Kicsavart fák, megrongált házak - Tombol a szélvihar

Publikálás dátuma
2015.04.01. 15:00
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Mintegy 400 házat rongált meg és fákat döntött ki Lengyelországban szerdára virradóra a viharos szél, az ítéletidőben két ember megsérült.

A széllökések helyenként elérték az óránkénti 100 kilométeres sebességet. A vihar a leginkább a délnyugat-lengyelországi vajdaságokban tombolt. A szél tetőket vitt el, fákat döntött ki, a letört faágak gépkocsikat rongáltak meg. A Magas Tátrában harmadfokú lavinaveszély van érvényben a vihar miatt. A viharos időjárás hétfő reggel óta tart Lengyelországban. Eddig több mint 2400 alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Szerda délelőtt Ewa Kopacz miniszterelnök megbeszélést tart telefonon a viharkárokat leginkább szenvedett vajdaságok vezetőivel.

Szerző

Olcsóbb lesz az idei húsvét

Publikálás dátuma
2015.04.01. 13:15
Illusztráció: Thinkstock
Körülbelül öt százalékkal lesz olcsóbb idén a húsvéti bevásárlás, éves szinten ugyanis körülbelül ennyivel csökkent az élelmiszerek ára. Legalábbis Szlovákiában. Leginkább a zöldség, a hús és a tojás lett olcsóbb északi szomszédunknál, többletkiadással azoknak kell számolniuk, akik nem tudják a húsvétot elképzelni édességek nélkül – írja az Új Szó.

Statisztikai adatok is igazolják, hogy Szlovákiában a karácsony mellett a húsvétot is nagyon fontos ünnepnek tartják. Bár ebben az időszakban nem költenek annyi pénzt ajándékokra, élelmiszerre viszont negyedével többet az átlagnál. A legtöbb élelmiszert zöldcsütörtökön vásárolják.

Egy négytagú családnak idén körülbelül 38 eurót kell félretennie húsvét előtt az alapélelmiszerek bevásárlására. Az élelmiszerek jelentős részének ára tavaly áprilistól folyamatosan csökkent. Tavaly húsvéttól leginkább a burgonya lett olcsóbb, ára több mint 40 százalékkal csökkent, ami azért is érdekes, mert 2013 és 2014 között épp ez a zöldség drágult a leginkább – állapította meg a szlovákiai magyar lap.

Szerző

Bale és Ronaldo is marad

Publikálás dátuma
2015.04.01. 13:12
Gareth Bale és Cristiano Ronaldo egy korábbi mérkőzésen. FOTÓ: Denis Doyle/Getty Images
A Real Madrid gyenge idei szereplése kapcsán számos pletyka terjedt el arról, hogy Gareth Bale, illetve Cristiano Ronaldo sem marad a blancócnál. Annál is inkább, mert a walesi válogatottat többször is kifütyülte saját közönsége, időnként nem is teljesen alaptalanul. Nos, Florentino Perez, a királyi gárda elnöke kerek-perec kijelentette, alaptalanok a híresztelések, s esze ágában sincs megválni egyiküktől sem. 

A korábbi információk arról szóltak, hogy Bale a Manchester Unitedhez készül szép lelépti díjért, Ronaldo pedig az Egyesült Államokat veheti célba. Perez ugyanakkor elmondta: nem kaptak ajánlatot Bale-ért, de ha komoly összeggel csábítanák, akkor sem foglalkoznának a témával, mert „tudjuk, hogy Gareth mennyire kiváló játékos.” S ugyanez érvényes a 30 éves Ronaldóra. „El sem tudom képzelni nélküle a Real Madrid jövőjét” – jelentette ki a klubelnök.

Szerző