Előfizetés

Halálbüntetés? Kifelé az EU-ból!

Publikálás dátuma
2015.05.11. 07:04
Fotó: Dan Kitwood/Getty Images Hírek
Nem csillapodnak a kedélyek az Orbán Viktor által a múlt pénteki rádióinterjújában ismét a közbeszédbe dobott halálbüntetés körül. Két határozott mondata: az illegális határátlépőket őrizetbe kell venni, majd le kell folytatni az eljárást. A halálbüntetés bevezetését vissza kell utalni nemzetállami jogkörbe, ha pedig másként nem tudjuk megvédeni a törvénytisztelő embereket, be kell vezetni. 

A kormányfő mögött ezúttal nem sorakozott fel a koalíciós párt, a KDNP, de még csak a Fidesz sem egységes. Balog Zoltán humánminiszter például a tízparancsolatra hivatkozva azt mondta: református lelkészként nem támogatja a legsúlyosabb büntetési tétel bevezetését, ugyanakkor fenntartja, hogy a témáról vitázni érdemes. Korábban Gulyás Gergely és Pokorni Zoltán fideszes, illetve Rétvári Bence KDNP-s politikus arról beszélt, hogy ellenzi a halálbüntetést, míg a szintén fideszes Lázár János halálbüntetés-párti. Mint ismert, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) csütörtöki brüsszeli vitájában megállapították: egyértelműen uniós jogot sértene, ha valamelyik tagállam újra bevezetné a halálbüntetést, amely ellentétes a Fidesz-KDNP által keresztül erőltetett magyar alaptörvénnyel is.

"Egy dolog biztos: uniós tagállamban nem lehetséges a halálbüntetés" - ezt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke nyilatkozta az ATV-nek az Egyesült Államokban. Az interjút vasárnap este sugározták. Ez az alapvető jogok része. Erről tehát már rég lezárult a vita - mondta Barroso. Az Uniónak nem lehet tagja olyan ország, ahol a halálbüntetést bevezetik. Úgy mondanám: ez része az európai civilizációról alkotott képünknek, megállapodásunknak. És részben azért tartja sokra Európát a világ, mert előremutatóbban gondolkodunk a halálbüntetés kérdéséről. Visszaállítása egész egyszerűen nem lehetséges. Persze ha egy tagállam mégis be akarja vezetni, megteheti. De ebben az esetben távozzon az Unióból" - fogalmazott Barroso. A politikus egyébként a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártból került a Bizottság élére, melyet 2004 és 2014 között vezetett. Barroso éveken át volt a Néppárt alelnöke is, csakúgy mint Orbán Viktor.

Alaptörvénybe ütközik

1. Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg.

2. Magyarország az európai népek szabadságának, jólétének és biztonságának kiteljesedése érdekében közreműködik az európai egység megteremtésében.

3. Magyarország az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján — az alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettsége teljesítéséhez szükséges mértékig — az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja.

4. Magyar állampolgár Magyarország területéről nem utasítható ki, és külföldről bármikor hazatérhet. Magyarország területén tartózkodó külföldit csak törvényes határozat alapján lehet kiutasítani. Tilos a csoportos kiutasítás.

5. Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá.

A Népszava kérdése az államelnökhöz

2015.05.08 11:54

Kérdés a Köztársasági Elnök Úrhoz

Tisztelt Sajtóigazgatóság!

A Népszava nevében Áder János Köztársasági Elnök Úrtól szeretnék kérdezni.

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában a halálbüntetés bevezetésére nyílt utalást tett. Ez véleményünk szerint nem csak az uniós joggal, de az alaptörvénnyel is ellentétes. Tudni szeretnénk, mi erről a Köztársasági Elnök véleménye?

Mielőbbi válaszukat várva köszönettel:

Fazekas Ágnes

Népszava

2015. 05. 08., P 12:16

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI HIVATAL

SAJTÓIGAZGATÓSÁG

Tisztelt Fazekas Ágnes!

Levelét köszönettel megkaptuk, a válasz megküldéséig türelmét kérjük.

Üdvözlettel:

KEH Sajtóigazgatóság

Budapest, Szent György tér 1.

Orbán és a vudu-tabu világ

Publikálás dátuma
2015.05.10. 20:51
MTI fotó Koszticsák Szilárd
Európa ma meglehetősen terméketlen állam- és rendszer-vitát vív, s ezek aligha csillapodnak majd. Orbán Viktor néha úgy érzi, hogy a vitáknak nagyobb a becsülete, mint a munkának, ez esetben viszont Európa lemarad, mert amíg Európa vitázik, addig a kelet dolgozik. Így ostorozta az uniós közösséget a kormányfő a Magyarország barátai alapítvány II. világtalálkozóján, szombaton Budapesten.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, biztos és kiszámítható pont maradjunk ebben a kiszámíthatatlan világban, egyetlen kérdést sem szabad tabuként kezelnünk - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján szombaton Budapesten.

