Előfizetés

Betonacéllal csaltak 400 milliót

Több mint négyszázmillió forint kárt okozott egy betonacél-szereléssel és -értékesítéssel foglalkozó nógrádi bűnszervezet; az ügyben 13 gyanúsítottat hallgattak ki, és százmillió forint értékben zárolták az elkövetők vagyonát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Kovács Dorina elmondta: a Nógrád megyei elkövetők az Európai Unió területéről betonacélt vásároltak, majd azt - papíron - magyar cégekből álló számlaláncolaton keresztül átfuttatva szintén az elkövetői körhöz tartozó Pest megyei betonacél-szereléssel és -értékesítéssel foglalkozó cégnek adták el.
Hozzátette: az áru valójában Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából egyenesen a dunakeszi megmunkáló, értékesítő céghez érkezett.

A sajtóreferens kitért rá: mivel ez a cég sok építőipari kivitelezési munkát végzett, különösen jól jött nekik az olcsón beszerzett betonacél. Ráadásul a fiktív számlás vásárlás után még az áfát is visszaigényelték. Az eddigi számítások szerint a költségvetésnek okozott kár mintegy 420 millió forint.

A bűnszervezet egyik vezetőjének kihallgatása utáni orvosi vizsgálaton kábítószer származékot mutattak ki a véréből, így a pénzügyi nyomozók feljelentése alapján a rendőrség kábítószerrel való visszaélés miatt nyomozást rendelt el. Szintén ettől a férfitől előkerült egy kulcs is, ami egy családtagnál lefoglalt széfhez tartozott. A széf több mint 50 millió forintot rejtett.

Kovács Dorina közölte: a pénzügyi nyomozók 13 gyanúsítottat hallgattak ki üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt. A bűnszervezet három férfi tagja előzetes letartóztatásba, két férfi házi őrizetbe került, egy nő pedig lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Tettük miatt tízéves szabadságveszést is kaphatnak.
Az akcióban negyven helyszínen, Nógrád, Heves és Pest megyében 150 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr járőr vett részt. Az okozott kár megtérülése érdekében több mint hatvanmillió forint készpénzt, valamint három, összesen negyvenmillió forint értékű autót is lefoglaltak.

Baleset a Megyeri úton, nagy a torlódás

Torlódás alakult ki a főváros IV. kerületében, miután két személygépkocsi ütközött össze pénteken reggel a Megyeri úton a temető közelében - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, hogy a balesetben egy ember sérült meg, illetve a műszaki mentés miatt csak lépésben halad a forgalom.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fődiszpécsere az MTI-nek azt mondta, hogy a torlódás érinti a 122, 30 és 30A jelzésű buszokat, amelyek megnövekedett menetidővel közlekednek.

Gázrobbanás Zuglóban, súlyosan megsérült egy kisgyerek - Videó!

Publikálás dátuma
2015.03.12. 16:46
MTI Fotó: Lakatos Péter
Gázrobbanás történt a XIV. kerületi Cserei utca egyik négyszintes épületében csütörtök délután, kilencen megsérültek, köztük négy gyerek. Egyikük, egy kétéves kisfiú életveszélyes állapotban került kórházba. 

A robbanás után tűz ütött ki, de a lángok terjedését a tűzoltók hamar megfékezték. A mentők több sérültet is ápoltak a helyszínen.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban azt közölte: a kilenc sérült között négy gyermek van, egy kétéves gyermeken életmentő beavatkozásokat kellett végezni, életveszélyes állapotban vitték kórházba. A többi sérült állapota stabil, de közülük többen súlyosan megsérültek. 

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté elmondta: statikus megállapította, hogy a ház szerkezete nem sérült, így minden lakó visszatérhetett otthonába, de gázszolgáltatás a vezetékek vizsgálatáig nem lesz.