Előfizetés

Teljes a bénultság? "Bilincscsörgés reggeltől estig"

Publikálás dátuma
2015.03.21. 18:42
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szavaz a bukaresti képviselőházban. MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Kelemen Hunor szerint "a reggeltől estig tartó bilincscsörgésen" túl nem lehet látni, hogy merre halad Románia, teljes a bénultság a román politikai elitben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a bilincscsörgés kifejezéssel a példátlan korrupcióellenes harcra utalt abban a politikai helyzetértékelésben, amelyet az erdélyi magyar Kulturális Autonómia Tanács kolozsvári ülésén mondott el szombaton. 

Kelemen Hunor úgy értékelte, hogy Romániában ma senki nem akar felelősséget vállalni semmiért, amely a társadalom hosszú távú felzárkóztatását segítené. Megítélése szerint a Ponta-kormány napjai meg vannak számlálva, a kabinet már csak tehetetlenségből kormányoz. Hozzátette, a választási törvényeket leszámítva semmilyen fontos kérdés nincs, amelyről politikai párbeszéd folyna Bukarestben. 

Az RMDSZ elnöke azt is bajnak tartja, hogy a román társadalom úgy tekinti: a német nemzetiségű Klaus Iohannis államfővé választásával a kisebbségi kérdést megoldották Romániában. Hozzátette, egyelőre nem érzékelhető, hogy az elnök pontosan mit akar, és semmilyen nemzetközi kényszer nem nehezedik Romániára a kisebbségek helyzetének javítása tekintetében. 

Kelemen Hunor beszámolt arról, hogy az év elején többször is tárgyalt Klaus Iohannissal, akit arról próbált meggyőzni, hogy szükség lenne egy, az elnök által garantált többség-kisebbség paktum megkötésére. Ez a paktum biztosíthatná a kisebbségek számára, hogy szerzett jogaikat nem vonják vissza tőlük, a jogokat rögzítő törvényeket alkalmazzák, és ez tudná elősegíteni a román társadalommal folytatandó párbeszédet is, amely a továbblépéshez szükséges.

Az RMDSZ-elnök szerint 25 évvel a rendszerváltozás után olyan helyzetbe került a romániai magyar közösség, amikor a meglévő jogait is megpróbálják közigazgatási eszközökkel visszaszorítani. Példaként hozta fel, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) évek óta nem sikerül betartatni a magyar közösség számára kedvező törvényt. Ha nem indul valami új konszenzuskeresés a romániai társadalomban, akkor Románia teljesen el fogja veszíteni a következő éveket – vélekedett a kolozsvári Bánffy-palotában tartott politikai helyzetértékelésében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kitiltották az országból Orbán bírálóját

Publikálás dátuma
2015.03.21. 10:49
John McCain republikánus szenátor. Mintha csak a véleményét fejezné ki a képen, mit is gondol arról, hogy nem kívánatos személy
Több mint kétszáz amerikai és európai politikus és hivatalnok került fel az Oroszországból kitiltott külföldiek listájára, köztük John McCain amerikai republikánus szenátor, aki  tavaly decemberben Orbán Viktor magyar kormányfőt hívta „neofasiszta diktátornak” az amerikai Szenátusban - írja az Origó.

John McCain, aki már 2014 tavaszán is rajta volt az orosz kitiltási listán, máris reagált a hírekre. „Gondolom, ez azt jelenti, hogy a Húsvétot Sedonában és nem Szibériában fogom tölteni. Nem is lehetnék büszkébb arra, hogy Vlagyimir Putyin kitiltott, mert kiálltam az orosz emberek szabadsága és emberi jogai mellett és az orosz elnök ukrajnai agressziója ellen” – jegyezte meg McCain.

Az orosz külügyminisztériumi források szerint egyébként az amerikaiak képviseltetik magukat legnagyobb számban a listán, összesen hatvanan nem léphetnek be Oroszország területére. „Az Európai Unió és a NATO-tagországok országai szintén készítenek feketelistát a nemkívánatos orosz állampolgárokról, a Kreml csak az ő gyakorlatukat követ” – írja az Origó.

Korábban írtuk, hogy McCain a washingtoni szenátusban "újfasiszta diktátornak" nevezte a magyar kormányfőt, aki "ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal". Emiatt kritizálta az Obama-kormányt, amely Colleen Bradley Bell szappanopera-producert delegálta nagykövetnek Magyarországra. A magyar külügy hivatalosan visszautasította a szenátor szavait, ám McCain közleményben sorakoztatta fel érveit.

John McCain az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb politikusa, s hamarosan még inkább az lesz. A szenátusi republikánus többség megszerzése után ugyanis várhatóan ő veszi át a fegyveres erők bizottságának vezetését, s így komoly beleszólása lehet a védelmi politika, s különösen a védelmi beszerzések alakításába.

Komolyan kellene venni

Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet az ATV esti műsorának telefonon nyilatkozva, az eset kapcsán arra figyelmeztetett, hogy McCain nem pusztán az egyik legbefolyásosabb republikánus-, hanem úgy általában véve is az egyik legbefolyásosabb amerikai politikus, akit komolyan kellene venni.

 

Lövöldözés a repülőtéren: késsel támadt az emberekre

Publikálás dátuma
2015.03.21. 09:18
A 62 éves férfi ellenőrzéskor támadt a körülötte állókra. Illusztráció: Thinkstock
Többször rálőttek a biztonsági őrök arra a férfire, aki eddig ismeretlen okokból bozótvágó késsel és rovarirtó sprayjel támadt rájuk New Orleans nemzetközi repülőterén - írja az Origó.

A 62 éves Richard White a beszállókártyák ellenőrzésére szolgáló pultnál elővette a rovarirtót, az őrökre és a sorban álló utasokra fújt a rovarirtóval, majd előrántotta a bozótvágó kést, és hadonászni kezdett vele.

Az egyik őr egy poggyásszal védte ki az ütést, miközben White átrohant a fémdetektoros kapun. Végül egy női őr három sorozatot lőtt ki rá; az arcán, a mellén és a lábán találta el a férfit, de az egyik golyó megsebesített egy másik őrt is.

A közelben tartózkodók közül néhányan könnyebben megsérültek az incidens közben szétröppenő bútorforgácsoktól és szilánkoktól. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a férfinak mi volt a célja a támadással. A parkolóban megtalálták az autóját, amelyet átvizsgálnak - írja az Origó.