A kormányfő szavai szerint az "ideológiai rögeszmék" helyett a valóság problémáival kell foglalkozni és "saját válaszokat kell adnunk a bennünket foglalkoztató problémákra". Túl kell látni Magyarország és Európa határain, nyitottan, fogékony lelkülettel kell tekinteni mindarra, ami a világban történik. Aki nem figyel, nem fogja megérteni mi történik, vesztese lesz a változásoknak. A világgazdaság központja egyre inkább keletre tevődik át. Európa tétovázik - jelentette ki, s ezt annak tulajdonította, hogy a kontinens elbizonytalanodott saját identitásával, céljaival kapcsolatban. Európa változatlanul a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és "hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit" például a bevándorlásra vonatkozóan.

Kokó sosem volt fideszes
Kovács Kokó István bokszoló erőteljes fordulatot vett a napokban. A Hír tévé Civil kaszinójában azt mondta: “Én soha nem voltam Fidesz-közeli ember. Értékeket és elveket vallottam, amik nagyon sokszor egybeestek a Fidesz értékeivel és elveivel.” Kokó a 2002-e kampányban Egerszegi Krisztina mellett a Fidesz-támogatók közül talán a leghíresebb sportolóarc volt.

"Komolyabban kellene vennünk azokat a válaszokat, amelyeket az életösztöneink diktálnak, ahelyett, hogy a vudu és a tabu világába menekülnénk saját életünk kérdései elől" - hangoztatta. Álláspontja szerint ugyanis Európa ma meglehetősen terméketlen állam- és rendszer-vitát vív, s ezek aligha csillapodnak majd. Azt is mondta, néha úgy érzi, hogy a vitáknak nagyobb a becsülete, mint a munkának, ez esetben viszont Európa lemarad, mert amíg Európa vitázik, addig a kelet dolgozik.

A kormányfő kitért arra is, hogy 25 évvel ezelőtt, amikor Magyarország visszaszerezte az önrendelkezését, nem gondolta, hogy ez a pillanat egy 20 éves huzavona kezdetét jelenti, s nem lesz elég akarat és erő véghezvinni azokat a szükséges, hatalmas és mélyreható változásokat, amelyekkel Magyarország a kommunizmus után ismét erős, büszke, keresztény, nyugati és polgári berendezkedésű országgá válhat. "Lesajnált és reménytelen helyzetből, külföldi támadások és kritikák közepette fogtunk munkához öt évvel ezelőtt" - vélekedett a miniszterelnök, aki szerint a 2014-es választás visszaigazolta, hogy jó irányba indult az ország, 1800 nap alatt leküzdötték a gazdasági válságot, megteremtették a pénzügyi stabilitás feltételeit, csökkentették az államadósságot, új alaptörvényt hoztak, megerősítették a magyarok összetartozását, több százezer embert mentettek ki az adósrabszolgaságból. További feladatként jelölte meg az oktatási rendszer átalakítását és brit példára hivatkozva méltatta, hogy ma már fel lehet vetni a teljes foglalkoztatást és azt, hogy a keményen dolgozó emberek ne csak a hírekben találkozzanak gazdasági sikerekkel, hanem az életükben is érezzék. Értékelése szerint Magyarország abban a helyzetben van ma, amit 25 éve kívánt, s a választásig hátralévő három évben elsöprő parlamenti többség, nagy támogatottság és akcióképes kormányzat áll rendelkezésre.

A Magyarország Barátai Alapítvány 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy a világban élő magyarságot tájékoztassa, és világszerte bevonja az embereket a magyarok által végzett sikeres társadalmi, kulturális, gazdasági és tudományos tevékenységekbe.

Ujhelyi: A haza nem lehet Európa ellenzékében!

Miközben május 9-én az Európai Unió létrejöttét ünnepelte a közösség, addig Orbán Viktor illiberális kormányfő egy konferencián arról beszélt, hogy Európa helytelenül a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és „hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit” - írja heti nyílt levelében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő. Legyen világos mindenki számára: ez egy virtigli populista életveszélyes világfilozófiája. Európa a tragikus világégések utáni időszak legmélyebb válságát éli, ez vitathatatlan. A gazdasági és szociális válság nyomán felszínre törő társadalmi feszültségekre azonban Európa szegleteiben egyelőre csak riasztóan populista válaszok születnek, ami pedig – ideje felismernünk ennek a veszélyét – újabb világégéshez is vezethet. Mi, európai szocialisták sem szeretjük olyannak az Uniót, amilyen most. De szemben az illiberális zárványok tébolyult vezéreivel, mi tudjuk, hogy az Uniónak nincsen alternatívája. Miniszterelnök úr térjen észhez: a haza nem lehet Európa ellenzékében!

Orbán és a vudu-tabu világ

Publikálás dátuma
2015.05.10. 20:51
MTI fotó Koszticsák Szilárd
Európa ma meglehetősen terméketlen állam- és rendszer-vitát vív, s ezek aligha csillapodnak majd. Orbán Viktor néha úgy érzi, hogy a vitáknak nagyobb a becsülete, mint a munkának, ez esetben viszont Európa lemarad, mert amíg Európa vitázik, addig a kelet dolgozik. Így ostorozta az uniós közösséget a kormányfő a Magyarország barátai alapítvány II. világtalálkozóján, szombaton Budapesten.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, biztos és kiszámítható pont maradjunk ebben a kiszámíthatatlan világban, egyetlen kérdést sem szabad tabuként kezelnünk - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján szombaton Budapesten.

