaszként az ITM keddi közleményére.
A tárca  ugyanis azt fejtegette, hogy a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosítottak az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, vagyis ösztöndíjakra szánták - hangsúlyozza az Akadémia.
Az MTA szerint az említett források – amiket például a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programra szánnak– csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja, a kutatóintézet-hálózat jelenleg is zajló átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.
Mint hozzáteszik, a feltételes közbeszerzés sem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében. Az MTA arra is rámutat, hogy
Palkovics tárcájának 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék.
Ezt pedig  avonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése,elnöksége, közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó, paritásos MTA elnöki bizottsági tag is.
2019.01.16 18:25
Frissítve: 2019.01.16 18:33