Előfizetés

Korrupcióval vádolják a minisztert

Korrupciós vádakkal illeték az egyik görög minisztert. A To Vima című baloldali lapértesülései szerint Jeorjiosz Kartugalosz adminisztratív reformért felelős, a Sziriza párt politikusa került kínos helyzetbe. Ügyvédként még elbocsátott munkavállalókat képviselt, miniszterként azonban bejelentette, hogy újra alkalmazni fogja őket az állam.

A lap olyan dokumentumokat tett közzé, amelyekből kiderült, hogy január 27-én, amikor az államreformért felelős tisztségviselőnek nevezték ki, gyanús szerződéseket írt alá. Honoráriumként a szerződés értékének 12 százaléka ütötte a markát.

Az ellenzék a politikus lemondását követelte. Katrugalosz azonban visszautasította a vádakat. Mint mondta, ügyvédi tevékenységét már tavaly nyáron feladta, amikor az Európai Parlament képviselője lett. Alekszisz Ciprasz is kiállt mellette, s a kormányzat képviselői is a sajtó „hazugságairól” tettek említést.

Ciprasz ma Angela Merkel kancellárral találkozik. A görög miniszterelnök közleménye szerint a berlini vizit lehetőséget ad a kétoldalú kapcsolatok javítására.  

Szlovák főtitkára lesz az ENSZ-nek?

Robert Fico miniszterelnök a szlovák rádió egyik politikai vitaműsorában elmondta, Szlovákia harcolni fog az ENSZ főtitkári posztjáért. Két jelölről is szó esett – írta a bumm.sk. 

A lehetséges jelöltek között Miroslav Lajcák jelenlegi és Ján Kubis volt külügyminisztert emlegetik. Fico elmondta: a kormány Lajcákot támogatja, amennyiben hajlandó elvállalni a jelöltséget.

Kubist nemrég az ENSZ-főtitkár személyes helyettesévé nevezték ki Irakban, valamint az ottani ENSZ segélymisszió főnökévé. Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkárát a Biztonsági Tanács ajánlására a Közgyűlés nevezi ki. Ő a szervezet legfőbb igazgatási tisztviselője. A főtitkári funkció politikai jellegű feladat, amely aktivitást, jó diplomáciai készséget igényel, és egyúttal feltételezi a bizalom meglétét a főtitkár és a tagállamok között. 2007. január 1-jétől az ENSZ főtitkára a dél-koreai Ban Ki Mun, elődje a szervezetet tíz éven át irányító Kofi Annan ghánai politikus volt.

Az első republikánus fecske

Publikálás dátuma
2015.03.23. 10:25
Forrás: Facebook
Ma jelenti be indulását az amerikai elnökválasztáson a vitatott texasi szenátor, Ted Cruz, így a republikánusok közül ő lesz az első, aki hivatalosan is közzéteszi elnöki ambícióit. Cruz a Twitteren is megerősítette indulási szándékát kiemelvén, meg akarja újítani az Egyesült Államokat. 

Előzőleg a Huoston Chronicle közölte, hogy a hivatalos bejelentés a virginiai Liberty Universityn esedékes beszédében történik.

Mint a Huoston Chronicle írta, Cruz 40-50 millió dollárt kíván gyűjteni kampánya számára. Republikánus kihívói közé tartozhat a radikális liberális Rand Paul, Wisconsin kormányzója, Scott Walker, valamint az egykori kormányzó, Jeb Bush.

A republikánusok meggyőződése, hogy a volt amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton is ringbe száll az elnökségért a demokraták részéről. Hivatalosan azonban mindez idáig nem jelentette be indulását.