A kormányfő szavai szerint az "ideológiai rögeszmék" helyett a valóság problémáival kell foglalkozni és "saját válaszokat kell adnunk a bennünket foglalkoztató problémákra". Túl kell látni Magyarország és Európa határain, nyitottan, fogékony lelkülettel kell tekinteni mindarra, ami a világban történik. Aki nem figyel, nem fogja megérteni mi történik, vesztese lesz a változásoknak. A világgazdaság központja egyre inkább keletre tevődik át. Európa tétovázik - jelentette ki, s ezt annak tulajdonította, hogy a kontinens elbizonytalanodott saját identitásával, céljaival kapcsolatban. Európa változatlanul a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és "hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit" például a bevándorlásra vonatkozóan.

Kokó sosem volt fideszes
Kovács Kokó István bokszoló erőteljes fordulatot vett a napokban. A Hír tévé Civil kaszinójában azt mondta: “Én soha nem voltam Fidesz-közeli ember. Értékeket és elveket vallottam, amik nagyon sokszor egybeestek a Fidesz értékeivel és elveivel.” Kokó a 2002-e kampányban Egerszegi Krisztina mellett a Fidesz-támogatók közül talán a leghíresebb sportolóarc volt.

"Komolyabban kellene vennünk azokat a válaszokat, amelyeket az életösztöneink diktálnak, ahelyett, hogy a vudu és a tabu világába menekülnénk saját életünk kérdései elől" - hangoztatta. Álláspontja szerint ugyanis Európa ma meglehetősen terméketlen állam- és rendszer-vitát vív, s ezek aligha csillapodnak majd. Azt is mondta, néha úgy érzi, hogy a vitáknak nagyobb a becsülete, mint a munkának, ez esetben viszont Európa lemarad, mert amíg Európa vitázik, addig a kelet dolgozik.

A kormányfő kitért arra is, hogy 25 évvel ezelőtt, amikor Magyarország visszaszerezte az önrendelkezését, nem gondolta, hogy ez a pillanat egy 20 éves huzavona kezdetét jelenti, s nem lesz elég akarat és erő véghezvinni azokat a szükséges, hatalmas és mélyreható változásokat, amelyekkel Magyarország a kommunizmus után ismét erős, büszke, keresztény, nyugati és polgári berendezkedésű országgá válhat. "Lesajnált és reménytelen helyzetből, külföldi támadások és kritikák közepette fogtunk munkához öt évvel ezelőtt" - vélekedett a miniszterelnök, aki szerint a 2014-es választás visszaigazolta, hogy jó irányba indult az ország, 1800 nap alatt leküzdötték a gazdasági válságot, megteremtették a pénzügyi stabilitás feltételeit, csökkentették az államadósságot, új alaptörvényt hoztak, megerősítették a magyarok összetartozását, több százezer embert mentettek ki az adósrabszolgaságból. További feladatként jelölte meg az oktatási rendszer átalakítását és brit példára hivatkozva méltatta, hogy ma már fel lehet vetni a teljes foglalkoztatást és azt, hogy a keményen dolgozó emberek ne csak a hírekben találkozzanak gazdasági sikerekkel, hanem az életükben is érezzék. Értékelése szerint Magyarország abban a helyzetben van ma, amit 25 éve kívánt, s a választásig hátralévő három évben elsöprő parlamenti többség, nagy támogatottság és akcióképes kormányzat áll rendelkezésre.

A Magyarország Barátai Alapítvány 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy a világban élő magyarságot tájékoztassa, és világszerte bevonja az embereket a magyarok által végzett sikeres társadalmi, kulturális, gazdasági és tudományos tevékenységekbe.

Ujhelyi: A haza nem lehet Európa ellenzékében!

Miközben május 9-én az Európai Unió létrejöttét ünnepelte a közösség, addig Orbán Viktor illiberális kormányfő egy konferencián arról beszélt, hogy Európa helytelenül a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és „hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit” - írja heti nyílt levelében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő. Legyen világos mindenki számára: ez egy virtigli populista életveszélyes világfilozófiája. Európa a tragikus világégések utáni időszak legmélyebb válságát éli, ez vitathatatlan. A gazdasági és szociális válság nyomán felszínre törő társadalmi feszültségekre azonban Európa szegleteiben egyelőre csak riasztóan populista válaszok születnek, ami pedig – ideje felismernünk ennek a veszélyét – újabb világégéshez is vezethet. Mi, európai szocialisták sem szeretjük olyannak az Uniót, amilyen most. De szemben az illiberális zárványok tébolyult vezéreivel, mi tudjuk, hogy az Uniónak nincsen alternatívája. Miniszterelnök úr térjen észhez: a haza nem lehet Európa ellenzékében!