Médiacézár? Jó, jó, de miből?

Publikálás dátuma
2015.04.17 07:11
Az új médiabirodalom székhelye FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Hogyan tud a nyilvánosság előtt semmilyen jövedelemmel nem rendelkező Habony Árpád egy médiabirodalom fő részvényesévé válni? Jogi képviselője tavaly visszautasította, hogy ne rendelkezne "törvényes és nyomon követhető jövedelemmel", ám azóta sincsenek válaszok a vagyonosodására.

Már Lázár János is médiavállalkozónak nevezte tegnap a papíron – illetve a nyilvánosság számára látható módon – semmilyen jövedelemmel nem rendelkező, a céginformációban csak „inaktív gazdálkodóként” szereplő, eddig a kormányzati stratégiában tevékeny Habony Árpádot. A miniszterelnöki főtanácsadó vezető fideszesek számára is oszt tanácsot, ám ingyen teszi. Mégis, Győri Tiborral közösen, 50 százalékos tulajdonosként bukkant most fel az új, Simicska Lajos ellenében felálló, kormányhű médiát vezérelni kívánó cégben, a Modern Media Group (MMG) Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-ben. A legtöbben azt találgatják: miből telhet erre a főtanácsadónak?

Miközben Habony nem választott politikus, nem kormányzati tisztviselő, tehát nem kell vagyonnyilatkozatot tennie és így nem számon kérhető, tavaly év végén jogi képviselője útján kérte ki magának a luxuséletmódot firtató ellenzéki felvetéseket: jogi lépéseket helyezett kilátásba a „a hamis látszatot keltő” híresztelésekkel szemben, amelyek azt állítják, „nem rendelkezik a megélhetését biztosító törvényes és nyomon követhető jövedelemmel”. A jogi képviselő nem tisztázta, Habony hogyan finanszírozza életmódját.

Tény, hogy az MMG-vel a médiapiacra lépett Habony újra üzletemberré vált, aki immár a Nézőpont-tulajdonos, egykor Orbán Viktor „személye körüli” államtitkárnak is nevezett Győri mellett is látható lehet. Habonynak forrásaink szerint jól jöhet a fél éve működő, első közbeszerzését csak nemrég kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely a hírek szerint 40 milliárd forint állami reklámpénz felett diszponálhat, hiszen a tanácsadó a kezdetek óta rálát a Miniszterelnökség irányította hivatal működésére.

Forrásaink ennél is fontosabbnak tartják Habony közeli kapcsolatát a filmügyi kormánybiztos Andy Vajnával, valamint a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antallal. Az tavaly novemberben szivárgott ki, hogy Vajna maga is érdeklődik a médiaüzlet, éppen akkor a TV2 megvásárlása iránt. Ez irányú szándékairól többet nem tudni, viszont cége, a Las Vegas Casino Kft. termei 2025-ig biztosan jól jövedelmeznek számára, mivel a nemzetgazdasági tárca, a cég kérésére, meghosszabbította a koncessziós szerződését. A Szerencsejáték Zrt. a Vajnához köthető Belvárosi Kaszinó Kft.-nek pedig a bérleti díjakért fizetett jelentős összegeket: 2011-ben 194, 2012-ben 210, 2013-ban 280, tavaly 300 milliót.

A Habony munkájára rálátó forrásunk szerint Rogán legalábbis szem előtt tarthatta Habony „segítségét”, amikor a még általa vezetett V. kerülettől kedvezményesen juthatott legalább két belvárosi ingatlanhoz az a cégcsoport, amelyben Habony rokonai is részvényesek voltak. A Károly körút 26. szám alatti ingatlant bérbe adták egy cégnek, amely két hónapon belül kedvezményesen, 54 millióért megvásárolta, egy év múlva pedig 102 millióért eladta.

Szintén fontos, hogy az MMG székhelyeként az óbudai Perc utca azon épületét jelölték meg, amelyben a nagy átalakítás alatt álló Napi Gazdaság is található: a Napi Gazdaság Kiadó Kft.-t ügyvezetőként Keresztesi Péter irányítja, aki egyúttal az MMG vezérigazgatója is lesz. A kft. 2012-ben 599, 2013-ban 478 millió forintnyi árbevételt könyvelhetett el, noha forrásaink szerint bizonyos, hogy az MMG a Napi Gazdaságtól függetlenül, önállóan hozná létre saját, egy bulváros hetilapot és a Via.hu véleményportált biztosan tartalmazó médiaportfólióját. Mindezek után nem csoda, ha az ellenzék ismét Habony vagyonára kíváncsi; az Együtt – hasonlóan a PM tavaly decemberi bejelentéséhez – vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az adóhatóságnál.

Garancsihoz kerül az ESMA
Nem az eddig az ESMA Zrt. tulajdonában lévő villanyoszlop-reklámok jogát értékesítette tegnap a spanyol-magyar cég, hanem mint a társaságot irányító Bleuer István közleményéből kiderült, az egész ESMA Zrt.-t. Bleuer a tulajdonostársakkal egyetértésben úgy határozott, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot, s „a beruházás nagysága miatt a megmaradt csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is”. Több gazdasági szereplő megkeresése után Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot – írták. Tegnap megvásárolta az ESMA részvények 100 százalékát. A közlemény szerint Garancsi célja, hogy az érdekkörébe tartozó cégek reklámtevékenységét az ESMA koordinálja, de „természetesen bízik a további terjeszkedésben is”. A Zrt. vezérigazgatója, valamint a management tulajdonosi képviselője a cégnél csaknem 20 éve dolgozó Gátai Péter lett. Három éve törvény tiltja a villanyoszlopokra kifüggesztett reklámokat, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az ESMA-t, mégis évek óta élénken érdeklődik iránta egy kormányközeli kör. Lapunk információi szerint – szemben a Népszabadság megkeresésére adott válasszal – a nemzeti fejlesztési tárcánál már készül az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a lámpaoszlopokon ismét kihelyezhetőek legyenek reklámok. Ismert, a második Orbán-kormány 2012-ben a közlekedési törvény módosításában rejtette el azt a passzust, amely alapján az ESMA-nak több mint tízezer, villanyoszlopon lévő hirdetőfelületet kellett leszerelnie.Lázár a Jobbik felé tolja Simicskát
Nagy szerelem és szép barátság van kibontakozóban Simicska Lajos és a Jobbik között - mondta tegnap Lázár János. A Hír Tv munkatársa ennek kapcsán megkérdezte, miért nem mennek be hozzájuk mostanában kormánypárti politikusok, kiegyensúlyozottabb lenne a tájékoztatás. Lázár válaszul közölte, ő mindig rendelkezésre állt. Szerinte azonban, ha a tapolcai választási kampány alatt nézte valaki a HírTv-t, azt láthatta, hogy megtalálták a közös hangot a Jobbikkal, s ez érződött a (nyilván Simicska-érdekeltség) közterületi reklámfelületeken is. "Mindenkinek a saját ízlésére van bízva" - fogalmazott. A Figyelő tegnap arról írt, hogy Simicskának - akinek 2013-ban még 2,6 milliárdos osztalékot hozott a médiaportfóliója - legalább 60 milliárdos készlete van "a háborúra". Az Orbánnal való konfliktus másik frontja az állami média: a Világgazdaság arról írt, hogy hamarosan 160 dolgozót bocsátanak el, 200-400 milliós végkielégítéssel.

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.